”Capcana de vise”, un obiect pentru protejarea somnului copiilor: Legendă și semnificație

Data publicării:
Fotografie de la Pixabay/ Pexels
Fotografie de la Pixabay/ Pexels

Capcanele de vise sunt obiecte mistice, care provin din tradiții străvechi și care sunt foarte la modă astăzi. O amuletă creată pentru a proteja somnul de coșmaruri.



Știați că există un obiect special conceput pentru a proteja somnul copiilor? Este vorba despre ”capcanele de vise”. Aceste obiecte mistice de origine străveche au fost inventate mai ales pentru a proteja visele nocturne ale copiilor.

Capcanele de vise sunt un farmec împotriva spiritelor rele. Astăzi, capcanele de vise au devenit deosebit de faimoase. Aceste frumoase obiecte tradiționale sunt realizate în mod artizanal, cu fire colorate, pene, țesături, crenguțe de salcie sau cedru împletite sub formă de cerc. Tocmai pentru scopurile sale, acesta a fost așezat deasupra leagănului celor mici.

Originile capcanelor de vise

Pentru nativii americani, capcanele de vise au mai multe semnificații. De exemplu, pentru cei din poporul Ojibwa ei simbolizează mișcarea soarelui. Pentru poporul Lakota sunt cercuri cu funcții de protecție, deoarece reprezintă ciclurile vieții.

Alte popoare, precum siouxi, atribuie un alt sens „magiei” lor. Ei cred că toate lucrurile rele și visele rele sunt prinse în rețeaua centrală. Prin pene și texturi din partea inferioară se răspândesc însă visele frumoase care rămân în mintea copiilor.

În anii 60 și 70 au devenit suveniruri populare. Au devenit chiar un element de identificare culturală în spatele căruia s-au adunat diverse populații indigene din America de Nord.

Legenda

La originile lumii, oamenii încă trăiau în strâns contact cu zeii. Unul dintre popoarele care a menținut comunicarea cu lumea spirituală a fost tribul Lakota.

Într-o dimineață, liderul spiritual al tribului a avut o viziune a lui Iktomi, Maestrul Înțelepciunii. Sub forma unui păianjen, vorbea într-o limbă sacră, pe care doar Lakota o putea înțelege.

Iktomi i-a explicat liderului spiritual al tribului că perioada copilăriei determină viața adultă și că, prin urmare, tocmai în această perioadă trebuie să țesem alianțe puternice, să consolidăm cunoștințele și să facem rădăcini solide. 

2. Fotografie... (pexels-olia-danilevich-4982457_79644000.jpg)

Foto: Olia Danielivich/ Pexels

Viața este făcută din cicluri și în ele pot fi cicluri rele și bune. Dacă rămânem prinși în fazele negative vom experimenta dureri mari, motiv pentru care trebuie să închidem bine fiecare ciclu și să începem cu perioade mai frumoase și mai luminoase pentru a trăi cu înțelepciune.

”- Uite, bătrâne, i-a spus el în timp ce țesea obiectul sacru. Această plasă formează un cerc perfect, dar există o gaură în centru. Totul va trece prin ea, dar numai lucrurile nobile vor rămâne. Când va veni zorii, răul va arde în prima rază de soare. Va dispărea pentru totdeauna”.

Iktomi i-a înmânat apoi capcana de vise liderului în vârstă și i-a ordonat să facă mai multe și să se asigure că fiecare copil doarme cu unul pe cap. Făcând aceasta, i-a cerut să răspândească acest sfat printre oameni și printre alte popoare.

Capcanele de vise și copiii

Astăzi, de obicei, găsim capcanele de vise agățate în pragul ușii, dar sunt așezate și la ferestre. Multe femei cred că simbolizează „granița”.

Acel punct din care trecem de la lumea rațiunii la scenariul de vis, unde se extind limitele dintre casa noastră și lumea exterioară. Alții le consideră simboluri de protecție.

Conform tradiției, acestea trebuie așezate deasupra tăbliei patului copiilor. Este întotdeauna mai bine să le atârnați pe perete, păstrând o distanță de siguranță. 

În sfârșit, vrem să vă dăm o idee: creați-vă propria capcană de vise DIY în compania copiilor dvs. Acest lucru manual este la modă în ultima vreme pentru petrecerile copiilor. Este întotdeauna plăcut ca copiii noștri să dețină unul dintre aceste obiecte realizate de noi. Experiența va fi fascinantă și specială.

Se spune că forma circulară a capcanei de vise poartă semnificația "cercului vieții," a felului în care soarele și luna călătoresc zilnic în cer.

3. Fotografie... (pexels-pixabay-279467_58529600.jpg)

Foto: Pixabay/ Pexels

Mărgelele sale sunt asociate cu păianjenii, țesătorii propriilor plase, sau sunt considerate a fi materializarea viselor bune.

Ațele, sforile capcanei de vise sunt legate, conectate în mai multe puncte din interiorul cercului, numărul acestora având diverse semnificatii în superstiții de la caz la caz:

- 13 puncte: Cele 13 faze ale lunii

- 8 puncte: Numărul de picioare ale Femeii Păianjen din legendă

- 7 puncte: Cele șapte profeții ale străbunilor indienilor

- 6 puncte: Vulturul sau curajul

- 5 puncte: O stea

Indiferent dacă crezi sau nu în magia, în superstiția capcanei de vise, aceasta poate reprezenta un cadou original, plin de farmec, cu un simbolism aparte,  când este dăruit unei persoane îndrăgite, apropiate!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Divertisment





DC Media Group Audience
pixel