Acestea sunt cuvintele potrivite pentru a ajuta copiii să gestioneze corect emoțiile

Data publicării:
Fotografie de la Gustavo Fring/ Pexels
Fotografie de la Gustavo Fring/ Pexels

Ceea ce ar trebui să facă un părinte este să ofere copilului său „o sală emoțională, în care să experimenteze și să se familiarizeze, într-un mediu protejat, cu ceea ce va avea de înfruntat afară, în lume.



7 sfaturi pentru creșterea emoțională a copiilor

1. Emoțiile trebuie cunoscute, nu renegate. Emoțiile nu trebuie niciodată descrise drept „negative”. Riscul este de a declanșa o luptă sau evitarea emoției în copil. Și asta ar putea avea consecințe, da, chiar negative. Pentru că ceea ce se confruntă se poate transforma (teama în curaj, mânia în determinare), ceea ce este sufocat în schimb degenerează (teama în teroare, mânia în furie).

2. Următorul pas este apoi recunoașterea emoției: „Să-i dai numele potrivit, de exemplu, și nu este întotdeauna ușor”. Poate ți se pare furie, dar dacă te gândești și e bine îți dai seama că e mai degrabă frică.

3. Evitați delegitimarea emoțiilor copiilor. Nu trebuie să te enervezi”, „Nu trebuie să fii trist”: acestea sunt fraze care îl învață pe copil să se ferească în schimb de ceea ce simte. În timp ce emoțiile nu sunt otravă, ci energie: dacă un părinte înțelege acest lucru, va fi susținător în modul corect.

4. Explorați emoția. Mai degrabă ajută copilul să se concentreze, să rămână în ceea ce simte. ”Unde simți această frică? În gât sau în burtă? Cum se simte? Vrei să o desenezi? Ce crezi că putem face cu ea?”, sunt câteva expresii recomandate să le spui copiilor.  De asemenea, este util să-ți oferi experiența. „Și mie mi s-a întâmplat odată să mă simt așa”.

2. Fotografie... (pexels-tatianasyrikova-3932967_95942500.jpg)

Fotografie de la Tatiana Syrikova/ Pexels

Obiectivul este dezvoltarea inteligenței emoționale: va fi o barieră foarte importantă pentru a face față tuturor provocărilor cu care copilul va trebui să le facă față pe măsură ce va crește.

5. Exemplul bun. Este clar că un tată și o mamă care știu să-și gestioneze emoțiile sunt profesori mai buni în această problemă pentru copiii lor. Dar să te arăți vulnerabil fără rușine poate fi și o lecție excelentă.

Și acesta este un pretext conversațional pentru a aborda subiectul. Un părinte poate demonstra că știe să recunoască emoția anunțând-o. „Sunt pe cale să mă enervez”: dă un mesaj clar copilului și îl învață să comunice în avans, înainte ca emoția să explodeze.

2. Fotografie... (pexels-elly-fairytale-4008800-4_92201100.jpg)

Fotografie de la Elina Fairytale/ Pexels

6. Ocupați-vă de relația părinte-copil. În copilărie, dar cu atât mai mult în perioada adolescenței, crearea unei relații de încredere este un element predictiv și protector foarte important împotriva diferitelor forme de suferință a tinerilor, de la bullying la consumul de substanțe. Cel mai util element in prevenirea acestora este certitudinea, pentru un copil, că părinții săi vor asculta și înțelege.

7. Nu-ți face griji (prea mult) pentru ceea ce nu poți controla. Viitorul planetei, pandemii, războaie: tot ceea ce este în afara controlului nostru trebuie să fie clar distins de ceea ce este în puterea noastră de a domina.

Acest lucru ne poate ajuta să nu transmitem copiilor noștri anxietăți care sunt ale noastre. Evident, trebuie acordată o mare atenție prezenței mass-media în viața lor. Copiii nu sunt nici orbi, nici surzi, imaginile și vocile unui program de știri la ora cinei ajung la ochi și la urechi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





pixel