Machiajul la copii: O anomalie educațională care trebuie evitată

Data publicării:
Fotografie de la Brett Sayles: Pexels
EXCLUSIV
Fotografie de la Brett Sayles: Pexels

Acum este foarte comun să vezi fetițe machiate sau cu ojă pe unghii, să nu mai spunem că există unele mămici care cedează rugăminților fetiței și merg chiar la manichiură pentru construcție de unghii sau aplicarea ojei semipermanente. Cu toate acestea, ar fi mai bine să limitați acest comportament la sfera de joc din interiorul casei. 



La locul de joacă, la grădiniță sau la petreceri de naștere, este din ce în ce mai obișnuit să vezi fetițe, chiar și foarte mici, machiate, cu ojă pe unghii și îmbrăcate în rochii miniaturale și pantofi care imită hainele purtate de obicei de femeile adulte.

Este un comportament foarte riscant, care decurge din impulsul natural de a imita femeile mature. O atitudine care, însă, trebuie gestionată și limitată spre binele lor.

Copiii trebuie să se joace și să pretindă în jocul lor că sunt adulți, dar să nu devină adulți prematur.  Machiajul și lacul de unghii este distractiv, dar numai dacă rămâne o activitate limitată la casă, nicidecum la grădiniță, la școală și pe stradă în general.

A permite sau chiar ajuta copii să se machieze este o anomalie educațională. Ce înseamnă de fapt machiajul, sau ce rol are machiajul aplicat pe fața unei femei adulte? Răspunsul cu care cred că sunteți cu toții de acord: acela de a se simți și de părea în ochii celorlalți, în special ai bărbaților, mai seducătoare, mai atrăgătoare și mai frumoasă. Așadar, ca și mamă sau tată de fată, nu consideri că a-ți plimba fetița pe stradă sau a trimite-o la școală machiată este o anomalie? 

De ce fetițele vor să se machieze?

Acest comportament, în realitate, răspunde unor dorințe foarte frecvente la copii: pe de o parte există dorința de a imita mama, pe de altă parte le place să se deghizeze, să devina altcineva decât sunt.

Machiajul este de fapt o mascare, din punctul de vedere al copiilor, ei îl percep ca pe o modalitate de a se identifica cu frumoasele prințese din desenele animate, cu vreo cântăreață faimoasă pe care ea o admiră, etc.

Este ok ca un copil să imite, să se descopere, să se mascheze pretinzând că este altcineva, dar acest lucru trebuie făcut în spațiul casei și nu în public, nu la școală, nu la grădiniță. De asemenea este foarte important ca la sfârșitul jocului, fetița să se demachieze și să revină la cine este ea, doar așa nu se va putea încurca și își va recunoaște adevărata identitate.

Lipsa limitelor

Noi ca și părinți, lăsându-ne copiii să defileze în public machiați sau îmbrăcați ca adulți, nu facem decât să provocăm maturizarea lor prematură, care poate fi și foarte riscantă. În special la fete, pericolul este acela de a erotiza un corp inocent care este încă infantil. Lăsați copiii să fie copiii, să se îmbrace și să se comporte potrivit vârstei lor. Vor avea toată viața pentru a experimenta diverse situații. 

Dacă ești mamă de fetiță și ai fost tentată să promovezi machiajul fetiței tale sau chiar ai făcut acest lucru, te provoc să privești chipul angelic al fetiței tale și vei observa că este de o frumusețe rară, perfectă.  De ce ai vrea să maschezi cu produse cosmetice această frumusețe? Va avea toată viața înainte, ca și femeie adultă, să o facă singură, dacă va vrea, atunci când va considera ea că este nevoie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: copii copii machiati machiaj parinti




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel