Acnee și alte coșuri la bebeluși: Cum să le distingem și cum procedăm dacă apar?

Data actualizării: | Data publicării:
Acnee și alte coșuri la bebeluși Cum să le distingem și cum procedăm dacă apar? / FOTO: freepik.com
Acnee și alte coșuri la bebeluși Cum să le distingem și cum procedăm dacă apar? / FOTO: freepik.com

Coșurile de pe fețele bebelușilor sunt foarte frecvente. Aceasta poartă denumirea de acnee neonatală și se estimează că 20% dintre nou-născuți prezintă la un moment dat aceste erupții cutanate care pot fi îngrijorătoare, deși în general nu sunt grave. 



Coșurile de pe fețele bebelușilor sunt foarte frecvente. Aceasta poartă denumirea de acnee neonatală și se estimează că 20% dintre nou-născuți prezintă la un moment dat aceste erupții cutanate care pot fi îngrijorătoare, deși în general nu sunt grave. 

Cum sunt coșurile la bebeluși? 

SURSA FOTO:freepik.com

În general, coșurile comune la bebeluși sunt foarte asemănătoare cu cele adolescenților. Mai exact, acestea se prezintă ca niște mici umflături roșii pe piele care pot avea un vârf alb. Ele apar în general în zona superioară a feței, deși se pot răspândi în alte zone ale corpului. Cel mai des întâlnit este că se extind, cel mult, până la gât și obraji, dar pot apărea și în zona superioară a spatelui. 

Acneea neonatală sau acneea infantilă

 

Sunt două tipuri diferite de acnee și este important să nu le confundați. Cele două afecțiuni au aceleași simptome, diferența dintre acneea bebelușului și acneea infantilă constând în vârsta pe care o are copilul în momentul în care apar semnele. Acneea bebelușului apare în medie în jurul vârstei de două săptămâni. În schimb, acneea infantilă apare între vârsta de 2 luni și un an.

Conform Consensului Ibero-Latino-American din 2014, realizat de Grupul Ibero-Latino-American de Studiu asupra Acneei (GILEA) și Colegiul Ibero-Latino-American de Dermatologie (CILAD), acneea poate fi clasificată pe grupe de vârstă, respectiv copil, preadolescent, adolescent și adult.

Acneea neonatală apare din cauza producției crescute de androgeni placentari și neonatali care determină hipertrofia glandelor sebacee și creșterea producției de sebum. Aceste modificări favorizează apariția comedoanelor deschise și închise care pot evolua către leziuni inflamatorii, precum papule, pustule eritematoase și, în cazuri rare, noduli și chisturi. În aceste cazuri, acneea care persistă dincolo de perioada neonatală se numește acneea infantilă.

 

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Într-un grup de 22 de nou-născuți cu acnee neonatală, în Grecia, s-a constatat că 81,8% erau bărbați. Dermatoza a început la 3 săptămâni și a durat 4 luni. 72,7% aveau papule și pustule, 22,7% aveau comedoane și 4,5% prezentau leziuni inflamatorii și chisturi. Zona cea mai afectată a fost obrazul (81,8%). Doar 13,6% dintre pacienți au raportat un istoric familial de acnee.

Într-o serie de 26 de nou-născuți din Arabia Saudită, s-a constatat că 30,8% prezentau comedoane, 15,3% papule și pustule și 53,4% o combinație de papule, pustule și chisturi. Vârsta medie de debut a fost de 1,19 săptămâni, iar durata a fost de 1 lună. Un istoric familial pozitiv de acnee a fost raportat la jumătate dintre pacienți.

Unii factori genetici și de mediu, precum și variațiile culturale în îngrijirea pielii, pot influența prezentarea clinică a acneei neonatale.

Când acneea neonatală persistă, adică dacă durata ei este mai mare de 4 luni 3 , iar când este severă (prezintă noduli și chisturi), trebuie căutată o cauză endocrină de virilizare: hiperplazie suprarenală congenitală sau tumori (suprarenale sau gonadale) producătoare de androgeni. Unele semne clinice ale acestor tulburări sunt virilizarea organelor genitale și modificările creșterii și dezvoltării. În plus, unii pacienți cu acnee neonatală pot prezenta acnee severă în adolescență.

În cele mai multe dintre cazuri, măsurile uzuale de igienă a pielii sunt suficiente pentru rezolvarea treptată a dermatozei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Varste si etape





DC Media Group Audience
pixel