Acesta este cel mai popular nume de băiat în acest an. Înseamnă „Dumnezeu este milostiv”

Data publicării:
Acesta este cel mai popular nume de băiat în acest an. Înseamnă „Dumnezeu este milostiv” /FOTO: freepik.com@diana.grytsku
Acesta este cel mai popular nume de băiat în acest an. Înseamnă „Dumnezeu este milostiv” /FOTO: freepik.com@diana.grytsku

Alegerea unui nume pentru copilul nostru este întotdeauna un moment special, iar în spatele fiecărui nume există o poveste.



De exemplu, în cazul Cataloniei, Marc a fost cel mai popular nume pentru nou-născuți din 1977, potrivit Institutului de Statistică din Catalonia, o mulțime de ani.

A existat doar o mică schimbare în 2022, când Marc a ajuns al doilea, după Leo, care a fost cel mai popular. Dar în 2023 a apărut un nou concurent, un nume care l-a detronat pe Marc după atâția ani, care este și foarte frumos.

Numele, ca și Marc, are de asemenea o singură silabă și doar trei litere: este Jan. Jan se pronunță la fel în catalană ca și în spaniolă, iar la feminin este Jana (care în 2023 a fost clasată pe locul 15 în topul numelor de fete din Catalonia).

În cazul lui Jan, acesta a fost, pentru prima dată, cel mai popular nume dat copiilor născuți în Catalonia în 2023, totalizând 393 de copii. Pe teritoriu, Jan a fost cel mai popular nume în comitatele Girona și El Penedès.

În ceea ce privește băieții, poziția a doua a fost ocupată de numele Biel (387), urmat de Pol (376), Nil (374) și Leo (372), în timp ce Marc s-a situat pe poziția a șaptea, după ce în tot acest timp a condus clasamentul celor mai frecvente nume de copii.

În Spania există un total de 13.506 persoane cu numele Jan. Cei mai mulți dintre ei se află în Catalonia.

Semnificația și etimologia numelui Jan

Jan este diminutivul catalan al lui Joan. Este o formă prescurtată și hispanică a lui Johanes, care provine din grecescul Ioannes, care își are rădăcina în ebraicul Yochanan. Yo, la rândul său, se referă la Dumnezeu, iar chanan este milostiv.

Prin urmare, sensul său este "Dumnezeu este milostiv".  De asemenea, se traduce prin "compasiunea lui Yahweh". Unii dintre purtătorii săi au făcut parte din lumea artei, precum Ian Van Eyck în secolul al XV-lea și Ian Varmeer în secolul al XVII-lea.

Variante ale numelui Jan în alte limbi sunt: Johan în germană, Jan în olandeză, Jon în suedeză, Jone în norvegiană, Jens în daneză, Juhana în finlandeză, Jaan în estonă și Joannes în româna tâ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Divertisment





pixel