A câștigat Premiul Nobel pentru că a demonstrat științific că sosirea primului copil declanșează diferența de salarii între bărbați și femei

Data publicării:
A câștigat Premiul Nobel pentru că a demonstrat științific că sosirea primului copil declanșează diferența de salarii între bărbați și femei / FOTO: freepik.com @Drazen Zigic
A câștigat Premiul Nobel pentru că a demonstrat științific că sosirea primului copil declanșează diferența de salarii între bărbați și femei / FOTO: freepik.com @Drazen Zigic

Așa cum știm cu toții, venirea pe lume a unui copil are un impact profund asupra vieții noastre, în special asupra mamelor. Recent, Claudia Goldin, o economistă și academiciană americană, a primit Premiul Nobel pentru cercetarea sa deosebită asupra rolului femeilor pe piața muncii de-a lungul ultimilor două secole.



Lucrarea sa a fost un proiect de 15 ani, desfășurat la Școala de Afaceri de la Universitatea din Chicago, unde a adunat date din arhive care cuprind peste 200 de ani de istorie americană. Concluziile sale au fost publicate în 2010 și au evidențiat, printre altele, că diferența salarială între sexe a început să se extindă la un sau doi ani după ce o femeie a devenit mamă pentru prima dată.

Acest studiu aruncă lumină asupra unei chestiuni importante și actuale, care afectează multe mame. Este un exemplu elocvent al modului în care maternitatea poate influența cariera femeilor și, implicit, inegalitatea de gen. Este o temă de discuție esențială pentru oricine se interesează de parenting și de echitatea de gen în lumea muncii.

Citește și Tehnica de memorare în 4 pași de la un laureat Nobel care poate fi folosită pentru a-i învăța pe copii: „Cea mai eficientă cale de predare și învățare”

Nașterea unui copil afectează viața unei femei, dar și societatea

Venirea pe lume a unui copil nu este doar o experiență profundă pentru femeie, ci are și impact asupra întregii societăți. Istoric, multe dintre inegalitățile de gen în venituri au fost explicate prin diferențele în educație și alegerile ocupaționale. Cu toate acestea, Claudia Goldin, laureata Nobelului pentru Economie din acest an, a arătat că cea mai mare parte a acestei diferențe de venituri apare acum între bărbați și femei care au aceeași ocupație și se accentuează în special după nașterea primului copil.

Această discrepanță nu afectează doar viața femeilor, ci are, de asemenea, un impact semnificativ asupra familiilor și societății în ansamblu. Goldin a explicat că structurile tradiționale în care creștem și ne dezvoltăm, fie că suntem bărbați sau femei, persistă și continuă să influențeze comportamentele și rezultatele economice.

Deși factori externi, cum ar fi accesul la contraceptive, au jucat un rol important în accelerarea schimbărilor revoluționare prin oferirea de noi oportunități pentru planificarea carierei, dr. Goldin a evidențiat că există probleme subiacente care mențin rolul femeii în ceea ce privește îngrijirea copiilor sau a persoanelor în vârstă.

În trecut, inegalitatea salarială era legată de diferențele de educație. Cu toate acestea, această discrepanță persistă, chiar dacă numărul bărbaților și femeilor care urmează o carieră profesională este similar. Această penalizare, atât din perspectivă economică, cât și aspirațională, persistă din cauza necesității de a fi flexibil în locul de muncă pentru a răspunde responsabilităților familiale. Aceasta este o problemă cu care, în general, colegii de sex masculin nu se confruntă.

Claudia Goldin a subliniat cu înțelepciune că „schimbarea fundamentală are de-a face mai mult cu bărbații decât cu femeile”, atât din perspectiva lor în domeniul profesional, cât și din cea familială. Pentru a obține egalitatea de gen, trebuie să avem și egalitate între parteneri. Deși au existat progrese semnificative, totuși, există diferențe semnificative care apar adesea din cauza faptului că femeile poartă o povară mai mare în ceea ce privește munca de îngrijire la domiciliu.

Un premiu Nobel care aduce în lumină o realitate binecunoscută și ne oferă o direcție de acțiune

Este indiscutabil că orice mamă care își desfășoară activitatea în lumea muncii, indiferent de domeniul sau poziția sa, nu este deloc surprinsă de constatările dr. Goldin. De la momentul în care alăptarea ne determină să solicităm ore reduse, să facem un pas înapoi în cariera noastră (pentru că înțelegem cât de important este timpul petrecut cu familia), să luăm concedii sau chiar să renunțăm temporar la carieră, noi, mamele, suntem conștiente că îngrijirea unui nou-născut necesită timp și sacrificii care, în majoritatea cazurilor, sunt legate de locul de muncă.

Cu toate acestea, ceea ce face această cercetare și premiul Nobel al dr. Goldin este faptul că o femeie a abordat această problemă cu metodă științifică și a ajuns la concluzii clare. Într-o lume în care multe dintre aspectele legate de organizarea muncii au fost date de-a gata, acest demers reprezintă un pas fundamental către obținerea egalității.

Desigur, problema este complexă, implicând obiceiuri îndelung înrădăcinate și necesitând schimbări profunde atât în familii, cât și în companii. Prin urmare, este vital să cunoaștem, să diseminăm și să acceptăm această realitate. Aceasta reprezintă o direcție corectă pentru politicile economice ale viitorului, mai ales având în vedere declinul natalității. Este o problemă care necesită o atenție sporită și un angajament serios pentru a face schimbări semnificative în sprijinul mamelor care se confruntă cu echilibrul între carieră și îngrijirea copiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Social




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel