Muzica, un element important în dezvoltarea copiilor

Data actualizării: | Data publicării:
Muzica un element IMPORTANT în dezvoltarea copiilor / FOTO: freepik.com
Muzica un element IMPORTANT în dezvoltarea copiilor / FOTO: freepik.com

Cântecele nu sunt doar plăcute pentru urechi, ci și o sursă inepuizabilă de beneficii pentru dezvoltarea copiilor. De la primele zvâcnete ale unei lăzițe muzicale până la primele note învățate la pian sau la chitară, melodiile și muzica au un impact profund asupra micuților noștri.



Cântecele nu sunt doar plăcute pentru urechi, ci și o sursă inepuizabilă de beneficii pentru dezvoltarea copiilor. De la primele zvâcnete ale unei lăzițe muzicale până la primele note învățate la pian sau la chitară, melodiile și muzica au un impact profund asupra micuților noștri.

Sursa Foto: freepik.com@master1305

Astfel, cântecelele pentru copii sporesc dezvoltarea intelectuală, auditivă, senzorială, de vorbire, motrică și socială a copilului. Toate aceste beneficii sunt obținute prin auz, alfabetizare și expresia fizică și emoțională a copilului. Memorarea acestor versuri vă va îmbunătăți reținerea și capacitatea de concentrare. Potrivit Early Childhood Australia, expunerea copiilor la muzică în primii ani are multe beneficii pentru dezvoltarea generală a copiilor, de la abilități de management emoțional, abilități motorii fine și brute, limbaj și modelarea unei imagini de sine pozitive.

Limbajul corpului tău se va îmbunătăți, de asemenea. În plus, dacă integrezi mișcări coordonate și ritmice care merg conform cântecului, copiii își vor stimula abilitățile motorii, coordonarea și expresia atât a feței, cât și a corpului. Într-o zonă mai puțin perceptibilă, el va recunoaște mai bine și emoțiile, întrucât un cântec îi poate oferi sensibilitatea necesară pentru a identifica emoțiile, sentimentele, amintirile, iar abilitățile sociale se vor îmbunătăți.

Copiii sunt în contact cu muzica cu mult înainte de a se naște, totul datorită faptului că urechea este primul organ senzorial care se dezvoltă în interiorul uterului. Copiiii pot distinge sunetele venite de la mamă (bătăi inimii, relaxare), și sunetele externe (zgomote, muzică). Prin simțuri și senzații copilul începe să interacționeze și să-și dezvolte gândirea, iar prin muzică copilul începe să descopere și să învețe.

Beneficii care pot fi obținute din ascultarea muzicii

Sursa foto: freepik.com@tan4ikk

Cu siguranță muzica aduce multe beneficii asupra dezvoltării copiilor. Iată câteva dintre acestea:

Încurajează creativitatea și stimulează imaginația copiilor:

Îmbunătățește memoria, atenția și capacitatea de concentrare;

Stimularea abilităților motorii, coordonarea și expresia atât a feței, cât și a corpului;

Dezvoltarea libajului;

Dezvoltarea emoțională și socială;

Putem spune că melodiile și muzica nu sunt doar un simplu element de divertisment pentru copii, ci o componentă esențială în procesul lor de creștere și dezvoltare. Prin intermediul melodiilor, copiii nu doar se distrează, ci și învață, se exprimă și se conectează cu lumea din jurul lor într-un mod unic și captivant.

Un studiu din 2016 la Institutul pentru Creier și Creativitate al Universității din California de Sud a descoperit că experiențele muzicale din copilărie pot accelera dezvoltarea creierului, în special în dobândirea limbajului și abilitățile de citire. Potrivit Asociației Naționale a Comercianților de Muzică (Fundația NAMM), atunci când copiii mici învață să cânte la un instrument, învață matematica mai ușor. Prin urmare, specialiștii susțin că atunci când muzica face parte din viața copiilor, aceștia reușesc să obțină performanțe școlare mai bune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Dezvoltare intelectuala




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel