De ce legănăm copilul pe brațul stâng? O cercetătoare a analizat ani de zile fenomenul și vine cu o explicație: „Sunt trei motive!”

Data publicării:
De ce legănăm copilul pe brațul stâng? O cercetătoare a analizat ani de zile fenomenul și vine cu o explicație: „Sunt trei motive!” / FOTO: freepik.com @rawpixel.com
De ce legănăm copilul pe brațul stâng? O cercetătoare a analizat ani de zile fenomenul și vine cu o explicație: „Sunt trei motive!” / FOTO: freepik.com @rawpixel.com

O cercetătoare norvegiană analizează fenomenul de ani de zile și tocmai a publicat o lucrare în care explică motivul acestei tendințe.



Când vine vorba de legănatul copiilor, se pare că preferăm brațul stâng. Profesorul de neuropsihologie, Audrey van der Meer, de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie, a fost pe urmele acestui mister.

După câteva studii și analize, van der Meer a dezvăluit motivul din spatele alegerii brațului stâng. Ei bine, teoria ei, detaliată într-o lucrare publicată în revista academică „Infancy”, ne oferă trei posibile explicații. Pare că preferința noastră pentru legănatul cu brațul stâng are rădăcini adânci!

Interesant cum și arta reflectă această tradiție. Dacă te uiți la reprezentările Fecioarei Maria, vei observa că ea își leagănă mereu pruncul Iisus cu brațul stâng.

Primele două teorii

SURSA FOTO: freepik.com @boggy

Psihologul lansează prima teorie intrigantă, sugerând că majoritatea părinților țin bebelușii pe partea stângă a pieptului pentru a amplifica sunetul inimii. Se pare că bătăile inimii au puterea magică de a liniști nou-născuții, ajutându-i să-și încrucișeze brațele și să simtă legătura emoțională cu adultul care îi susține.

O a doua ipoteză adaugă un strop de mister, asociind preferința pentru legănat spre stânga cu abilitatea urechii stângi de a procesa informațiile sonore mai rapid decât cea dreaptă.

Așadar, teoria că mulți dintre noi alegem brațul stâng pentru a ține copilul pare a avea la bază conexiuni complexe între auz, inimă și legătura emoțională. Dar să nu uităm de intriganta a treia explicație propusă de Van der Meer, cea mai intuitivă și, potrivit cercetătorului, posibil cea mai corectă. 

A treia teorie

SURSA FOTO: freepik.com @aspsvz

Potrivit acestei teorii, dreptacii optează pentru brațul stâng pentru a lăsa mâna dreaptă liberă pentru alte acțiuni. Descoperirile recente întăresc această teorie, cu un om de știință afirmând că nouă din zece oameni pe planetă sunt dreptaci. „Continuăm să credem că aceasta este cea mai bună explicație pentru comportamentul nostru de a legăna bebelușii cu brațul stâng”, adaugă expertul. Nu este doar o poziție, este despre a face ceea ce este cel mai confortabil pentru noi în timp ce gestionăm multiple sarcini.

Și pentru stângaci, povestea se schimbă. Se pare că pentru aceștia, gestul natural este să legene bebelușii cu brațul drept. Un exemplu notabil este familia regală a Prinților de Wales: „Dacă privești fotografiile cu Prințul William, îl vei vedea legănându-și fiul cu brațul drept, deoarece este stângaci”, susține Van der Meer. În schimb, Kate, Prințesa de Wales, dreptaci și ea, își leagănă bebelușii cu brațul stâng, ca majoritatea dintre noi.

Această teorie complexă ia în considerare multiple variabile și este susținută de date empirice. Cu toate acestea, se pare că acest fenomen se aplică doar în cazul bebelușilor, întrucât, odată ce copiii cresc și cântăresc mai mult, majoritatea dintre noi tind să folosească brațul dominant și mai puternic pentru a-i susține.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Divertisment




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel