Cele mai frecvente erori făcute de părinți în stimularea mersului la bebeluși

Data publicării:
Fotografie de la MART PRODUCTION/Pexels
Fotografie de la MART PRODUCTION/Pexels

Stimularea copilului constă în mai multe etape. De exemplu, uneori se neglijează stimularea prenatală, alteori stimularea din alte etape ale copilăriei. Iată cum să eviți cele mai frecvente greșeli în stimularea bebelușului.



Copiii sunt capabili să învețe multe lucruri și să atingă ceea ce reprezintă obiective importante pentru ei. Din acest motiv, ajutorul părinților este esențial. Prezența lor în timpul învățării trebuie să fie caracterizată prin înțelegere și multă răbdare.

Pentru ca copilul să se dezvolte adecvat și  să poată conta pe instrumente utile pentru a se descurca în mediul său, este important să fie stimulat. Cu toate acestea, există comportamente care ar trebui evitate, precum supra-stimularea sau stimularea incorectă.

Erori în stimularea copilului

Fiecare părinte este liber să-și crească copiii în felul său. Cu toate acestea, uneori facem greșeli care pot fi evitate.

Specialiștii cred că cele mai frecvente erori în stimularea bebelușului se fac atunci când începe să meargă. Iată câteva recomandări:

1. A-l forța

Este de preferat să încurajăm copilul să meargă singur, fără să-l ținem de mână. Are nevoie de acest lucru pentru viitoarea lui autonomie. Copilul nu trebuie forțat să facă ceva ce nu vrea să facă.  Este esențial să se miște așa cum preferă.

2. Ți-e frică și ești anxios

Cel mai bine este să lăsați copilul să se obișnuiască cu această nouă abilitate. Ar trebui să-l însoțim fără să punem presiune asupra lui. Nu ar trebui să te simți copleșit de prea multe așteptări sau temeri.

3. Folosești premergătorul

Folosirea unui premergător încă de la primii pași poate întârzia momentul în care copilul se va simți suficient de încrezător pentru a merge fără niciun ajutor. În plus, mersul poate avea și consecințe pe termen lung, cum ar fi modificări structurale ale picioarelor. De asemenea, reprezintă una dintre principalele cauze ale accidentelor domestice.

4. Încălțămintea nepotrivită

Picioarele bebelușului nu au nevoie de pantofi rigizi. Într-adevăr, trebuie lăsate cât mai libere. Potrivit experților, talpa piciorului este în plină dezvoltare atunci când micuțul începe să meargă. Din acest motiv, punându-l să poarte pantofi, am putea să-i facem mai degrabă rău decât să-i facem bine.

Pantofii unui copil care învață să meargă trebuie să fie moi și să aibă o talpă flexibilă. Amintiți-vă că funcția lor este de a împiedica copilul să alunece și să se rănească. Pantofii cu talpa rigidă împiedică formarea arcului tălpii copilului, făcându-l instabil la mers.

5. Supra-stimulare

Părinții folosesc în general jocuri pentru a stimula copilul. Idealul este însă ca copilul să nu-și piardă concentrarea. Pentru a face acest lucru  trebuie să alegeți un joc care să-i stârnească interesul, pe care să îl poată juca. Poate fi o jucărie sau orice alt obiect nepericulos care îi atrage atenția. Nu este recomandabil să oferiți diferiți stimuli cu diferite obiecte în același timp.

6.  Te ferești când copilul vrea să ajungă la tine

Părinții încearcă să atragă copilul spre ei atunci când începe să facă primii pași. Nu este greșit, dar când copilul este pe cale să ajungă la ei, nu trebuie să se miște.

Adică atunci când copilul merge și reușește să se apropie, trebuie să-l lăsăm să ajungă la noi pentru a nu-l face să se simtă frustrat. Dacă continuăm să îl evităm, copilul nu va mai dori să o facă pentru că nu-și poate atinge scopul.

7. Îl ajuți să meargă cu brațele ridicate

Cel mai bun mod de a merge cu bebelușul este să-l iei sub axile sau de talie. Experții fac această recomandare pentru că trebuie să-l învățăm pe copil să meargă corect. Nimeni nu merge cu brațele ridicate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Varste si etape





DC Media Group Audience
pixel