Jocuri și activități pentru a concentra atenția copiilor: „Este important să începem să le dezvoltăm atenția încă de la o vârstă fragedă”

Data publicării:
Jocuri și activități pentru a concentra atenția copiilor: „Este important să începem să le dezvoltăm atenția încă de la o vârstă fragedă” / FOTO: freepik.com @EyeEm
Jocuri și activități pentru a concentra atenția copiilor: „Este important să începem să le dezvoltăm atenția încă de la o vârstă fragedă” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Copiii sunt înconjurați de o mulțime de stimulente care pot dificulta antrenarea atenției lor, o abilitate importantă pentru progresul lor cognitiv și emoțional. 



Atenția este un pilon fundamental pentru memoria și procesul gândirii. Fără să fie atent, copiii nu pot reține informația, iar fără capacitatea de a se concentra, nu pot rezolva problemele.

Dar pentru copii, multe lucruri sunt noi, așa că orice stimulent devine o potențială sursă de distragere a atenției.

Mai mult, pentru a rămâne concentrați, ei trebuie să se izoleze de tot ce se întâmplă în jurul lor, o abilitate care nu se dezvoltă complet până la vârsta de aproximativ 7 ani.

La 3 ani, un copil poate fi atent timp de aproximativ 15 minute.

La 5 ani, această perioadă se poate extinde la aproximativ 25 de minute, dacă sarcina îi captivizează.

La 8 ani, capacitatea de concentrare poate atinge aproximativ 40 de minute pe o singură activitate.

„Este important să începem să le dezvoltăm atenția încă de la o vârstă fragedă, folosind diverse jocuri și activități”, spun specialiștii de la serpadres.es. Trebuie să fim, de asemenea, vigilenți în ceea ce privește expunerea lor la ecrane, care sunt din ce în ce mai asociate cu probleme legate de atenție și dezvoltare a limbajului.

Cum să dezvoltați atenția copilului într-un mod distractiv?

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Labirinturi 

Labirinturile sunt provocări interesante pentru copii și pot fi ajustate în funcție de nivelul lor de dezvoltare.

Încurajează-i să găsească o cale prin labirint fără a-i pune prea multă presiune și alege un nivel de dificultate adecvat pentru a evita frustrarea.

Repetarea cuvintelor

Un joc simplu și util pentru a îmbunătăți atenția și memoria.

Poți să-i spui un număr de cuvinte pe care să le memoreze și să le repete după un interval de timp. Este un exercițiu excelent pentru a distra copilul în timpul călătoriilor sau plimbărilor.

Căutarea cuvintelor

Un exercițiu clasic pentru a îmbunătăți concentrarea. Poți să-i propui copilului să găsească cuvinte într-o grilă de cuvinte, adaptând dificultatea pe măsură ce învață.

Găsește diferențele

Pentru cei mici, care nu citesc încă, desenele cu diferențe sunt o modalitate distractivă de a antrena atenția.

Obiectivul este să găsească diferențele între două imagini similare.

Copiază desenele

Încurajează copilul să copieze desene, concentrându-se pe detalii.

Poți începe cu imagini simple și să progresezi treptat către imagini mai complexe.

Memorează versurile cântecelor

Ascultarea și memorarea versurilor cântecelor pot fi și ele un exercițiu distractiv și util pentru dezvoltarea atenției.

„Eu văd”

Clasicul joc „Eu văd” este o modalitate excelentă de a antrena atenția, deoarece copiii trebuie să exploreze mediul înconjurător pentru a descoperi obiectele indicate.

Este o activitate plină de distracție pentru ore întregi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Joaca si DIY





DC Media Group Audience
pixel