”Copilul meu vrea să câștige mereu și dacă nu o face se enervează”: Spiritul competitiv și gestionarea înfrângerii

Data publicării:

Dacă copilul tău dorește întotdeauna să câștige și suferă atunci când nu reușește, atunci poate fi prea competitiv. Ceea ce contează este să acordați atenție semnelor și să îi ajutați să schimbe această atitudine. În acest articol vă oferim câteva sfaturi, nu le ratați.



Fiul meu vrea mereu să câștige la toate și dacă nu se enervează! Înainte de vârsta de 6 ani, copiii nu fac față bine înfrângerii.

Prin urmare, ei concurează pentru orice, chiar și pentru a avea cea mai bună jucărie. Această competiție este normală la aceste vârste, așa că nu ar trebui să-ți faci prea multe griji dacă micuțul vrea să treacă înainte în toate cu prietenii lui. El înțelege că a câștiga este ceva pozitiv și de aceea își dorește să fie cel mai bun în toate.

Problema vine atunci când sunt atât de pretențioși încât se enervează când nu sunt primii. Chiar se simt prost cu ei înșiși. Când se întâmplă asta și câștigul devine o prioritate care nu te face fericit, atunci trebuie să acționezi. Dar ce pot face părinții? 

De ce copiii devin atât de competitivi?

În societate, se acordă de obicei multă importanță rezultatelor și notelor. În acest fel ne educăm copiii concentrați pe ceea ce este dorit de ceilalți și nu pe ceea ce au cu adevărat nevoie. 

Această presiune socială îi face pe părinți să fie dezorientați când vine vorba de educație și ajung să-i compare pe copii cu ceilalți. Totuși, nu realizăm că fiecare copil este o lume, cu propriul ritm de dezvoltare și maturizare.

2. -imagine fara descriere- (copil-joc_45543700.jpg)

Foto: Ketut Subiyanto/ Pexels

Copilul tău vrea mereu să câștige?

Este clar că tuturor le place să câștige și să-și vadă munca și angajamentul recunoscute și recompensate. Nimănui nu-i place să piardă. 

Cu toate acestea, există oameni care acceptă înfrângerea mai bine decât alții. A fi competitiv, într-un anumit sens, este pozitiv, deoarece ne ajută să ne apropiem de excelență, să ne îmbunătățim și să obținem succesul. De asemenea, odată cu ea, fericirea.

Problema cu această atitudine apare atunci când devine o obsesie, care duce la nefericire, egocentrism și singurătate. În cazul copiilor, această atitudine poate provoca o stimă de sine scăzută, toleranță scăzută la frustrare și chiar stres. Trebuie avut în vedere că rezultatele dorite nu sunt întotdeauna obținute.

În cazul unui copil sub 6 ani este normal ca acesta să fie egocentric și să creadă că totul se învârte în jurul lui. Cu toate acestea, acest comportament evoluează pe măsură ce el crește și înțelege că nu întotdeauna câștigi.

3. -imagine fara descriere- (copil-concurs--pexels-run-ffwpu-2539281_88067800.jpg)

Foto: Run FFWPU/ Pexels

Dacă copilul dvs. are 10 ani sau mai mult și prezintă unele dintre următoarele comportamente excesiv de competitive, ar trebui să căutați o soluție:

-  Vânează mai mult rezultatul și nu se bucură de activitate.

- Dacă nu câștigă, se enervează.

- Dacă există riscul să piardă, preferă să nu participe.

- Dacă eșuează, dă vina pe alții.

- Este excesiv de perfecționist și nu își acceptă propriile greșeli.

- A fi primul în toate și a câștiga a devenit obsesia lui.

Ce să faceți dacă copilul dvs. dorește întotdeauna să câștige

Este bine ca un copil să fie competitiv într-un mod sănătos, deoarece acest lucru îi permite să avanseze, să se îmbunătățească și să obțină succes. 

Problema este atunci când există prea multă competitivitate și devine obsedat de a dori să fie cel mai bun, ceea ce îi provoacă nefericire. Pentru a evita aceste comportamente și atitudini putem face următoarele:

- Învățați-i și amintiți-le că lucrul cu adevărat important este să participe, să învețe și să se distreze. Nu poți câștiga întotdeauna.

- Copiii nu ar trebui să fie puși sub presiune. Este important să subliniezi importanța de a depune efort pentru a obține ceea ce îți dorești, dar și că dacă nu obții, poți încerca din nou altă dată.

4. -imagine fara descriere- (copii-joc--emotii--pexels-ketut-subiyanto-4473569_79904100.jpg)

Foto: Ketut Subiyanto/ Pexels

- Nu-i compara niciodată cu frații sau prietenii lui.

- Învață-i că nimeni nu este perfect și că greșelile ne ajută să învățăm și să mergem mai departe.

- Când ne jucăm cu copilul, nu trebuie să-l lăsăm întotdeauna să câștige. De mici trebuie să-l obișnuim să câștige și să piardă.

- Dacă pierde, nu trebuie să-i permitem să se enerveze prea mult. Trebuie să înveți să câștigi și să pierzi. În cazul acestei atitudini, ei ar trebui să fie calmați în mod corespunzător și fără să strige.

- Apreciază-le și recompensează-le eforturile chiar dacă nu au câștigat. Trebuie să-i motivăm.

- Educați copiii în valori precum toleranța, respectul, efortul, empatia și cooperarea sunt foarte importante.

- Amintește-le că nu trebuie să câștigi sau să fii primul în toate pentru a te distra și a te simți bine.

- Ajutați-l să-și stabilească obiectivele în mod realist și să fie mai flexibil cu el însuși.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Divertisment





DC Media Group Audience
pixel