Copiii singuri la părinți. Ce arată studiile?

Data publicării:
Copiii singuri la părinți. Ce arată studiile / FOTO: freepik.com @vbstudio
Copiii singuri la părinți. Ce arată studiile / FOTO: freepik.com @vbstudio

Răsfățați, geloși și singuritici. Sunt câteva dintre caracteristicile care au fost legate de copiii singuri la părinți de-a lungul timpului. Ce arată studiile.



Răsfățați, geloși și singuritici. Sunt câteva dintre caracteristicile care au fost legate de copiii singuri la părinți de-a lungul timpului. Chiar și psihologul din secolul al XIX-lea Stanley G. Hall a ajuns până acolo încât a spus că a fi un singur copil la părinți este o „boală în sine”.

Cu toate acestea, specialiștii demonstează aceste mituri. Astfel, s-a constatat faptul că copiii singuri la părinți nu diferă cu nimic de copiii care au frați. Cel puțin atunci când vine vorba de caracter și sociabilitate. 

O publicație recentă în Population and Development Review a constatat că atunci când se analizează performanța copiilor la testele cognitive, copiii singuri tind să fie asemănători cu cei care cresc cu un frate. „Dovezile, în general, nu susțin ideea că copiii care cresc doar ca copii au un fel de deficit în abilitățile lor sociale, în comparație cu copiii care cresc cu frații”, a spus Alice Goisis pentru BBC Mundo.

Ce arată studiile

SURSĂ FOTO: freepik.com@pvproductions

Studiul a fost realizat pe baza a aproape 60 de mii de anchete efectuate în diferite etape istorice (născuți în 1946, 1958, 1970, 2000-2002) în Marea Britanie, care au oferit informații despre familii, nivelul de educație al părinților, clasa, structura socială și familială.

Copiii fără frați au prezentat scoruri cognitive similare cu cele ale copiilor din familii cu doi copii și scoruri mai mari decât copiii care au crescut cu doi sau mai mulți frați.

Diferențele posibile între copiii singuri și cei cu frați depind în mare măsură de contextul familial și, prin urmare, și de contextul social. Studiul Giosis a fost realizat în Regatul Unit pe o perioadă de 50 de ani, iar participanții la cel de-al doilea dintre studiile menționate au fost neozeelandezi.

În Suedia povestea este diferită. În această țară nordică tradiția de a avea doi copii pe familie a rămas stabilă și este obișnuit ca oricine nu atinge acel prag să fie din cauză că nu își permite financiar, a mai explicat Giosis pentru BBC .

Acolo, un studiu realizat de o echipă anglo-suedeză a observat că copiii singuri au tendința de a suferi mai multe probleme de sănătate de-a lungul vieții. Ei au arătat, de asemenea, o rată mai mare a mortalității la vârsta adultă. Această diferență poate fi explicată tocmai prin dezavantajul socioeconomic corelat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Homepage





pixel