8 sfaturi să fii un părinte bun și implicat. Ce să faci să-ți înțelegi copilul și ce să nu-i mai spui niciodată: Nu te simți vinovat că ești părinte și lucrezi

Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Freepick @Drazen Zigic
Foto: Freepick @Drazen Zigic

Iată cei 8 pași pentru o educație parentală mai eficientă. Cum să fii un părinte bun și cum să-ți înțelegi copilul.



Creșterea copiilor este unul dintre cele mai dificile și solicitante "joburi" din lume, iar parentingul a devenit un subiect foarte comun pentru toți părinții și viitorii părinți.

Există 9 sfaturi ale experților care vă pot ajuta să vă simțiți mai implicat ca părinte.

1. Stimulează stima de sine a copilului tău

Copiii încep să-și dezvolte stima de sine încă de când sunt bebeluși, când se văd prin ochii părinților lor. Tonul vocii tale, limbajul corpului și fiecare expresie a ta sunt absorbite de copiii tăi. Cuvintele și acțiunile tale ca părinte le afectează mai mult decât orice altceva stima de sine a copilului în curs de dezvoltare.

Laudă-ți copilul pentru orice lucru mic, pentru că asta îl va face să se simtă mândru, independent, capabil și puternic.

Comentariile depreciative nu-l vor face decât să se simtă lipsit de valoare. Nu folosiți niciodată cuvinte de genul: "Ce prostie ai făcut!", "Te comporți mai mult ca un copil decât fratele tău mai mic".

Alegeți-vă cuvintele cu grijă și fiți compătimitori.

2. Surprinde-i pe copii când sunt cuminți

V-ați oprit vreodată să vă gândiți de câte ori reacționați negativ la acțiunile copiilor, să-i criticați mult mai mult decât îi lăudați.

O abordare mai eficientă este să îi surprindeți pe copii făcând ceva bun. De exemplu: "Ți-ai făcut patul fără să ți se ceară, asta este grozav!" sau "Te-am urmărit cum te jucai cu sora ta și ai fost foarte răbdător". Aceste afirmații îi vor încuraja spre un comportament bun.

3. Stabiliți limite și fiți consecvent cu disciplina

Disciplina este necesară în fiecare familie, pentru fiecare om. Scopul disciplinei este de a-i ajuta pe copii să aleagă comportamente acceptabile și să învețe autocontrolul. Este posibil ca ei să testeze limitele pe care le stabiliți pentru ei, dar au nevoie de aceste limite pentru a deveni adulți responsabili.

Stabilirea regulilor casei îi ajută pe copii să vă înțeleagă așteptările și să își dezvolte autocontrolul. Unele reguli ar putea include: fără televizor până la terminarea temelor și nu este permisă lovirea, adresarea de injurii sau tachinări dureroase.

O greșeală frecventă pe care o fac părinții este că nu reușesc să ducă la îndeplinire consecințele. Nu puteți disciplina copiii pentru că vă răspund într-o zi și să ignorați acest lucru în ziua următoare. Fiind consecvenți, învățați la ce vă așteptați.

4. Fă-ți timp pentru copiii tăi

Adesea este greu pentru părinți și copii să se întâlnească pentru o masă în familie, ca să nu mai vorbim de a petrece timp de calitate împreună. Dar probabil că nu există nimic pe care copiii și l-ar dori mai mult.

Treziți-vă cu 10 minute mai devreme dimineața, astfel încât să puteți lua micul dejun cu cel mic sau lăsați vasele în chiuvetă și faceți o plimbare după cină. Copiii care nu primesc atenția pe care și-o doresc din partea părinților lor se comportă adesea urât sau se poartă urât pentru că sunt siguri că astfel vor fi remarcați.

Nu vă simțiți vinovat dacă sunteți un părinte care lucrează. Sunt multe lucruri mărunte pe care le faceți - pregătirea floricelelor de porumb, jocul de cărți, cumpărăturile din vitrine - pe care copiii și le vor aminti.

5. Faceți din comunicare o prioritate

Nu te poți aștepta ca cei mici să facă totul doar pentru că tu, ca părinte, "spui așa". Ei vor și merită explicații la fel de mult ca și adulții. Dacă nu ne facem timp să le explicăm, copiii vor începe să se întrebe despre valorile și motivele noastre și dacă acestea au vreun fundament. Părinții care raționează cu copiii lor le permit acestora să înțeleagă și să învețe într-un mod lipsit de prejudecăți.

Faceți ca așteptările dumneavoastră să fie clare. Dacă există o problemă, descrieți-o, exprimați-vă sentimentele și invitați-l pe copil să lucreze la o soluție împreună cu dumneavoastră. Asigurați-vă că includeți consecințe. Faceți sugestii și oferiți alegeri.

6. Fiți flexibil și dispus să vă adaptați stilul de parenting

Dacă vă simțiți adesea "dezamăgit" de comportamentul copilului dumneavoastră, poate că aveți așteptări nerealiste. Părinții care gândesc în "ar trebui ar putea găsi util să citească pe această temă sau să vorbească cu alți părinți sau cu specialiști în dezvoltarea copilului.

Mediul în care trăiesc copiii are un efect asupra comportamentului lor, așa că s-ar putea să puteți schimba acest comportament prin schimbarea mediului. Dacă vă treziți că îi spuneți în mod constant "nu" copilului de 2 ani, căutați modalități de a modifica mediul înconjurător astfel încât mai puține lucruri să fie interzise. Acest lucru va cauza mai puțină frustrare pentru amândoi.

7. Arătați că dragostea este necondiționată

În calitate de părinte, sunteți responsabil pentru corectarea și îndrumarea copiilor dvs. Dar modul în care vă exprimați îndrumarea corectivă face diferența în modul în care un copil o primește.

Atunci când trebuie să vă confruntați cu copilul, evitați să dați vina pe el, să îl criticați sau să îi găsiți greșeli, care dăunează stimei de sine și pot duce la resentimente. În schimb, încercați să îl hrăniți și să îl încurajați, chiar și atunci când vă disciplinați copiii. Asigurați-vă că ei știu că, deși vă doriți și vă așteptați la mai bine data viitoare, dragostea dumneavoastră este acolo indiferent de situație, potrivit Kids Health.

8. Cunoașteți-vă propriile nevoi și limitări ca părinte

Recunoașteți - sunteți un părinte imperfect, aveți puncte forte și puncte slabe ca lider de familie. Recunoașteți-vă abilitățile. Încercați să aveți așteptări realiste pentru dumneavoastră, pentru partener și pentru copii. Nu trebuie să aveți toate răspunsurile - fiți iertător cu voi însivă.

Încercați să faceți din rolul de părinte o muncă ușor de gestionat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


parintisipitici Team | Categorie: Metode si tehnici




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel