Beneficiile artei pentru copii. De ce să-ți duci copilul la Teatrul de păpuși?

Data actualizării: | Data publicării:
Beneficiile artei pentru copii. De ce să-ți duci copilul la Teatrul de păpuși / FOTO: freepik.com @Paolo Gallo
Beneficiile artei pentru copii. De ce să-ți duci copilul la Teatrul de păpuși / FOTO: freepik.com @Paolo Gallo

Fără doar și poate, teatru de păpuși reprezintă, concomitent, o formă de divertisment și de educație pentru copii. Teatrul de păpuși  este una din cele mai vechi forme de artă dramatică, preferată atât de cei mici, cât și de adulți. 

 

 



Teatrul de păpuși este o formă de spectacol care implică folosirea păpușilor pentru a prezenta povești și scenarii diverse. Aceste păpuși pot fi manipulate de către actori, care pot fi vizibili sau ascunși în spatele unui decor. 

SURSA FOTO: freepik.com @antonmaster

Mersul la teatru le oferă o varietate de beneficii celor mici. Astfel, un copil care este dus la teatrul de păpuși va fi mai concentrat. Vizionarea piesei îi face să înțeleagă mai bine lumea datorită reprezentației care este pusă în scenă de actori. În plus, majoritatea pieselor pentru copii au o morală sau o învățătură, îi ajută să deosebească binele de rău. Practic, spectacolele de teatru de păpuși încurajează copiii să învețe și să aplice principii morale și valori sociale.

Copiii care obișnuiesc să fie duși la teatru de părinți le este stimulată imaginația și creativitatea ajută la dezvoltarea abilităților lor expresive.

Pentru copiii timizi, această practică îi poate ajuta să învețe să fie mai dezinvolți și chiar să își îmbunătățească abilitățile sociale. Îi ajută pe copii să se simtă mai încrezători în relațiile lor cu ceilalți și să–și îmbunătățească aceste abilități de socializare.

Prin intermediul marionetelor și poveștilor prezentate, copiii sunt invitați să își imagineze lumi și personaje noi, să se joace cu ele și să exploreze diferite posibilități.

Se promovează munca în grup și empatia. Aceste aspecte sunt iarăși un beneficiu pe care-l au copiii care merg la teatru.

SURSA FOTO: freepik.com @Paolo Gallo

De asemenea, dacă descoperă că le place teatrul, copiii pot manifesta interes pentru a învăța să cânte la un instrument, pot începe cursuri de actorie sau pot fi interesați să meargă la un muzeu. Ceea ce, pe termen lung, le va oferi o cultură generală și cunoștințe diverse. 

Învățarea prin joacă. Teatrul de păpuși oferă copiilor o modalitate distractivă și amuzantă de a învăța lucruri noi.

Încurajarea expresiei non verbale: Teatrul de păpuși ajută copiii să învețe să exprime emoții și sentimente prin intermediul gesturilor și expresiilor faciale.

Teatrul de păpuși oferă oportunități unice pentru dezvoltarea artistică și educațională a copiilor, stimulând imaginația, creativitatea, empatia și abilitățile sociale.

De asemenea, este o modalitate distractivă și captivantă de a prezenta povești și de a transmite mesaje valoroase într-un mod accesibil și interactiv.

De ce este important teatrul de păpuși pentru copii?

În primul rând, este accesibil;

Transmite învățăminte morale, pentru a ilustra povești tradiționale;

Are un mesaj;

Copiii dorm și se odihnesc mult mai bine după ce asistă la un spectacol de păpuși.

Despre teatrul de păpuși

SURSA FOTO: freepik.com

Teatrul de păpuși este o formă foarte veche de artă dramatică, care a fost înregistrată pentru prima dată în secolul al V-lea î.Hr., în Grecia Antică. Unele forme de păpușă ar putea fi originare încă din 3000 de ani î.Hr.

Teatrul de păpuși sau marionete îmbracă mai multe forme, dar toate împărtășesc procesul de animare a obiectelor neînsuflețite pentru a spune o poveste. Mânuirea păpușilor este o formă de artă foarte veche, despre care se crede că își are originea în urmă cu aproximativ 4000 de ani.

Păpușile au fost folosite încă din cele mai vechi timpuri pentru a anima și a comunica ideile și nevoile societăților umane.  Unii istorici susțin că acesta a apărut chiar  înaintea actorilor din teatru.

Există multe varietăți diferite de marionete și sunt realizate dintr-o gamă largă de materiale, în funcție de forma și de utilizarea lor. Pot fi extrem de complexe sau foarte simple în construcția lor.

Cele mai simple marionete sunt cele de deget. Acestea sunt marionete minuscule care se potrivesc pe un singur deget, și marionetele din șosete, care sunt formate dintr-un șosetă și acționate prin introducerea mâinii în interior, cu deschiderea și închiderea mâinii simulând mișcarea „gurii” păpușii, potrivit e-theatrum.com.

Primul teatru de păpuşi stabil din România s-a înfiinţat la Cernăuţi, în anul 1928, iar în 1939.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Divertisment





DC Media Group Audience
pixel