Decembrie, luna perfectă pentru a concepe un copil

Data publicării:
Fotografie de la Alexy Almond: Pexels
Fotografie de la Alexy Almond: Pexels

Oricine își dorește un copil ar trebui să conceapă unul în decembrie. Aceasta, de fapt, este luna în care concepțiile înregistrează o natalitate mai mare. Acesta este ceea ce reiese dintr-un studiu realizat de o echipă de cercetători americani, prezentat la întâlnirea anuală a Societății Americane de Medicină Reproductivă din Baltimore.



Decembrie și ianuarie sunt lunile de top

Experții au analizat aproximativ 52 de milioane de sarcini de-a lungul a 12 ani și au descoperit că, atunci când cuplurile rămân însărcinate în decembrie sau ianuarie, au mai multe șanse să ducă sarcina la termen. 

Acest lucru se datorează faptului că, potrivit cercetătorilor, mamele care rămân însărcinate în acea perioadă sunt expuse mai mult la soarele de vară într-un stadiu avansat de sarcină și acest lucru ar duce la o creștere a nivelului de vitamina D care favorizează nașterile sănătoase. Dimpotrivă, a concepe în septembrie are cele mai scăzute rate de natalitate decât în orice altă perioadă a anului.

Mai mult timp și relaxare

Oricine își dorește un copil, așadar, ar trebui să-l conceapă în decembrie. Dacă în perioada sărbătorilor de Crăciun, atât de pline de angajamente și întâlniri cu familia și prietenii, poate părea dificil pentru un cuplu să-și găsească timpul și dorința de a concepe un copil, în realitate acesta ar fi cel mai bun moment pentru a face acest lucru.

De asemenea, trebuie să ne gândim că în perioada sărbătorilor de Crăciun ai mai mult timp liber disponibil și ești mai relaxat datorită zilelor libere pe care mulți reușesc să le ia de la serviciu. Temperaturile scăzute, așadar, te încurajează să stai în casă în căldură și să te răsfeți mai mult.

Trezirea hormonilor

De la solstițiul de iarnă sfârșit zilele încep să se lungească și odată cu acest fenomen are loc și trezirea hormonilor sexuali. Orele suplimentare de lumină stimulează epifiza, o glanda endocrină sensibilă la foto-perioadă. Prin urmare, odată cu creșterea orelor de lumină, hormonii care contribuie la concepție sunt eliberați. Oricine își dorește un copil, așadar, ar trebui să-l conceapă în decembrie, profitând de sărbătorile de Crăciun.

Potrivit unui studiu israelian, în lunile mai reci spermatozoizii sunt mai sănătoși și, prin urmare, șansele de a concepe cresc.

Cercetătorii au analizat spermatozoizii a aproximativ 5 mii de bărbați, constatând că, în timp ce în lunile reci numărul mediu era de 70 de milioane de spermatozoizi pe mililitru, dintre care 5% de tipul „super-rapid”, ceea ce crește probabilitatea de a rămâne însărcinată, primăvara cifra a scăzut la 68 de milioane, dintre care 3% au fost cel mai bun tip.

„Dacă există o tendință sezonieră – explică Ehuid Levitas, unul dintre autorii studiului – aceasta poate fi folosită în special de cuplurile cu probleme de infertilitate masculină, care ar trebui încurajate să facă mai multe încercări în lunile de iarnă”.

Mai multe succese chiar și în eprubetă

Cercetătorii americani au vrut să analizeze și rata de succes a cuplurilor care au încercat să aibă un copil prin fertilizarea asistată. Din analiza a peste 430 de mii de cicluri de fertilizare in vitro, cercetătorii americani au descoperit că tratamentele efectuate în perioada decembrie – ianuarie aveau o probabilitate cu 4% mai mare de a se termina cu nașterea unui copil sănătos, comparativ cu ciclurile începute în luna iunie.

Când se vor naște copiii concepuți în decembrie

Copiii concepuți în această perioadă se vor naște în intervalul 24 august- 22 septembrie a anului următor. Pentru a calcula cu aproximație când va veni pe lume micuțul puteți utiliza diferite planificatoare de sarcină puse la dispoziție pe internet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Divertisment





pixel