Ce legătură au ouăle cu Paștele?

Data publicării:
Ce legătură au ouăle cu Paștele / FOTO: freepik.com
Ce legătură au ouăle cu Paștele / FOTO: freepik.com

Tradiția de a vopsi și a oferi ouă de Paște este veche de secole și are rădăcini în mai multe culturi și religii. În creștinism, ouăle sunt asociate cu renașterea și viața nouă, simbolizând învierea lui Isus Hristos.



Obiceiul de a decora ouăle de Paște s-a dezvoltat în toată Europa în timpul Evului Mediu, ouăle erau adesea decorate cu imagini religioase și simboluri creștine. În unele țări europene, cum ar fi Germania și Austria , a fost implementat obiceiul de a oferi ouă de Paște – adesea decorate manual – prietenilor și familiei. Alte Ouăle reprezintă mormântul gol al lui Isus, care simbolizează învierea și viața veșnică. Obiceiul de a le decora cu culori strălucitoare și modele complicate datează din secolul al XIII-lea în Europa de Est , unde oamenii au început să le picteze cu vopsele naturale și modele elaborate.

Tradiția de a ascunde ouăle datează din Evul Mediu, când copiii obișnuiau să caute ouă ascunse în grădină sau câmp. În unele țări, precum Franța și Belgia, are loc o cursă cu ouă de Paște, în care copiii se întrec pentru a vedea cine poate arunca oul cel mai departe fără a se sparge.

Sursa foto: freepik.com

Astăzi, ouăle de Paște sunt o parte importantă a sărbătorii de Paște în întreaga lume. În unele țări, se celebrează tradiția vânătorii de ouă, în care copiii caută ouă ascunse în grădină sau parc. Ouăle de Paște sunt un simbol important al acestui anotimp care datează din culturile străvechi și a fost adoptat de biserică. Să nu uităm că ouăle de Paște reprezintă viață, fertilitate și reînnoire. Pentru creștini, simbolizează Învierea lui Isus Hristos și speranța unei noi vieți.

Tradiția de a da ouă în Duminica Paștelui este foarte veche și comună în țările din Europa centrală, Anglia și Statele Unite.

A apărut ca o consecință a regulii pe care Biserica Catolică a ordonat să fie respectată în timpul Postului Mare. În această perioadă, creștinii nu puteau mânca carne, ouă sau produse lactate. Între secolele al IX-lea și al XVIII-lea, biserica creștină a interzis consumul de ouă în timpul Postului Mare, deoarece le considera asemănătoare cu carnea roșie. În acest fel, consumul acestui aliment era permis doar în Duminica Paștelui. Mai târziu, în secolul al XIX-lea, germanii, italienii și francezii au început să facă ouă de ciocolată pe care să le mănânce și să le facă cadou în duminica de sărbătorire a Învierii lui Isus.

Agenția Catolică de Informații (ACI) explică că în secolul al XVII-lea, Papa Paul al V-lea a binecuvântat oul într-o rugăciune, poate pentru a pune capăt interdicției decretate de Biserică în secolul al IX-lea împotriva consumului lor în timpul Postului Mare.

Citește și „Cum să ai un Paște perfect alături de copii”

Din acest motiv, la încheierea Postului Mare, credincioșii s-au adunat în fața bisericilor și au dăruit ouă împodobite cu culori și motive festive, ca simbol al învierii lui Iisus Hristos și pentru a sărbători sfârșitul postului.

De asemenea, Paștele coincide și cu primăvara, cu timpul fertil al multor animale. Nu întâmplător, așadar, oul este asociat cu viața, ca simbol al fertilității solului și a culturilor.

În zilele noastre s-a obișnuit să se dea ouă de ciocolată.

Sursa foto: freepik.com@EyeEm

Creștinismul a adoptat simbolul oului de Paște ca parte a sărbătorilor sale pentru sărbătoarea de Paști. Există chiar și cei care decoreazăouăle cu imagini ale lui Isus și ale Mariei, pentru a reprezenta viața și renașterea.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că în Biblie nu există nicio referire sau mențiune despre ouăle de Paște sau obiceiul de a da ouă pictate de Paște.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Divertisment





DC Media Group Audience
pixel