Mirosul incomparabil al nou-născutului: Iată a ce se datorează

Data publicării:
Fotografie de la Jonathan Borba/ Pexels
Fotografie de la Jonathan Borba/ Pexels

Mirosul unui nou-născut face ca orice mamă să experimenteze un sentiment incomparabil de plăcere. Unele cercetări sugerează că se datorează unei substanțe numite vernix caseosa și reziduurilor de lichid amniotic.    



Ai observat vreodată mirosul incomparabil al unui nou-născut? Este un parfum care se întipărește în mintea mamei până în punctul în care, chiar și după mulți ani, își amintește de parcă ar fi fost ieri.

Diverse studii au încercat să înțeleagă ce cauzează mirosul de neegalat al nou-născuților și ce efecte are asupra mamei. 

Citiți mai departe, vă vom explica de ce depinde și de ce ținerea copilului atât de aproape provoacă dependență.

Mirosul incomparabil al nou-născutului: dulce și îmbătător

Majoritatea oamenilor care au ținut un nou-născut în brațe vor fi observat cât de plăcut este mirosul lor. Unele studii susțin că această senzație plăcută se datorează naturii care, din motive de supraviețuire, intervine pentru a întări legătura mamă-copil.

2. Fotografie... (pexels-polina-tankilevitch-3875083-1_58630200.jpg)

Foto: Polina Tankilevitch/ Pexels

Cu alte cuvinte, în acel miros incomparabil al nou-născutului există substanțe care atrag părinții să-și hrănească copilul și să stabilească o legătură cu el. În cazul mamelor, mirosul bebelușului provoacă o reacție în creier asemănătoare cu cea a dopaminei sau a hormonilor plăcerii. Acesta este motivul pentru care ținerea copilului atât de aproape provoacă dependență, sau cel puțin plăcere.

Se crede că, așa cum am spus deja, aceasta este una dintre modalitățile naturii de a asigura legătura iubitoare dintre mamă și copil. Combinat cu alte modificări care apar la nivelul creierului matern, mirosul bebelușului stimulează alăptarea și, în consecință, supraviețuirea acestuia.

De ce au nou-născuții acest miros caracteristic?

De această temă s-au ocupat mai mulți specialiști care au comparat mirosul incomparabil al nou-născutului cu alte arome cunoscute. Unii îl aseamănă cu mirosul de biscuiți înmuiați in lapte, un miros dulce care trezește tot felul de senzații.

În schimb, alții îl asociază cu mirosul de caramel sau vanilie, care se strecoară în minte și se întipărește acolo pentru totdeauna. Cu toate acestea, știința susține că acest miros de neegalat se datorează următorilor factori.

Vernix caseosa

Este o substanță albicioasă care formează un strat pe pielea bebelușului atunci când acesta se naște. Consistența sa uleioasă oferă pielii hidratare încă de la formarea acesteia, în jurul celei de-a douăzecea săptămâni de sarcină.

Această substanță grasă sau grasă care acoperă copilul, potrivit cercetătorilor, ajută la reglarea temperaturii. Este bogat in vitamina E, care protejează bebelușul în primele săptămâni după naștere.

3. Fotografie... (pexels-kenan-zhang-13071790_55342300.jpg)

Foto: Kenan Zhang/ Pexels

Tocmai pentru că îndeplinește această funcție importantă, este indicat să nu o eliminam complet la spălarea bebelușului. Numai așa va putea să-l absoarbă mai bine și să exploateze pe deplin nutrienții.

Vernix este compus din proteine, apă și grăsimi, care ajută la menținerea mirosului unic al bebelușului. Este perceput cel mai intens la nivelul capului, în primele luni după naștere.

Lichidul amniotic

Se crede, de asemenea, că lichidul amniotic joacă un rol cheie în felul în mirosul bebelușului atunci când se naște. Această substanță incoloră și inodoră este alcătuită din carbohidrați, proteine și substanțe nutritive care protejează copilul atunci când este în uter.

Când vernixul se combină cu reziduurile de lichid amniotic, generează un miros de nedescris pe piele, care ajută la formarea legăturii cu mama.

Inactivitatea glandelor sudoripare

Un alt dintre factorii despre care se crede că sunt responsabili pentru mirosul bebelușului este faptul că termoreglarea temperaturii nu s-a dezvoltat pe deplin. Acesta este motivul pentru care nou-născuții transpiră foarte puțin.

Pe scurt, mirosul incomparabil al nou-născutului este o combinație de lichid amniotic și vernix caseosa prezent pe piele pentru a o proteja.

Scopul acestui parfum este să pătrundă în creierul mamei și al tatălui, astfel încât aceștia să creeze o legătură cu copilul nou-născut.

Această legătură va fi echivalentă cu supraviețuirea lui. Fără îndoială, este unul dintre cele mai minunate daruri ale naturii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Divertisment




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel