Copiii și piscina: Care este legătura dintre înot și astm. Poate clorul să dăuneze copiilor?

Data actualizării: | Data publicării:

Înotul este bun pentru copii, dar nu trebuie să exagerați deoarece expunerea continuă la cloramine poate avea efecte negative asupra sistemului respirator.



Utilizarea prea des a piscinelor, în special la o vârstă foarte fragedă, ar putea de fapt crește riscul de a dezvolta astm. 

Aceasta este concluzia unei recenzii - adică o trecere în revistă a tot ceea ce există în literatura științifică - coordonată de profesorul Eugenio Baraldi de la Departamentul de Pediatrie al Universității din Padova și publicată în prestigioasa publoicație americană Pediatric Pulmonology.

1. Fotografie... (pexels-kindel-media-9044086_40735700.jpg)

Sursa foto: Pexels/ Kindel Media


„Problema – a explicat profesorul Eugenio Baraldi – nu este nouă: studiile efectuate în Belgia ridicaseră deja problema, mai ales cu privire la anumite categorii de vizitatori. Mă refer la sportivi care înoată la nivel competitiv și care, în consecință, merg aproape în fiecare zi la piscină. Cu toate acestea, punând cap la cap diversele lucrări, am văzut că și utilizarea nefrecventă a piscinelor poate crea probleme, mai ales celor mici, ale căror căi respiratorii sunt evident mai delicate”.

Cloraminele sunt atacate

Prin urmare, clorul este atacat, în special unii dintre derivații săi cunoscuți sub numele de cloramine, produși prin reacția chimică dintre clorul activ liber și unele substanțe organice prezente în mod normal în apa piscinei (piele, urină, transpirație). 

Tocmai acești derivați – cunoscuți sub denumirea de clor activ combinat – sunt responsabili de binecunoscutele fenomene de iritare a ochilor și a mucoaselor celor care frecventează piscinele. Cel mai iritant este tricloroamina: un compus volatil care se dispersează ușor în aer, concentrându-se în primii 15-20 de centimetri deasupra nivelului apei, unde este inhalat de înotători.

3. -imagine fara descriere- (pexels-sinasi-muelduer-13155141_20183600.jpg)

Sursa foto: Pexels/ Sinasi Muelduer

Ce să faci atunci?

„În primul rând – continuă Baraldi – este important de subliniat că pentru copiii care merg la piscină o dată sau de două ori pe săptămână nu există niciun risc.

 Situația este diferită dacă frecvența crește de 4 sau 5 ori: în acest caz s-ar putea de fapt să altereze echilibrul biologic al căilor respiratorii ale copiilor și să favorizeze apariția unor simptome asemănătoare astmului. 

O atenție deosebită trebuie acordată celor mici: este mai bine să evitați așa-numita tendință de înot pentru bebeluși, evitând aducerea în piscină a copiilor cu vârsta sub 2-3 ani”. 

Și continuă: „Depinde mult de nivelurile de clor prezente: în Germania, de exemplu, nu s-a găsit nicio corespondență între frecvența la piscină și dezvoltarea astmului, din cauza faptului că clorul prezent în apă este într-o concentrație mai mică decât în alte țări”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Divertisment





DC Media Group Audience
pixel