Estera, Inanna, Nanshe... Descoperă o listă de 18 nume feminine de origine asiriană

Data publicării:
Fotografie de la Helena Jankovičová Kováčová/ Pexels
Fotografie de la Helena Jankovičová Kováčová/ Pexels

Reginele și zeițele culturilor antice ne-au lăsat aceste frumoase nume feminine. Să le descoperim împreună!



Știi deja că veți a vea o fetiță și nu v-ați decis încă cum se va numi? Înacest articol veți descoperi 18 nume antice, moștenite de la zeitățile din cultura asiriană.

Dacă sunteți în căutarea ceva exotic și diferit, vă invităm să explorați această listă de nume feminine de origine asiriană.

Poporul asirian are o istorie de peste 6.000 de ani și imperiul său a strălucit în regiunea Mesopotamiei asiatice situată între râurile Eufrat și Tigru. Astăzi, descendenții acestei culturi străvechi trăiesc în unele zone din Irak, Liban, Turcia, Iran și Siria.

Originea limbii asiriene se află în limba akkadiană, o limbă veche semitică, strâns legată de aramaica și cunoscută astăzi sub numele de Suret, limba aramaico-asiriană modernă.

Una dintre caracteristicile acestei civilizații este că a avut o serie de regine puternice și influente. Ce părere ai despre alegerea unuia dintre aceste nume regale de origine asiriană pentru fiica ta? La urma urmei, ea va fi regina ta.

Lista de nume în ordine alfabetică

Baltasara: Un nume de femeie asirian care provine din cuvintele Bel-šarru-usur, care se traduce prin „Bel protejează regele” și derivă din numele bărbătesc Baltasar. Deși este menționat în Biblie, originea sa este mult mai veche și datează din splendoarea Babilonului, cel mai important oraș al asirienilor.

Estera:  vine de la cuvântul isstar care înseamnă stea; există și o zeiță Ishtar în mitologia mesopotamiană. Acest nume este prezent în Biblie și din acest motiv este legat și de o origine aramaică.

Innana: zeița iubirii și a războiului în cultura babiloniană.

Ki:  zeița pământului în mitologia mesopotamiană care spune că este fiica lui An, zeul cerului și a zeiței Nammu.

Nammu: zeița babiloniană care a reprezentat oceanul, împreună cu soțul ei An a început o dinastie de zeități numită Anunnaki.

2. -imagine fara descriere- (pexels-daniel-reche-1557182_70381000.jpg)

Foto: Daniel Reche/ Pexels

Nanna: numele zeității asiriene reprezentând luna, cunoscută și sub numele de Sin.

Nanshe: zeița orașului Lagash, protectoare a văduvelor și orfanilor.

Naqia:  numele soției regelui Sanherib. În limba sa originală, aramaică, înseamnă „puritate”.

Nidaba:  zeița asiriană a scrisului.

Ningursag: numele zeiței din mitologia babiloniană care înseamnă „regina munților”.

Ninive: înseamnă „Mama zeilor”. A fost și numele capitalei asirienilor timp de aproape 100 de ani, unde a fost venerată zeița Ishtar . Unul dintre cele mai frumoase nume feminine de origine asiriană!

Ninlil: Numele asirian al unei zeități Annunaki, fiica lui Nunbarshegunu, bătrâna din orașul Nippur.

Ninmah: înseamnă „doamna înălțată”.

Nintu: înseamnă „femeia care a născut”.

Seminaris: numele unei puternice regine asiriene care a condus imperiul timp de 42 de ani. De asemenea, este considerată o semizeiță. Se crede că Regina Seminaris a împodobit Babilonul cu faimoasele Grădini suspendate, una dintre minunile lumii antice.

Uttu:  nume de origine asiriană care numește zeița țesăturii.

Yaba: soția Regelui Tiglat-Pileser al III-lea. 

Zakutu:  traducere asiriană a lui Naqi'a.

Nume de origine asiriană: regine și zeițe ale culturii mesopotamiane

Zona Mesopotamiei a fost leagănul mai multor civilizații care au dat naștere diferitelor culturi și limbi din care derivă multe cuvinte și nume pe care le cunoaștem astăzi. Acolo locuiau semiți, aramei, asirieni, akkadieni, sumerieni și babilonieni.

Deci, dacă vă place istoria, numele asiriene sunt o alegere excelentă, deoarece sunt foarte unice. Deși cel mai fascinant lucru este că sunt nume de zeițe și regine!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Divertisment





DC Media Group Audience
pixel