În cadrul prezentării raportului QX privind educația și cercetarea din România, ministrul a oferit o imagine simbolică: dintr-un eșantion de 100 de români, 20 sunt copii sub 18 ani.
Dintre aceștia, patru sunt considerați „pierduți” în sistemul educațional, nefiind înregistrați sau participând la educație, iar cinci sau șase se află în zona de analfabetism funcțional. Astfel, doar aproximativ 10 copii ating un nivel minim de competență educațională.
Ministrul a subliniat că această problemă nu se limitează la copii. În rândul adulților, doar 16% au studii superioare, comparativ cu media de 30% în Uniunea Europeană. Mai mult, 25% dintre adulți se află în zona de analfabetism funcțional, iar dacă se iau în calcul și cei cu risc crescut, procentul ajunge la 38%.
SURSA FOTO: Gov.ro
Daniel David a accentuat că, deși copiii români au un potențial comparabil cu cel al tinerilor din țări dezvoltate, sistemul educațional actual nu reușește să valorifice această resursă. El a pledat pentru o reformă profundă a educației, menită să reducă analfabetismul funcțional și să asigure o educație de calitate pentru toți copiii.
„Înainte de a intra în detalii, cred că este important să prefațăm unele concluzii. O chestie mai simplă, cum ar arăta România în 100 de oameni? Am aproximat lucrurile pentru că și datele de la Institutul de Statistică sunt aproximative.
Aproximativ 20 din acești 100 de oameni sunt copii, adică până la 18 ani. Cum arată ei? Păi arată cam așa: Patru sunt cam pierduți în sistemul educațional, nu știm unde sunt. Or fi în străinătate, or fi în țară, mediile rurale dezavantajate și nu participă la sistemul de educație?
Dar clar că patru sunt pierduți. Aproximativ cinci sau șase, depinde cum vrei să măsori, se află în zona de analfabetism funcțional, cu roșu? Și îi avem pe ceilalți 10 cu verde, care au măcar nivelul de competență minimal pe care îl așteptăm după un sistem educațional.
Am spus minimal, nu înseamnă că sunt la nivelul nu știu cât… unii sunt foarte ok, dar nu tot sunt acolo”. Iar pe celelalte rânduri vedeți absolvenți, vedeți, adulți din România care sunt absolvenți de studii liceale, postliceale sau de învățământ gimnazial sau primar. Asta așa arată România în acest moment, dacă ne uităm la datele statistice. Pericolul mare, așa cum îl văd eu, este că ce ducem din zona educației de acuma în zona adulților face mai mult rău, fiindcă dacă vă uitați care este procentul analfabetismului funcțional, este mult mai mare decât s-a măsurat, în zona adulților. Asta înseamnă că noi ducem această componentă în zona adulților și ne așteptăm că peste câțiva ani lucrurile vor arăta și mereu”, a declarat, printre altele Daniel David, potrivit Edupedu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.