Alăptare fără probleme: Fisuri, cum să ameliorați disconfortul

Data publicării:
Fotografie de la Monica Turlu/Pexels
Fotografie de la Monica Turlu/Pexels

Fisurile sunt mici tăieturi sau abraziuni pe mamelon care provoacă durere atunci când bebelușul se prinde de sân și pot, de asemenea, să sângereze.



Așa cum am spus mai sus, aceste leziuni provoacă dureri destul de intense atunci când sugarul se prinde la sân și, în unele cazuri, poate chiar sângera.

În cele mai multe cazuri, fisurile sunt un semn că prinderea la sân a bebelușului este incorectă, deoarece în condiții normale alăptarea nu ar trebui să fie absolut dureroasă. Uneori, prinderea este greșită din cauza unor caracteristici anatomice ale mamei sau ale bebelușului, cum ar fi frenulul lingual care este prea scurt. 
În acest caz, mamelonul se freacă continuu de palatul bebelușului, mai degrabă decât să rămână fixat în partea inferioară a gurii.

Nu vă speriați dacă în timpul hrănirii iese puțin sânge: chiar dacă bebelușul îl înghite sau îl regurgitează, nu pune probleme. Amintiți-vă că fisurile nu sunt o contraindicație pentru continuarea alăptării!

Remedii

Pentru a preveni fisurile sau pentru a le vindeca, singurul remediu este corectarea poziției incorecte a sugarului în timpul alaptării.

Iată câteva sfaturi:

- Mama trebuie să caute o poziție confortabilă, fie întinsă, ușor înclinată, fie așezată, poate cu o pernă la spate și una sau mai multe perne pe picioare, astfel încât să nu fie forțată să se aplece spre copil.

Nimic nu te împiedică să încerci poziții alternative, cum ar fi culcat față în față, sau poziția „rugby”, adică cu corpul bebelușului trecând pe sub braț și cu picioarele mici spre spate. Într-adevăr: alternarea pozițiilor este foarte recomandată în prezența fisurilor, astfel încât bebelușul nu stresează întotdeauna mamelonul în același loc.

Dacă este necesar, sânul trebuie oferit ținându-l „ca o cupă” și nu strângându-l între degetele arătător și mijlociu, așa cum se face adesea.

Buzele trebuie să fie larg deschise și ca o ventuză. O mare parte din areolă, și nu doar mamelonul, trebuie să fie în gura copilului.

În timp ce bebelușul suge, nu ar trebui să auzi niciun zgomot, care este un semn că înghite aer și, prin urmare, nu este bine atașat. 

Dacă simțiți durere în timpul hrănirii, este o idee bună să detașați ușor bebelușul introducându-vă degetul mic în colțul gurii și să îl puneți din nou în modul corect.

Fisuri, cum să ameliorați disconfortul

În timp ce așteptați să rezolvați problema prin corectarea metodei de alăptare, puteți urma aceste sfaturi:

Atașați copilul mai întâi de la sân unde fisura este mai puțin dureroasă, tocmai pentru că la începutul hrănirii bebelușul suge mai vorace.

Înainte de a atașa bebelușul, masează sânul câteva minute pentru a promova curgerea laptelui: în acest fel, deoarece există deja lapte disponibil, bebelușul nu va trebui să suge energic și va provoca mai puține dureri!

După hrănire, extrageți câteva picături de lapte și lăsați-l să se usuce pe mamelon: datorită proprietăților sale curative și antibacteriene, ajută la vindecarea rănii. Este cel mai natural sistem, mai eficient decât orice unguent.

Lăsați sânul descoperit cât mai mult posibil, pentru a facilita vindecarea fisurii.

Nu folosi tampoane pentru sâni deoarece formează un mediu umed care împiedică vindecarea. Pentru a absorbi eventualele reziduuri de lapte, este mai bine să folosiți batiste din material textil, care trebuie înlocuite de fiecare dată când se udă.

Nu clătiți sânul înainte de a hrăni copilul: apa poate usca pielea făcând-o și mai vulnerabilă.

Dacă durerea este severă, nu există niciun motiv de suferit: puteți lua în siguranță un analgezic, cum ar fi paracetamol sau ibuprofen, de trei ori pe zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: alaptare fisuri la san





DC Media Group Audience
pixel