Constipație la nou-născuți și sugari: chiar merită să vă faceți griji?

Data publicării:
Fotografie de la Tatiana Syrikova/Pexels
Fotografie de la Tatiana Syrikova/Pexels

Cauzele și caracteristicile constipației la nou-născuți și sugari sunt foarte diferite de cele întâlnite la copiii mai mari. În cele mai multe cazuri, această tulburare nu provoacă probleme copiilor, dar trebuie acordată o mare atenție dacă este asociată cu unele simptome specifice.



Constipația la nou-născuți și sugari este un fenomen foarte frecvent, dar adesea nu reprezintă deloc disconfort pentru copii. Uneori va fi suficient să adoptați niște măsuri de precauție pentru a rezolva situația; mai rar, însă, va fi necesară intervenția medicală.

Pe parcursul acestui articol vom vedea cum să recunoaștem cele mai frecvente simptome și cauze de constipație la nou-născuți și sugari.

Simptome de constipație la nou-născuți și sugari

Cauzele și caracteristicile constipației la nou-născuți și sugari sunt foarte diferite de cele întâlnite la copiii mai mari.

Să începem de la un punct care poate părea evident, dar care este întotdeauna important de reținut: copiii nu sunt toți la fel, iar acest principiu se aplică și frecvenței cu care fac caca; fiecare are ritmul lui, pentru unii este normal să meargă de două ori pe zi la baie, pentru alții o dată la două zile etc. 

Atunci, când se poate vorbi despre constipație la nou-născuți sau sugari? Când retenția de scaun care durează zile întregi creează disconfort copilului. În caz contrar, nu este nevoie să interveniți.

Cu toate acestea, nu trebuie să luăm în considerare doar frecvența cu care micuții fac caca. De fapt, chiar și mișcările intestinale dificile sau dureroase, deși zilnice, sunt un simptom al constipației și trebuie tratate.
Prin urmare, pentru a înțelege dacă nou-născutul este constipat, este necesar să-l observați: dacă caca este mică și foarte tare, probabil că este vorba de constipație.

Cu cât fecalele rămân mai mult în ultima parte a rectului, cu atât se deshidratează, se întăresc și, prin urmare, vor fi mai greu de evacuat. În acest caz, expulzarea poate provoca durere, iar copilul va avea tendința să nu vrea să facă caca pentru a nu repeta experiența. Există astfel riscul stabilirii unui cerc vicios care face scaunul din ce în ce mai greu și copilul să fie din ce în ce mai constipat. De asemenea, trebuie avut în vedere că nou-născuții și sugarii sunt aproape întotdeauna în poziție culcat, ceea ce nu favorizează evacuarea fecalelor.

Dischezia sugarului

Un fenomen complet diferit apare atunci când copilul mic plânge disperat în timp ce face caca, devine tot roșu din cauza efortului și abia după multe minute este capabil să treacă scaune moi, de forma normală. Acestea nu sunt simptome de constipație la nou-născuți sau sugari, ci manifestări ale așa-numitei „dischezie a sugarului”, datorită faptului că mușchii responsabili de evacuare nu sunt încă suficient de maturi. Acest fenomen, care poate îngrijora adesea părinții, se rezolvă singur și este complet inofensiv.

Constipația la nou-născuți: cauze și alăptare 

În timp ce în cazul unui copil mai mare se poate vorbi despre constipație atunci când se confruntă cu un număr redus de mișcări intestinale, constipația la nou-născuți este mai complicat de definit.
În primele 28 de zile de viață, un nou-născut alăptat își face nevoile în medie de multe ori pe zi (până la opt), dar acest lucru se poate întâmpla și o dată la patru-cinci zile. 

Oricine caută cauzele constipației nou-născutului ar trebui să evalueze mai întâi o problemă importantă legată de aportul de lapte matern care este complet absorbit de copil, lăsând foarte puține reziduuri (acestea vor forma masa fecală).

În plus, intestinul nou-născutului este încă parțial imatur; se contractă mai puțin și, în consecință, mișcă scaunul înainte mai puțin decât copilul mai mare. Ce să faci în acest caz? Absolut nimic! Bebelușii alăptați aproape niciodată nu suferă de constipație, pur și simplu fac caca în ritmul lor. 

Ce se întâmplă dacă nou-născutul este hrănit cu lapte formulă?

Majoritatea bebelușilor hrăniți cu lapte praf fac caca de două până la trei ori pe zi, dar acest lucru depinde de tipul de produs utilizat. De fapt, formulele pe bază de lapte de vacă sau soia provoacă scaune mai solide, deci mai greu de expulzat, în timp ce cele „hipoalergenice” dau naștere la scaune mai lichide și, prin urmare, la defecare mai frecvente. 

O regulă bună pentru a evita constipația la nou-născuții hrăniți cu formulă artificială pudră este respectarea proporției corecte între pudră și apă: hidratarea corectă a pudrei va evita scaunele prea dense și greu de eliminat.

Constipație și înțărcare

Este destul de comun să apară o constipație în primele zile de la înțărcare, deoarece sistemul digestiv al bebelușului încă trebuie să se obișnuiască cu alimentele solide. Din nou, este important să ne amintim că fiecare copil reacționează diferit și nu există un număr corect sau greșit de mișcări intestinale pe zi care să definească dacă copilul este constipat sau nu. Important este ca scaunul să fie moale și să treacă ușor și fara durere. 

Dacă, însă, copilul plânge când face caca și scaunul pare tare și „uscat”, probabil ne confruntam cu episoade de constipație. La înțărcarea sugarilor, este normal ca scaunul să își schimbe culoarea și mirosul; aceste modificari se datoreaza și introducerii de noi alimente în intestin. 

Citește și: 

Constipația la nou-născuți: sfaturi pentru a o combate

Dacă au trecut câteva zile de la ultima evacuare și modificările dietetice s-au dovedit ineficiente, se poate folosi un supozitor cu glicerină sau o pipetă cu miere. 

Amintiți-vă că aceste remedii trebuie... mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: alimentatie bebelusi constipatie intarcare





DC Media Group Audience
pixel