5 cuvinte care rănesc inima copilului tău. Părintele Vasile Ioana: „Îl duc într-o zonă de suferință și de angoasă”

Data publicării:
Sursa foto: părintele Vasile Ioana, captură TV
Sursa foto: părintele Vasile Ioana, captură TV

Părintele Vasile Ioana a dezvăluit care sunt cele 5 cuvinte care rănesc inima copilului tău.



Părintele Vasile Ioana a fost invitat în emisiunea „Vorbește lumea”, acolo unde a dezvăluit care sunt cele cinci cuvinte pe care să nu i le spui niciodată copilului tău, deoarece riști să-l rănești și să-i scazi stima de sine. 

5 cuvinte care rănesc inima copilului tău

„Nu ești bun de nimic”- Acesta este cel mai grav cuvânt. În momentul în care tu i-ai spus copilului tău că nu este în stare de nimic, că nu este bun de nimic, acel copil suferă în adâncul inimii lui, i-ai tăiat aripile. Copilul a venit în viața ta și are nevoie de la tine de confirmarea valorii lui. Toți avem nevoie de confirmarea valorii. Nu trebuie să-i tăiem aripile copilului nostru, spunându-i că nu este bun de nimic. Negația și faptul că el simte că nu este bun de nimic, că nu este în stare de nimic, coboară stima lui de sine și îl duce într-o zonă de suferință și de angoasă și de aceea va deveni timorat, va fi timid și va avea nevoie de confirmare. Și când se va căsători va avea nevoie de mama lui să o întrebe dacă e bine ce face, pentru că nu va putea singur și va avea nevoie de confirmare. Astfel, se va crea legătura aia fiu-mamă, pe care orice noră nu îl acceptă. Dă-i confirmarea copilului, spune-i că este valoros, încă de mic și că el face ceea ce trebuie să facă. Dacă tu simți în inima ta iubire pentru el, nu-i tăia aripile. 

„Taci din gură!” - În acel moment, tu oprești dialogul. Dumnezeu ne-a creat cu acest mare dar. Numai noi oamenii avem pe pământ, darul cuvântului. Atunci când îi spui copilului să tacă din gură, el se simte umilit. O să simtă că ce spune el nu este important. Tu, ca părinte, trebuie să îl ajuți pe copil să comunice, să-l ajuți pe copil să vorbească. Chiar și dacă spune o tâmpenie, nu este nimic, ascultă-l și intră cu el în dialog. Este foarte important să cobori la nivelul copilului, ochi în ochi. Dacă tu ești sus, te va vedea tot timpul ca pe un uriaș și dacă îi mai spui și să tacă din gură, emiți către el o energie și el se simte din ce în ce mai mic și îi coboară iar stima de sine. 

„Pleacă de aici! Să nu te văd!” - Dacă ți-a greșit copilul, nu-i spune asta, pentru că Dumnezeu nu îți spune ție asta. Tu când greșești, Dumnezeu îți trimite darul sfânt al iertării. Ce este Dumnezeu pentru tine, ești tu pentru copil. Dumnezeu iubește și iartă. Tu ai venit în viața copilului tău, pentru că Dumnezeu ți l-a dăruit. Copilul nu este al tău. Copilul a fost dăruit de Dumnezeu și tu îl dai societății mai departe. Dacă tu îi spui „Pleacă de aici!”, practic tu nu îl mai accepți, iar neacceptarea este pentru copil o mare rană. În acel momente simte și pericolul de abandon. 

„Tu nu poți ce pot ceilalți!” - Părintele, din prostie încearcă să-l motiveze pe copil , împingându-l spre invidie. Un copil, dacă face doar cât poate el, în momentul în care tu îi spui asta, el îl va vedea pe celălalt ca pe un dușman. Trebuie să îi învățați pe copiii voștri că viața nu este un concurs. Dacă a ajuns pe locul doi sau trei, nu trebuie să dispere. Important este că a jucat, să se bucure de joc, pentru că viața este un drum și chiar dacă ajungem mai încet, nu contează, important este drumul parcurs. Nu cultiva invidia în copil, punându-l mereu în comparație cu alții. Nu suntem egali, de aceea, bucură-te de viață, fără să-l împingi pe copil spre invidie, crezând că tu așa îl motivezi. Îl vei motiva dacă îi vei spune că face bine ceea ce face. Dacă ai mai mulți copii, trebuie să îi iubești în mod egal. 

„Nu mai plânge!” - Tu dacă îi spui asta, practic îi spui să nu mai simtă ceea ce simte, ci să simtă ceea ce îi spui tu. Dacă copilul plânge, el are un motiv. Trebuie să identifici motivul pentru care plânge, să intri în dialog cu el și să ai răbdare. Dacă tu faci asta, copilul va prinde încredere în tine. Dacă copilul suferă, nu-l certa. Când îi este frică copilului, trebuie să îi fi alături, nu să îl cerți că îi este frică. Brațele părintești înseamnă siguranță, iar siguranța noastră este uriașă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Parintisipitici Team | Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: copil cuvinte parinte vasile ioana





DC Media Group Audience
pixel