Aventuri, despre emoții... există mai multe propuneri. Important este să ne asigurăm că copiii continuă cu obiceiul de a citi chiar și în timpul verii.
Vara este o perioadă de deconectare și distracție, dar dacă ne dorim ca copiii noștri să devină cititori avizi, de ce să nu includem cititul în obiceiurile lor zilnice în timpul vacanței? Prezentându-le-o ca pe un moment de plăcere, nu ca pe o "temă" pe care trebuie să o facă, vor ajunge să o asocieze cu relaxarea și liniștea și le va fi mai ușor să ia inițiativa de a se așeza și de a citi în timpul lor liber. Desigur, este esențial să le oferim cărți bazate pe gusturile și interesele lor și adaptate vârstei lor pentru a ne atinge scopul.
Iată câteva idei pentru copiii de toate vârstele:
1. Cuál es tu deporte", de Sagrario Pinto și M.ª Isabel Fuentes
2. Povești cu suflet pentru a crește și a ne conecta ca o familie", de Helena Ruiz Pino
3. Povești puternice pentru familii imperfecte" de Ana Acosta
4. Învață să citești cu Jules Verne - Călătorie spre centrul Pământului" de Shia Green
5. Unu și șapte" de Gianni Rodari
Potrivit unui studiu european, dacă ne uităm la România, oamenii citesc mai puțin de 5 minute pe zi, iar 35% dintre noi nici măcar n-am citit vreodată o carte. 93% dintre români nu cumpără nici măcar o carte pe an.
Atenția asupra cărților a fost distrasă mai ales după 1990, moment în care și pătrunderea mijloacelor moderne din mass media, apoi internetul, au dus cărțile către o zonă marginală, unde se regăsesc profesioniștii, pasionații, ori cei interesați de noutăți de specialitate și literatură. În România s-a ales și o zi națională a lecturii, pe 15 februarie, care se marchează mai ales în școli. Datele PISA spun că 41% dintre elevi nu au atins un nivel de bază de citire.
35% dintre tineri spun că nu au citit niciodată vreo carte, iar doar 16 % spun că citesc lunar. Și atunci să nu ne mirăm dacă vedem rezultate proaste la examenele naționale sau limbaj din ce în ce mai lovit de greșeli care, odată, erau impardonabile. Cartea inspiră, dă un sens vieții, creează imagini și povești în mișcare, educă, îmbogățește limbajul, oferă libertate minții pentru a alege binele de rău și mai ales deșteaptă, potrivit observatornews.
Astfel că important cade mici să le insuflăm copiilor dragostea pentru lectură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.