Avertismentele unui psihiatru pentru casele unde Moș Crăciun a lăsat un telefon mobil: „Să protejăm dezvoltarea sănătoasă a creierului copilului”

Data publicării:
Avertismentele unui psihiatru pentru casele unde Moș Crăciun a lăsat un telefon mobil: „Să protejăm dezvoltarea sănătoasă a creierului copilului” / FOTO: freepik.com @user18526052
Avertismentele unui psihiatru pentru casele unde Moș Crăciun a lăsat un telefon mobil: „Să protejăm dezvoltarea sănătoasă a creierului copilului” / FOTO: freepik.com @user18526052

Moș Crăciun a fost prin casele copiilor și mulți dintre ei au intrat în posesia diverselor dispozitive tehnologice. 



Dr. Augusto Zafra, șeful Departamentului de Detoxifiere de la Spitalul Vithas Aguas Vivas din Spania, a lansat un avertisment alarmant, subliniind că peste 90% dintre copiii și adolescenții cu vârsta cuprinsă între 10 și 15 ani care dețin un telefon mobil utilizează internetul fără supravegherea adecvată a unui adult. Este important de menționat că aproximativ 70% dintre minori din această grupă de vârstă sunt în posesia unui dispozitiv mobil sau a unui smartphone.

Potrivit specialistului în psihiatrie, asistăm la o normalizare a utilizării intense a acestor dispozitive, cu un impact semnificativ asupra tinerilor de astăzi. Aceștia petrec din ce în ce mai mult timp pe dispozitivele mobile, nu doar în scopuri educaționale, ci și în diverse aspecte ale vieții lor de zi cu zi, inclusiv în relațiile sociale, pentru divertisment sau chiar în domeniul relațiilor sexuale.

Dr. Augusto Zafra a subliniat că această situație s-a accentuat în urma pandemiei din 2020. Cu toții am fost nevoiți să ne continuăm activitățile academice și profesionale prin intermediul dispozitivelor mobile, calculatoarelor și tabletelor. Acest lucru a adus cu sine o revoluție în mediul educațional și în modul în care interacționăm la locul de muncă, dar a condus, în același timp, la normalizarea utilizării acestor resurse tehnologice chiar și în cazul copiilor cu vârsta sub 10 ani, pentru a ține pasul cu ritmul academic impus de școli.

Îndoielile privind vârsta potrivită pentru a oferi copiilor acces la dispozitivele mobile au fost aduse în prim-plan de către dr. Zafra, care a deschis discuția în această privință. El a adus în atenție variatele opinii ale părinților cu privire la vârsta ideală la care copiii lor ar trebui să primească primul lor dispozitiv mobil. Unii părinți consideră că această vârstă poate fi de doar 9 ani. Cu toate acestea, dr. Zafra a subliniat că această chestiune este influențată de o serie de factori complecși, cum ar fi opinia adultului, metoda lor de educație a copiilor, propria lor experiență din copilărie, mediul cultural, societatea în care trăiesc, politicile permisive ale țării respective și nivelul de expunere la mass-media.

Citește și Ce se va întâmpla cu copiii de astăzi peste câțiva ani? Predicția unui cunoscut neuropsiholog: „Pentru prima dată în istorie va fi ASTA!”

Întârzie pe cât posibil vârsta de deținere a primului telefon mobil

SURSA FOTO: freepik.com @wavebreakmedia

Specialistul Dr. Zafra a adus în atenție o dezbatere importantă privind vârsta optimă pentru copiii să primească primul lor telefon mobil. În căutarea unui consens și a recomandărilor care să protejeze dezvoltarea neurologică a copiilor și să prevină problemele psihologice viitoare, dr. Zafra susține ferm că ar trebui să încercăm să întârziem cât mai mult acest moment. Conform experților în domeniul sănătății, vârsta de 15 ani este cea mai indicată pentru a oferi copiilor lor primul dispozitiv mobil.

Mai mult decât atât, dr. Zafra a subliniat că: consolele de jocuri video nu ar trebui să fie permise copiilor înainte de vârsta de 6 ani. Această măsură are ca scop prevenirea problemelor legate de stilul de viață sedentar, excesul de greutate și potențialele comportamente asociate cu dependența de tehnologie. La vârsta de 6 ani, spune el, copiii nu au încă dezvoltat suficient autocontrolul și nu au capacitatea de a distinge cu claritate realitatea de ficțiune, ceea ce poate duce la o expunere excesivă la jocurile video și la pierderea atenției.

