Cum influențează prezența părintelui dezvoltarea creierului copilului? Alexandra Șerb: „Sunt patru ingrediente pe care noi putem să le aducem în relația cu micuțul” / VIDEO

Data publicării:
Cum influențează prezența părintelui dezvoltarea creierului copilului? Alexandra Șerb: „Sunt patru ingrediente pe care noi putem să le aducem în relația cu micuțul” / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @onlysrikanth88
EXCLUSIV
Cum influențează prezența părintelui dezvoltarea creierului copilului? Alexandra Șerb: „Sunt patru ingrediente pe care noi putem să le aducem în relația cu micuțul” / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @onlysrikanth88

Alexandra Șerb, coach transformațional pentru părinți, cunoscută și ca „Mamă la pătrat”, a vorbit la Părinți Prezenți despre ce înseamnă cu adevărat să fii un părinte prezent și cum prezența părintelui influențează dezvoltare a creierului copilului.



Experta a explicat că esența constă în capacitatea de a fi conștient de momentul prezent, unde atât mintea, cât și corpul sunt aliniate. Într-o manieră relaxată, Alexandra Șerb a invitat audiența să reflecteze asupra a ceea ce înseamnă să nu fii prezent, evidențiind riscurile de a fi absorbiți de gândurile legate de viitor sau trecut. Cu un ton cald, „Mamă la pătrat” a ilustrat cum prezența autentică depășește simpla existență fizică, aducând în prim-plan importanța oferirii unei prezențe de calitate în relația cu cei mici.

Să fii un părinte prezent înseamnă mai întâi să știi să fii prezent tu ca om, pentru tine. Asta înseamnă să poți să fii capabil să fii conștient de ceea ce se întâmplă pentru tine aici și acum. Adică, mintea și corpul să fie aliniate. Adică mintea să fie conștientă de ceea ce se întâmplă în interiorul corpului meu, aici, acum. Și știu că poate sună puțin vag sau poate surprinzător răspunsul meu.

Dar, hai să ne uităm la ce înseamnă să nu fii prezent. Să nu fii prezent înseamnă să ai mintea tot timpul prinsă în ce urmează să vină. Și mă gândesc tot timpul la ce am de făcut, la ce mai trebuie să fac. Și e prinsă tot timpul în gândurile care sunt legate de viitor. Sau poate gândurile mele sunt legate în trecut și mă concentrez pe ceea ce a fost, pe ceea ce s-a întâmplat. Și când mintea mea este ori în viitor, ori în trecut, ratează șansa de a fi în prezent.

Când sunt în prezent, eu sunt conștientă de ceea ce simte corpul meu aici, acum și asta aduce siguranță, aduce sentimentul de siguranță în corpul meu, pentru că corpul meu începe să se simtă văzut, ascultat, îmi simt nevoile. Cumva știu ce important pentru mine. Și când eu simt acest sentiment de siguranță, atunci calitatea relației cu copilul meu se îmbunătățește și devine una mai bună. Pentru că știu să fac asta și pentru el. Pot să-l văd, pot să-i conțin emoțiile, pot să-l ajut să se simtă în siguranță, să se regleze emoțional. Deci, cumva prezența asta depășește un pic granița de a fi fizic, doar prezent, este mai mult de atât. Este despre a da calitate prezenței noastre, a spus Alexandra Șerb la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Citește și „Dacă nu suferi, nu-ți înveți lecția!” Alexandra Șerb explică în ce capcană cad părinții atunci când își pedepsesc copiii: „Asta este problema!” / VIDEO

Alexandra Șerb: „Sunt patru componente pe care noi putem să le aducem în relația cu copilul ca să dăm calitate acestei prezențe ”

Sunt studii care arată clar că experiențele copilului în relația cu părintele formează structura creierului. Mai exact, când părinții sunt prezenți. Alexandra Șerb ne-a explicat cum mai exact influențează prezența părintelui dezvoltarea creierului copilului.

„În cartea `Puterea de a fi prezent` a lui Daniel Siegel, un specialist pe care îl urmăresc cu drag și studiile lui sunt foarte faine, foarte bine explicate, el arată sau povestește despre studiile care s-au făcut despre dezvoltarea copiilor. Spune că unul dintre cei mai importanți indicatori care prezic felul în care un copil se poate dezvolta armonios și poate deveni un adult capabil să ducă o viață împlinitoare este siguranța de a avea cel puțin o persoană care să fie prezentă, care să-i fie alături. Mie mi se pare `wow` această informație pentru că de fapt scoate un pic și din presiunea asta de a fi un părinte perfect. Pentru că nu e despre perfecțiune, nu este despre a fi un părinte care să bifeze multe lucruri și să fim părinții aceia perfecți, pentru că noi așa ne dorim uneori. Dar nu e despre asta! Și el mai adaugă acolo patru ingrediente. Povestește de patru componente pe care noi putem să le aducem în relația cu copilul ca să dăm calitate acestei prezențe și el să se simtă în siguranță și noi să stabilim acest atașament securizant.

Copilul are nevoie să simtă protejat, adică eu ca părinte în relație cu copilul, să nu fiu sursă de pericol pentru el și în același timp să-l și protejez de orice ar putea să-i facă rău.

Apoi, să se simtă alinat. Copilul are nevoie să știe că atunci când suferă are pe cineva alături, pe părintele lui sau pe îngrijitor, dacă copilul e crescut de o altă persoană.

Al treilea ingredient este să se simtă văzut sau ascultat. Adică părintele să-l vadă pentru ceea ce este el, nu pentru ceea ce părintele ar vrea să fie și copilul să simtă că părintelui îi pasă de el.

Al patrulea ingredient este să se simtă în siguranță. Cumva acest ingredient le cuprinde pe celelalte trei și copilul ajunge se simtă în siguranță și să aibă siguranța că eu, ca părinte, pot să-l ajut să se simtă bine în lumea asta.

Capacitatea sau puterea mea de a fi prezent pentru copilul meu s-a demonstrat că are efecte fizice. Influențează arhitectura creierului în mod fizic! Prin interacțiunile repetate pe care copiii le au cu părinții, creierul lor se schimbă și asta poartă denumirea de neuroplasticitate. Este fascinant cum aceste interacțiuni repetate pe care noi le stabilim cu copiii, dacă suntem prezenți și putem să dăm o calitate prezenței noastre, modelează creierul lor și îi ajută. Se simte în siguranță, că de fapt despre asta este vorba, de asta are o influență puternică asupra dezvoltării”, a mai explicat „Mamă la pătrat”.

Vezi și De ce ne este atât de greu să renunțăm la pedepsirea copilului? Coach transformațional pentru părinți Alexandra Șerb: „Motivul este simplu!” / VIDEO

Urmăriți emisiunea integral: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel