Gust metalic în timpul sarcinii: Ce este disgeuzia și cum să tratați acest simptom

Data publicării:
Fotografie de la Matilda Wormwood/ Pexels
Fotografie de la Matilda Wormwood/ Pexels

A simți un gust metalic în gură poate fi primul simptom al sarcinii. Citiți mai departe pentru a afla care este cauza.



Senzația de gust metalic în gură este unul dintre cele mai frecvente simptome la începutul sarcinii. Acest fenomen numit disgeuzie apare la multe femei gravide.

Este o alterare a gustului care generează percepția unui gust metalic neplăcut și persistent în gură.

Ce este disgeuzia?

După cum am menționat deja, disgeuzia este o modificare a simțului gustului care poate fi percepută ca un gust metalic neplăcut și prelungit.

Acest simptom este obișnuit în rândul femeilor însărcinate. În general, această caracteristică apare în primele săptămâni de sarcină și durează până la sfârșitul primului trimestru, în jurul săptămânilor 12-14. Acest lucru se datorează relației sale strânse cu nivelurile hormonale din această fază.

2. Fotografie... (pexels-yan-krukau-7156575_32918000.jpg)

Foto: Yan Krukau/ Pexels

Cu toate acestea, există femei care suferă de disgeuzie pe tot parcursul sarcinii, în special cele care așteaptă mai mult de un copil.

Cauzele gustului metalic în timpul sarcinii

După cum am menționat în secțiunea anterioară, gustul metalic din gură apare ca urmare a modificărilor hormonale ale sarcinii. Mai exact, datorită acțiunii exercitate de estrogen asupra papilelor gustative ale limbii.

În timpul sarcinii, aceste organe senzoriale care se găsesc în gură cresc sensibilitatea și aceasta este de obicei însoțită de o percepție crescută a mirosurilor.

În plus, dificultățile de digerare a anumitor alimente și băuturi, arsurile la stomac și refluxul gastric contribuie, de asemenea, la dezvoltarea disgeuziei. Din acest motiv, femeile care suferă de greață și vărsături sunt în general mai susceptibile.

Dincolo de disconfort, este un simptom inofensiv. Cea mai mare problemă cu această modificare a gustului este că împiedică femeile să aibă o dietă echilibrată și completă.

Alte cauze ale gustului metalic în sarcină

Pe lângă problemele hormonale, această senzație neplăcută poate fi cauzată de următoarele cauze:

Igienă orală deficitară: neglijarea curățării bucale determină o acumulare de placă bacteriană, tartru și crește posibilitatea dezvoltării anumitor boli precum cariile dentare, gingivita și parodontoza. Atât creșterea bacteriană, cât și infecțiile din gură pot fi responsabile pentru acest gust neplăcut.

Medicamente: Utilizarea unor medicamente precum antibiotice, antidepresive, pastile de hormoni sau suplimente de vitamine poate provoca, de asemenea, gust metalic în timpul sarcinii. În același timp, utilizarea unor antiseptice, cum ar fi clorhexidina, poate face și acest lucru.

Boli sistemice, cum ar fi boli de rinichi, boli hepatice sau diabet.

Tratamente pentru cancer (rar în rândul femeilor însărcinate).

Expunerea la substanțe chimice: supraexpunerea la anumite metale grele, cum ar fi mercurul sau plumbul, poate provoca, de asemenea, un gust metalic.

Dacă nu sunteți sigur dacă sunteți însărcinată și observați un gust metalic în gură, este indicat să vă programați la medicul dumneavoastră. În acest fel este posibil să se investigheze originea problemei și să se confirme sau nu sarcina.

3. Fotografie... (pexels-matilda-wormwood-7484681_08206500.jpg)

Foto: Matilda Wormwood/ Pexels

Ce să faci în cazul unui gust metalic în timpul sarcinii?

Senzația unui gust metalic în timpul sarcinii nu este o problemă serioasă de care ar trebui să-ți faci griji. Dincolo de disconfortul pe care îl poate genera, este una dintre numeroasele schimbări ale acestei faze.

Oricum, iată câteva sfaturi pentru a face față acestui sentiment neplăcut:

Mențineți o igiena dentară adecvată: este important să vă spălați des dinții, gingiile și limba. În acest scop, puteți folosi o pastă de dinți cu fluor și suplimentați cu ață dentară și apă de gură. În acest fel, vei avea grijă de sănătatea ta orală și vei îmbunătăți gustul perceput.

Clătiri orale: Folosiți apă de gură cu aromă de mentă sau clătiți cu apă caldă și bicarbonat de sodiu sau sare de cel puțin două ori pe zi. În acest fel vei regla pH-ul oral.

Mestecă gumă fără zahăr, cu aromă de mentă.

Bea suficientă apă: hidratarea in timpul sarcinii este esențială. Consumul a cel puțin 1,5 litri de apă pe zi vă ajută să vă mențineți gura umedă și să îmbunătățiți senzația neplăcută cauzată de gustul metalic.

Consumă alimente acide sau reci: consumul de apă foarte rece, suc natural de citrice sau suptul unei bomboane cu gust de citrice poate reduce senzația de metal. 

Un simptom enervant care de obicei dispare de la sine

Gustul metalic în timpul sarcinii dispare în general pe măsură ce lunile trec, deși uneori este foarte enervant și limitează alimentația normală. Din acest motiv, este important să discutați despre asta cu medicul dumneavoastră.

În așteptarea sosirii bebelușului vor exista senzații plăcute și altele mai puțin, dar să le trăiești pe toate face parte din nașterea unei noi vieți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate





pixel