”Copilul nu vorbeste la doi ani. Ce să fac?”. Când este necesar să contactați un specialist?

Data publicării:
Sursa Foto Pexels/ Tatiana Sircova
Sursa Foto Pexels/ Tatiana Sircova

Comunicarea pentru bebelușul de unul sau doi ani are loc prin diferite metode și printre acestea se numără contactul vizual, contactul fizic, limbaj non-verbal și limbajul verbal. Limbajul verbal apare mai târziu decât limbajul vizual și limbajul corpului.



Copilul care are un an și jumătate poate înțelege deja multe cuvinte și, chiar și dacă pronunță puține cuvinte, poate asculta rime și cântece. Poate comunica arătând și privind și poate indica diferite părți ale corpului sau desene dintr-o carte.

În jurul vârstei de 2 ani are loc explozia de vocabular: copilul învață multe cuvinte, începe să creeze propoziții și această fază durează în general până la vârsta de 3 ani.

În al treilea an de viață copiii creează propoziții și mai complexe: folosesc pluralul, conjugări, morfologie, etc...

Copilul are doi ani și jumătate, dar nu vorbește

Copilul are peste doi ani, dar tot nu vorbește? Mai întâi de toate, trebuie să răspunzi la următoarele întrebări:

Este interesat de ceea ce se întâmplă în jurul lui? Explorează spațiul din jurul său, se întoarce dacă aude o voce sau un sunet familiar sau un zgomot brusc? Împărtășiți vreun joc? Îi cauți pe ceilalți copii? 

Îți răspunde dacă îl chemi? Se întoarce și te privește în ochi? Răspunde, chiar și fără să se întoarcă? Se pare că înțelege ce i se spune? Urmează comenzi simple precum „du-te să ia mingea”? Răspunsul, chiar dacă numai cu mișcări, este în concordanță cu întrebarea ta?

Se uită în ochii tăi în timpul jocului sau când vorbești cu el? Își folosește privirea pentru a "întreabă" atenția ta sau un obiect?

Folosiți gesturi pentru a vă face înțeles? Indică printr-un gest să solicitați un obiect sau o acțiune? Arată sau dă ceea ce are în mână? Face gesturi de rutină, cum ar fi suflarea pentru „fierbinte”, sau își pune degetul arătător pe obraz pentru a spune „bun”. sau clarifică faptul că "s-a terminat" cu gestul mâinilor mici?”.

Dacă la majoritatea acestor întrebări, raspunsul este afirmatic atunci nu prea ai de ce să te îngrijorezi.

În schimb, dacă copilul nu pare să manifeste comportamente comunicative, va fi necesar să i se acorde posibilitatea de a petrece mai mult timp cu semenii, poate în sălile de joacă sau la creșă.

De fapt, copiii învață limba prin experiență în medii în care vorbim și în care sunt stimulați de toți cei din jurul lor.

Este potrivit să creștem frecvența și calitatea informațiilor lingvistice pe care le oferim copilului pur și simplu vorbindu-i mai mult, privindu-i în ochi și cu răbdare așteptând răspunsul lui.

Îl poți ajuta să răspundă folosind o carte sau poate provocându-l într-un joc de societate.

În schimb, NU ar trebui să-l împingi NICIODATĂ și nici să nu vorbești cu el în timp ce te uiți la telefonul mobil sau la spate.

Nu-i oferi niciodată tablete sau telefoane mobile în speranța că ele îl vor ajuta să înțeleagă și să vorbească.

Când este necesar să contactați un specialist?

Dacă copilul nu vorbește, dar înțelege limbajul adultului, este, de asemenea, posibil să așteptați până la 3 ani și jumătate și poate includerea în grădiniță. 

În caz contrar ar trebui să contactați imediat medicul pediatru. Chiar și educatorii, profesorii sau alți adulți de referință sunt o referință excelentă pentru a compara temerile noastre ca părinți cu alte persoane care ne cunosc copilul și l-au observat de-a lungul timpului.

Timpul, de fapt, este crucial pentru a stabili dacă este necesar să se intervină, deoarece o vizită într-o anumită zi de tensiune poate fi nesigură. Diagnosticele de tulburări de limbaj, de fapt, apar pe perioade mari de timp tocmai pentru că pot apărea progrese sau schimbări.

Fără a aduce atingere faptului că nu trebuie să tragem la concluzii pripite și că fiecare copil are timpul lui în a învăța să vorbească, dacă părintele percepe o dificultate obiectivă în limbaj, cel mai bine este să nu  se întârzie prea mult.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi





pixel