5 motive pentru a învăța o limbă străină în copilărie. Care este cea mai potrivită vârstă pentru a învăța o a doua limbă?

Data actualizării: | Data publicării:
5 motive pentru a învăța o limbă străină în copilărie. Care este cea mai potrivită vârstă pentru a învăța o a doua limbă / FOTO: freepik.com@pressfoto
5 motive pentru a învăța o limbă străină în copilărie. Care este cea mai potrivită vârstă pentru a învăța o a doua limbă / FOTO: freepik.com@pressfoto

Învățarea altor limbi în copilărie aduce un set de beneficii care îmbunătățesc abilitățile sociale, de muncă și culturale, inclusiv sănătatea.



Învățarea unei limbi străine în copilărie nu este doar o activitate plăcută sau un simplu pasiunii, ci aduce cu sine numeroase beneficii tangibile și durabile pentru dezvoltarea copiilor. De la o vârstă fragedă, creierul este într-o perioadă sensibilă de dezvoltare, iar expunerea la o limbă străină în acest moment poate avea un impact profund asupra abilităților cognitive, sociale și chiar emoționale ale copilului.

Dacă vrei ca al tău copil să învețe o a doua limbă, este foarte important să-i stimulezi cunoștințele în viața de zi cu zi, iar pentru aceasta este esențial să alegi o școală bilingvă  care să aibă metode de învățare a limbilor străine, astfel încât copiii să se familiarizeze, să socializeze și să interacționeze firesc cu o altă limbă. Experții atrag atenția că între copilăria timpurie și șase ani creierul are o plasticitate mai mare și există o sensibilitate ridicată față de limbi, ceea ce face învățarea mai rapidă.

Iată cinci beneficii ale învățării unei limbi străine în copilărie:

Sursa foto: freepik.com@karlyukav

1. Îmbunătățirea vocabularului. În acest fel, fiind în contact cu o limbă străină încă de la o vârstă fragedă, îi va ajuta să aibă o lingvistică și fluență excelente.  Copiii vor putea dobândi cele patru abilități lingvistice necesare unei bune comunicări mai rapide decât un adult: ascultarea, vorbirea, cititul și scrisul.

2. Copiii învață mai repede decât adulții. Este ceva ce poate fi observat cu ușurință, sunt ca niște bureți. Acest lucru se întâmplă în principal pentru că creierul lor este încă în curs de dezvoltare și este mult mai adaptabil decât cel al persoanelor în vârstă. 

3. Stimularea memoriei. Învățarea limbilor străine la o vârstă fragedă, pe de altă parte, ajută la o mai bună dezvoltare cognitivă , care poate fi văzută la mai multe niveluri. Pentru început, stimulează memoria. În primii ani de dezvoltare, copilul învață cuvinte unice, iar mintea lui organizează un fel de liste în fiecare limbă, așa că este crucial să-ți amintești cum se numește fiecare lucru.  

4. Învățarea altor limbi străine îi ajută să-și extindă orizonturile. A cunoaște limba unei culturi străine este ca și cum ai avea cheia unei comori prețioase. Acest lucru le permite să înțeleagă în detaliu idiosincraziile unui grup sau ale unui oameni, cunoscând aspectele de bază ale identității, cum ar fi comportamentul și stilul de viață.

5. Îmbunătățește atenția și multitasking-ul. Deși este imposibil să acordați atenție tuturor, tot timpul, învățarea unei a doua sau a treia limbă din copilărie îi ajută pe copii să comute între limbi pentru a se adapta la diferite situații. Adică creierul unei persoane bilingve răspunde mai ușor la anumiți stimuli care o obligă să-și modifice modul de a comunica. 

De fapt, există indicii că acest avantaj cognitiv poate fi benefic pentru alte activități în care sunt necesare concentrarea și răspunsul individualizat la anumiți stimuli, așa cum este publicat în cercetarea condusă de dr. Peggy McCardle de la National Institutes of Health din SUA.

Care este cea mai bună vârstă pentru a învăța o limbă străină?

Expunerea unui copil la o limbă străină încă din copilărie (de la naștere până la vârsta de cinci ani) este cea mai bună abordare atunci când vine vorba de promovarea bilingvismului. Având în vedere plasticitatea creierului unui bebeluș, cu cât începi mai devreme să înveți o limbă, cu atât dezvoltarea lui ulterioară va fi mai bună.

În plus, chiar dacă cel mic nu practică acea limbă o perioadă, poate reveni la ea la vârsta adultă mai ușor decât un alt copil care nu a fost expus unei limbi străine în copilărie. Acest lucru se datorează faptului că creierul stochează cunoștințele dobândite în primii ani și este capabil să le recupereze la vârsta adultă.

„Puteți învăța o limbă la orice vârstă, dar unele fațete lingvistice, cum ar fi pronunția, se dezvoltă mai bine cu cât învățați limba mai devreme, astfel încât unei persoane care începe să învețe o limbă ca adult îi va fi mai dificil să obțină „sunetul” ca un nativ”, spune Beatriz Barrantes, directorul academic al Masterului în Educație Bilingvă de la UNIR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Varste si etape





DC Media Group Audience
pixel