Ai reușit să scoți scutecul în timpul zilei și acum copilul rămâne uscat și face pipi și caca pe oliță? Este cu siguranță un pas mare, dar scoaterea scutecelor noaptea poate necesita mai mult timp și răbdare. Iată câteva sfaturi practice pentru a reuși.
Înțelegerea momentului în care un copil este gata să-și scoată scutecul chiar și noaptea poate fi dificilă și, de fapt, nu există o vârstă specifică: potrivit experților, unii copii pot fi capabili să-și țină pipi în timpul nopții încă de la 2 ani, în timp ce la alții poate dura mai mult. Vârsta medie este de trei ani și jumătate până la patru ani.
Scutecul uscat dimineața: unul dintre cele mai evidente semne este să găsești scutecul uscat atunci când te trezești, câteva zile consecutive.
Conștientizarea nevoilor: copilul începe să-și arate conștientizarea nevoilor sale fiziologice și se poate trezi noaptea pentru a merge la baie.
Capacitatea de a rămâne uscat în timpul zilei pentru perioade lungi este un indicator că ar putea fi gata să facă același lucru noaptea.
Disconfort la purtarea scutecului: dacă copilul manifestă disconfort la purtarea scutecului și preferă chiloții, poate fi momentul potrivit pentru a începe să scoateți scutecul chiar și noaptea.
În general, este indicat să începeți când copilul a stăpânit controlul vezicii urinare în timpul zilei și dă semne de pregătire chiar și în timpul nopții.
Rutină înainte de culcare: haideți să stabilim o rutină de seară care să includă mereu pipi înainte de culcare;
Reduceți lichidele seara: limităm consumul de lichide în orele de seară pentru a reduce nevoia de a face pipi în timpul nopții;
Protectoare de saltea: folosim huse de saltea impermeabile pentru a preveni deteriorarea și a facilita curățarea în caz de accidente pe timp de noapte;
Îmbrăcăm copilul în pijamale pe care le poate lăsa ușor să meargă la baie;
Am pus o veioză în dormitor și baie;
Ținem la îndemână un schimb de pijamale și lenjerie intimă pentru a fi rapid în orice schimbare de noapte în cazul unui accident;
Așezăm olița într-un loc bine vizibil.
Putem aplica principiile metodei Montessori, bazate pe libertate și independență, chiar și în faza de scutec nocturn. În primul rând, să creăm un mediu care să promoveze independența, cum ar fi o baie accesibilă și o lumină de noapte, pentru a-l ajuta pe copilul nostru să își gestioneze mai bine nevoile pe timp de noapte.
În același timp, este esențial să respectăm timpul și ritmul copilului fără a forța acest pasaj și să-l înveți pe copil să recunoască semnalele propriului său corp: auto-învățarea este un principiu cheie al metodei Montessori.
Învățăm autonomia încă de la o vârstă fragedă: copilul trebuie să știe să se îmbrace singur și, de asemenea, să-și pună și să-și dea jos chiloțeii.
În fine, intervenim doar dacă este necesar și îl încurajăm, păstrându-ne mereu calmul atunci când se întâmplă accidente pe timp de noapte
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.