Care sunt riscurile unei sarcini după 40 de ani?

Data publicării:
Care sunt riscurile unei sarcini după 40 de ani? / FOTO: freepik.com@senivpetro
Care sunt riscurile unei sarcini după 40 de ani? / FOTO: freepik.com@senivpetro

Dacă rămâneți însărcinată după vârsta de 35 de ani, experții numesc acest lucru o sarcină de „vârstă maternă avansată”. Dar este încă posibil să rămâneți însărcinată și să nașteți un copil sănătos la 40 de ani.



Nașterea la vârste mai înaintate a devenit, de asemenea, mai frecventă. Începând cu anii 1990, rata nașterilor la persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 44 de ani a crescut. Pentru a vă pregăti pentru un copil la 40 de ani, este important să luați în considerare riscurile și beneficiile.

La vârsta de 40 de ani, dacă sunteți sănătoasă, aveți doar 5% șanse de a rămâne însărcinată pe ciclu menstrual.

În același timp, probabilitatea de avort spontan crește odată cu vârsta. O persoană tipică în vârstă de 40 de ani are aproximativ 40% șanse să piardă sarcina. Aceasta se compară cu mai puțin de 15% pentru cineva în vârstă de 20 de ani. 

La vârsta de peste 45 de ani, Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor spune că rămânerea gravidă pe cale naturală este „puțin probabilă pentru majoritatea femeilor”.

Care sunt motivele pentru scăderea fertilității?

Pe măsură ce îmbătrânești, la fel se întâmplă și cu ovulele tale. Și aveți și mai puține. Te naști cu toate ovulele pe care le vei avea vreodată în viața ta, aproximativ 1 milion. În momentul în care ajungi la pubertate, îți mai rămân aproximativ 300.000. La 37 de ani, mai ai doar 25.000 - sau 2,5% din numărul inițial. Acest lucru este important, deoarece cu cât sunt mai puține ovule în ovare, cu atât scad șansele de concepție.

Chiar dacă rămâneți însărcinată, este mai probabil ca ovulele dumneavoastră mai în vârstă să aibă cromozomi anormali, ceea ce poate crește șansele de a pierde sarcina. De asemenea, dacă aveți 25-40 de ani, este mai probabil să aveți probleme precum endometrioza și fibroamele uterine care vă îngreunează sarcina.

Calitatea spermei partenerului tău contează, de asemenea. Pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, sperma lor tinde să înoate mai lent și începe să își piardă forma. Dar calitatea spermei nu scade brusc decât după ce bărbații intră în vârsta de 60 de ani.

Care sunt riscurile unei sarcini după 40 de ani?

În cazul persoanelor care pot rămâne însărcinate, anii de vârf ai reproducerii se întind între sfârșitul adolescenței și sfârșitul vârstei de 20 de ani. Fertilitatea dumneavoastră va începe să scadă în jurul vârstei de 30 de ani. Acest proces continuă mai rapid începând cu jumătatea vârstei de 30 de ani. Odată ce ajungeți la 45 de ani, fertilitatea dumneavoastră va fi de obicei atât de scăzută încât o sarcină naturală este puțin probabilă pentru majoritatea persoanelor.

Dar unele persoane pot avea totuși un „copil al menopauzei”. Aceasta se referă la o sarcină și o naștere care au loc atunci când sunteți în perimenopauză, tranziția către menopauză.

Părintele producător de spermă poate avea, de asemenea, o scădere a fertilității odată cu vârsta. Deși acest lucru nu este la fel de previzibil, ar putea totuși să vă afecteze șansele de sarcină la 40 de ani.

Alte riscuri ale sarcinii la 40 de ani includ complicații care sunt mai frecvente la această vârstă. Femeile în vârstă tind să aibă mai multe probleme de sănătate decât femeile tinere, cum ar fi hipertensiunea arterială.

Această afecțiune vă poate expune la un risc mai mare de preeclampsie, care este atunci când dezvoltați brusc tensiune arterială ridicată și semne de afectare a organelor în timpul sarcinii. Dacă nu este tratată, aceasta poate duce la probleme grave sau fatale pentru dumneavoastră și copilul dumneavoastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Sanatate





pixel