Tot mai des, părinții de azi se confruntă cu o întrebare dificilă: Cum să-mi cresc copilul fără să stric relația cu el?
Din dorința de a nu fi percepuți drept „părinții severi” sau „cei care nu înțeleg”, mulți aleg să devină „prieteni” ai copilului. Să fie pe aceeași lungime de undă, să spună mereu „da”, să evite conflictele.
Dar ce se întâmplă când, în loc de apropiere, apare lipsa de respect? Ce faci când copilul începe să te trateze de la egal la egal, fără filtre, și ajungi să simți că nu mai ai niciun cuvânt de spus?
Psihologul Claudia Vîja atrage atenția părinților: „Dacă tu-i permiți copilului să te facă proastă la început, nu te trezești după în preadolescență că lucrurile îți scapă de sub control.”
„Dacă tu-i permiți copilului să te facă proastă la început, nu te trezești după în preadolescență că lucrurile îți scapă de sub control.
Deci această prietenie cu autoritate, adică părintele are mai multă experiență de viață decât acel copil și cu siguranță, spuneam mai devreme că copilul învață prin repetiție, acel părinte are acea experiență de viață pe care cel mai bun prieten al copilului de 14-15 ani nu are cum să aibă, acel prieten nu are cum să-i vrea binele la fel de mult cum vrea mama sau tatăl copilului.
Deci, e important să existe această autoritate și să știi când să spui nu, asta nu-ți permit, asta nu-mi spui și nu sunt de acord cu tot ce faci”, a explicat psiholog Claudia Vîja, în cadrul podcastului „Celebru și Părinte”, moderat de Marius Gheorghiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.