Ce înseamnă, de fapt, cuvântul Paște?

Data publicării:
Ce înseamnă, de fapt, cuvântul Paște / FOTO: freepik.com@bunnyhop
Ce înseamnă, de fapt, cuvântul Paște / FOTO: freepik.com@bunnyhop

În acest an, Paștele va fi sărbătorit duminică, 5 mai 2023. Se sărbătorește ziua în care se spune că a avut loc învierea lui Iisus Hristos. Data sărbătoririi se schimbă de la an la an, în funcție de prima duminică după prima lună plină care urmează echinocțiului de primăvară. Curând, creștinii ortodocși se pregătesc de una dintre cele mai mari săbători creștine, Învierea lui Iisus.

Paștele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine, marcând în mod tradițional învierea lui Iisus Hristos. Această sărbătoare, celebrată în lumea creștină cu o profunzime și solemnitate deosebită, aduce cu sine o gamă variată de tradiții și practici specifice, reflectând bogăția culturală și spirituală a comunităților creștine din întreaga lume.

Totuși. Ce înseamnă, de fapt, cuvântul "Paște"? Unii preoți aleg să explice semnificația lui, chiar la slujba de Înviere.

Se pare că, cuvântul "Paște" sau "Paști", provine din evreiescul pasha, care înseamnă trecere. Astfel, de Paște se sărbătorește trecerea de la moarte la viață și de pe pământ la cer.

Citește și „De ce mâncăm miel de Paște?”

„Când spunem cuvântul „Paști”, fiecare dintre noi ne gândim la sărbătoarea această mare, la sărbătoarea care ne stă în față acum. Cuvântul „Paști” vine de la pasha, un cuvânt evreiesc, care înseamnă trecere.

Au fost Paști și sunt Paști și pentru evrei. Paștile noastre sunt Paști creștine. Evreii sărbătoreau și sărbătoresc la Paști ieșirea din robia egipteană, trecere prin Marea Roșie, trecere prin pustie și ajungerea lor în Canaan.

Noi, la Sfintele Paști, sărbătorim altceva decât evreii, și anume trecerea de la moarte la viață și de pe pământ la cer", precizează părintele Teofil Părăian, în lucrarea intitulată Sfintele Paști în cultul ortodox, paginile 20,21, Editura Doxologia, Iași, 2013.

În acest an, Paștele va fi sărbătorit duminică, 5 mai 2023. Se sărbătorește ziua în care se spune că a avut loc învierea lui Iisus Hristos. Data sărbătoririi se schimbă de la an la an, în funcție de prima duminică după prima lună plină care urmează echinocțiului de primăvară. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Divertisment

DC Media Group Audience
pixel