Cu privire la dispozitivele tehnologice care nu necesită conexiune la internet, dr. Zafra recomandă să le oferim copiilor înainte de vârsta de 9 ani, cu condiția ca acestea să fie configurate pentru a avea acces la un mediu controlat. Aceasta înseamnă dispozitive cu conținut preîncărcat și selectat în avans, cum ar fi videoclipuri, imagini, texte și conținut audio cu un caracter educațional sau de joc.

Totuși, este esențial ca acest conținut să fie adecvat vârstei copiilor, să fie revizuit în întregime de un adult și să existe limite de timp stabilite în prealabil pentru a-i învăța pe copii conceptul de proporționalitate și limite. Această strategie are scopul de a minimiza riscurile asociate utilizării excesive a tehnologiei de către copii și de a împiedica expunerea lor la potențiale pericole online, permițând în același timp dezvoltarea corectă a creierului lor.

Dr. Zafra a evidențiat că, de la vârsta de 9 ani, copiii dezvoltă abilități de navigare pe internet și au o mai bună capacitate de discernământ. În această etapă, accesul la internet poate fi permis, dar fără acces la rețelele sociale. Cu condiția ca părinții și îngrijitorii să stabilească acorduri cu copiii privind utilizarea responsabilă a tehnologiei, orele și limitele de timp petrecute online, precum și să discute despre riscurile digitale la care aceștia sunt expuși.

Obiectivul final este normalizarea utilizării acestor instrumente tehnologice, înțelegând că acestea vor face parte din viața copiilor în viitor, fie în scopuri academice, fie profesionale, dar fără a uita că este esențial să protejăm dezvoltarea sănătoasă a creierului lor. Prin urmare, dr. Zafra recomandă ca vârsta ideală pentru ca un adolescent să înceapă să folosească rețelele de socializare sub supravegherea unui adult să fie de 15 ani.

Vezi și „Vizionare rapidă”: Consumul accelerat de videoclipuri și audio afectează atenția și învățarea?

Probleme care decurg din utilizarea excesivă a dispozitivului

SURSA FOTO: freepik.com @audit2006ek

Dependența de dispozitivele mobile poate avea implicații serioase asupra sănătății mentale a individului și poate conduce chiar la dezvoltarea unor tulburări psihologice sau comportamente obsesive și dependente. Diverse cercetări au demonstrat că există o legătură între utilizarea excesivă a telefoanelor mobile sau a smartphone-urilor și apariția sau agravarea problemelor psihologice sau a simptomelor psihiatrice la persoanele care sunt deja vulnerabile sau au o predispoziție.

Printre tulburările asociate sau care pot apărea ca urmare a utilizării excesive a dispozitivelor mobile și a smartphone-urilor se numără depresia, anxietatea, scăderea stimei de sine și simptomele asemănătoare tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD). Mai mult decât atât, alte modificări semnificative includ tulburările de somn, insomniile, migrenele și schimbările de dispoziție.

Dr. Zafra a avertizat că utilizarea intensivă a dispozitivelor mobile poate afecta capacitatea adolescenților de a-și regla emoțiile și poate perturba dezvoltarea lor cognitivă și executivă. De asemenea, aceasta poate fi asociată cu dificultăți în controlul impulsurilor și cu o creștere a toleranței la frustrare. El a subliniat că izolarea socială poate deveni o problemă în cazurile în care tinerii își concentrează viața socială exclusiv pe interacțiunile prin intermediul dispozitivelor, fie că este vorba despre rețele de socializare sau jocuri online. Acest lucru poate duce la sedentarism, izolare și o scădere a interacțiunilor interpersonale în viața de zi cu zi a tinerilor.

Este esențial să ne confruntăm cu realitatea că utilizarea excesivă a dispozitivelor mobile poate avea un impact semnificativ asupra sănătății mintale și emoționale a persoanelor, în special a adolescenților. Prevenirea și gestionarea acestei probleme sunt foarte importante pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă și echilibrată a copiilor noștri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Probleme de sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel