Importanța jocurilor în dezvoltarea copilului

Data actualizării: | Data publicării:
Importanța jocurilor în dezvoltarea copilului / FOTO: freepik.com
Importanța jocurilor în dezvoltarea copilului / FOTO: freepik.com

Jocul este esențial pentru învățarea abilităților de viață în timpul dezvoltării copilului. La copiii mai mici, învățarea este cel mai bine stimulată prin activități ludice. Acest lucru le permite să dobândească abilități care întăresc munca în echipă și încurajează creativitatea și inovația. 



Jocul este esențial pentru învățarea abilităților de viață în timpul dezvoltării copilului. La copiii mai mici, învățarea este cel mai bine stimulată prin activități ludice. Acest lucru le permite să dobândească abilități care întăresc munca în echipă și încurajează creativitatea și inovația. Jocul îi ajută pe micuți să creeze legături emoționale care generează securitate și stabilitate, care îi protejează împotriva stresului și îi ajută să genereze rezistență emoțională. Activitățile ludice reprezintă categoria de activități instructiv-educative, specifice învățământului preșcolar, centrate pe promovarea spiritului jocului.

Este de remarcat faptul că jocul este inclus în Convenția Internațională a Drepturilor Copilului și a fost adoptat de Națiunile Unite (ONU) ca drept din 1995. Din acest motiv, printre altele, trebuie să încurajăm timpul pe care copiii îl dedică jocului liber și să ne însoțim copiii, nepoții sau elevii în această activitate foarte importantă.

Beneficiile jocului

Printre beneficiile pe care jocurile ajută la dezvoltarea celui mic se află:

Dezvoltarea senzorială și mentală;

Dezvoltare socială;

Le permite să învețe să discrimineze forme, dimensiuni, culori, mirosuri și texturi;

Învățarea regulilor și a structurii;

Le permite să experimenteze și să recunoască diferite emoții, cum ar fi surpriza, bucuria, tristețea, uimirea, frica;

Dezvoltarea creativității;

Dezvoltarea intelectuală.

De asemenea, prin joc, copiii învață să stabilească legături cu ceilalți, să împărtășească, să negocieze și să rezolve conflicte, pe lângă faptul că contribuie la capacitatea lor de autoafirmare. Jocul îi învață și pe copii abilități de conducere, precum și relații de grup. Practic, jocurile sunt esențiale pentru dezvoltarea a copiilor, contribuind la creșterea lor într-un mod sănătos și echilibrat.

Tipuri de joc

SURSA FOTO: freepik.com

Fiecare tip de joc poate aduce beneficii în dezvoltarea celui mic. Vom enumera câteva dintre acestea:

Jocuri constructive

Acest tip de joc reprezintă o activitate esențială în dezvoltarea copilului și se caracterizează prin concentrarea sa pe atingerea scopurilor și crearea de structuri, forme sau reprezentări. Cei mici participă activ la planificarea, proiectarea și execuția proiectelor, fie că vor construiesc un turn cu blocuri de construcție, creează opere de artă cu diverse materiale sau proiectează și construiesc modele cu piese de asamblare.

Jocuri fizice

SURSA FOTO: freepik.com

Aici este vorba despre alergat, săritul, fotbalul, baschetul sau alte activități sportive care implică mișcare fizică.

Jocuri de rol

Jocuri de-a doctorul, jocuri de-a bucătăria, jocuri de-a magazinul sau alte jocuri care implică simularea diferitelor roluri sau situații.

Jocuri de creație

Desenul, pictura, modelarea cu plastilină, colajul sau alte activități creative care îi încurajează pe copii să-și folosească imaginația.

Jocuri de echipă

Jocuri sportive de echipă, jocuri de cooperare sau alte activități care îi încurajează pe copii să lucreze împreună pentru a atinge un obiectiv comun.

Jocul în dezvoltarea copilului este ceva fundamental în etapa educației timpurii. În prezent, multe grădinițe se bazează pe o mare varietate de  jocuri care ajută la integrarea, la îmbunătățirea abilităților motorii și la învățarea de concepte noi în fiecare zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Prescolari si Scolari




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel