De ce scade natalitatea? Specialiștii spun că e posibil să ne confruntăm cu o criză de „subpopulare”

Data publicării:
De ce scade natalitatea Specialiștii spun că e posibil să ne confruntăm cu o criză de „subpopulare” / FOTO: freepik.com@Asif Munir011
De ce scade natalitatea Specialiștii spun că e posibil să ne confruntăm cu o criză de „subpopulare” / FOTO: freepik.com@Asif Munir011

Cercetătorii spun că, pentru țările cu rate scăzute de fertilitate, politicile sociale, cum ar fi concediul pentru creșterea copilului, îngrijirea gratuită a copiilor și drepturile suplimentare de angajare ar putea oferi un mic impuls în ceea ce privește creșterea natalității.



Scăderea natalității, spun experții, este rezultatul participării mai mari a femeilor la locul de muncă, precum și al accesului sporit la contracepție.  Așa cum a scris macroeconomistul Philip Pilkington într-o ediție din ianuarie a Daily Telegraph din Marea Britanie: „Pe măsură ce bogăția într-o țară crește, rata natalității ei scade – la fel de sigur precum noaptea urmează zilei”.

Scăderea natalității a fost, de asemenea, atribuită progreselor în știința medicală, ceea ce înseamnă că familiile nu trebuie să producă atât de mulți copii pentru a se asigura suficient de supraviețuire, așa cum ar fi putut face în secolele trecute.

Un avertisment global din partea Federației Internaționale a Societăților de Fertilitate (IFFS) a spus că 93% dintre țări, inclusiv Marea Britanie și SUA, s-ar putea confrunta cu o criză de „subpopulare” până la sfârșitul secolului al XXI-lea. Potrivit raportului, rata fertilității la nivel global este în scădere, cu implicații semnificative pentru economii și sistemele sociale dacă tendința continuă.

Potrivit autorilor raportului, această predicție se datorează faptului că „multe politici s-au bazat pe scopul de a reduce creșterea populației din cauza preocupărilor că suprapopularea ar duce la supraaglomerare, salubritate deficitară, epidemii, foamete, războaie, migrații în masă, creșterea inegalităților umane. și daune mediului care ar provoca apocalipsa umană”, potrivit Ziarului britanic Daily Mail.

Studiul, publicat în revista Human Reproduction Update, a indicat că majoritatea națiunilor nu vor atinge rata de fertilitate de înlocuire de 2,1 copii per femeie. Acest fenomen va lăsa țările cu un număr insuficient de tineri pentru a susține forța de muncă și serviciile publice, intensificând îmbătrânirea populației.

În anul 2000, rata de fertilitate la nivel mondial era de 2,7 nașteri pe femeie, în prezent este de 2,3 – și este în scădere. Există însă diferențe mari între țări: Africa Subsahariană, de exemplu, are o rată de fertilitate de 4,45.

Scădere dramatică a populației

Mai mult de trei sferturi din țări ar putea avea o populație în scădere până la jumătatea secolului din cauza ratelor de fertilitate „în scădere”, sugerează cercetările. Iar până în 2100, mai mult de 97% dintre țări – 198 din 204 – vor avea rate de fertilitate sub ceea ce este necesar pentru a susține dimensiunea populației în timp, potrivit unui studiu publicat în The Lancet.

Analiza studiului privind povara globală a bolilor, leziunilor și factorilor de risc prezice că Africa subsahariană va reprezenta unul din doi copii născuți pe planetă până la sfârșitul secolului. Între timp, în Europa de Vest, rata totală de fertilitate – numărul mediu de copii născuți de femei aflate la vârsta fertilă – este estimată a fi de 1,44 în 2050, scăzând la 1,37 în 2100, potrivit dw.com

În Regatul Unit, rata totală de fertilitate a fost de 2,19 în 1950, scăzând la 1,85 în 1980 și apoi la 1,49 în 2021. Aceasta este cu mult sub rata de 2,1 necesară pentru a menține o populație stabilă fără imigrare semnificativă. Până în 2050, rata totală a fertilităţii din Marea Britanie este estimată a fi de 1,38, scăzând la 1,30 până în 2100.

Dr Natalia V Bhattacharjee, co-autor principal și cercetător de știință principal la Institutul pentru Valori și Evaluare a Sănătății (IHME) de la Universitatea din Washington, Școala de Medicină din SUA, a declarat: „Implicațiile sunt imense. Aceste tendințe viitoare ale ratelor de fertilitate și al născuților vii vor reconfigura complet economia globală și echilibrul internațional de putere și vor necesita reorganizarea societăților”, a declarat pentru dw.com.

Analiza prezice că Nigerul se va situa pe primul loc în 2050 pentru cea mai mare rată de fertilitate, cu o medie de cinci copii per femeie, dar acest lucru ar putea scădea la 2,7 copii dacă obiectivele educației universale sunt îndeplinite.

Coreea de Sud, cea mai slabă rată a fertilităţii

Potrivit analizei, Coreea de Sud ar avea cea mai slabă rată de fertilitate până la jumătatea secolului, cu 0,82 copii per femeie. Rata globală a fertilităţii s-a redus de peste jumătate în ultimii 70 de ani, de la aproximativ cinci copii per femeie în 1950 la 2,2 copii în 2021, au spus cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Stiri





DC Media Group Audience
pixel