Luca: Un film care predă copiilor valoarea prieteniei și independenței

Data publicării:
Captură Foto Youtube/ Disney and Pixar’s Luca | Official Trailer | Disney+
Captură Foto Youtube/ Disney and Pixar’s Luca | Official Trailer | Disney+

Luca este un film produs de Disney Pixar în 2021, în care îl joacă Luca Paguro, un monstru marin adolescent care locuiește în Marea Ligurică împreună cu părinții săi, care îi interzic categoric să se ridice la suprafață din cauza pericolelor pe care le poate întâlni, în special prezenței oamenilor. 



La un moment dat Luca îl va întâlni pe Alberto Scorfano, un alt monstru marin care trăiește pe uscat. Acest luru îi va crește curiozitatea față de această lume. Alberto, de fapt, îi arată cum monștrii de mare se transformă în ființe umane atunci când se usucă, camuflandu-se perfect ca oamenii.

De-a lungul timpului, Luca este convins să părăsească lumea marină și din acel moment vor urma mai multe aventuri frumoase și momente dificile pentru cei doi protagoniști, care, și datorită noii relații cu o fată din sat pe nume Giulia, vor învăța valoarea prieteniei. 

Povestea lui Luca și Alberto, în realitate, nu este un simplu desen animat pentru copii, ci o poveste plină de teme cheie care reflectă dinamica prezentă în viața noastră.

Valorile prezente în film

Prima temă care se regăsește în film este impulsul spre autonomie și independență, tipică adolescenței, care poate fi regăsită la protagonist, care nu își ascultă părinții și decode să exploreze pe deplin lumea pământească la îndemnurile noului prieten, Alberto; acest aspect evidențiază faptul că în adolescență sunt foarte importante influențele prietenilor, care devin figuri fundamentale pentru dezvoltarea identității și a sistemului de valori.

A doua temă care este explorată este valoarea prieteniei 

De exemplu, în timpul triatlonului care are loc în Portorosso, orașul pe care Luca și Alberto îl explorează, prietena lor Giulia cade și se rănește, în timp ce afară începe să plouă, condiție care riscă să dezvăluie adevărata identitate a lui Luca și Alberto, deoarece aceștia intră în contact cu apa. Cu toate acestea, deși știu acest lucru, cei doi băieți o ajută pe Giulia și o aduc înapoi în oraș.

Youtube video image

Chiar și la sfârșitul filmului, Alberto face un gest foarte important față de Luca, renunțând la ceva ce pare a fi foarte important pentru el încă de la începutul filmului; această situație evidențiază relația puternică care s-a creat între cei doi. După cum am menționat anterior, de fapt, în timpul adolescenței, prietenii devin noi figuri de referință cu care să aibă noi experiențe, să-și exploreze identitatea și să formeze legături puternice.

Acceptă diferențele celorlalți

Ceea ce ar putea fi considerat tema principală a lui „Luca” este acceptarea diferențelor celorlalți. Cei doi protagoniști sunt creaturi marine, care au capacitatea de a se transforma și de a lua formă umană atunci când intră în contact cu pământul.

Locuitorii orașului, însă, nu privesc favorabil acești „monștri” și din acest motiv îi vânează. În timpul filmului, pot fi evidențiate diferite fațete ale acestei teme.

În primul rând, reiese acceptarea „diversităţii” lui Luca şi Alberto de către locuitorii pământului, în special Giulia. De altfel, în urma unor peripeții, printre care și o ceartă între cei doi protagoniști, Giulia le descoperă natura de monștri marini, dar în loc să se sperie de ei, are dorința de a-i proteja de oamenii care, dimpotrivă, vor să le facă rău. 

Mai mult, putem evidenția și autoacceptarea lui Luca însuși, care inițial face totul pentru a-și ascunde adevărata identitate, dar care spre finalul filmului se eliberează de fricile sale și nu se mai teme să arate cine este cu adevărat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Divertisment





DC Media Group Audience
pixel