Noaptea de Sânziene. Tradiții și obiceiuri

Data publicării:
Noaptea de Sânziene. Tradiții și obiceiuri / FOTO: freepik.com@ 1mddinislam
Noaptea de Sânziene. Tradiții și obiceiuri / FOTO: freepik.com@ 1mddinislam

Sânzienele reprezintă o sărbătoare a verii și a fertilității în cultura românească, în care tradițiile vechi se împletesc cu credințele și obiceiurile populare. În tradiţia creştin ortodoxă, 24 iunie este ziua naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, eveniment ce pregăteşte minunea naşterii Mântuitorului dintr-o fecioară. Pe de altă parte, sărbătoarea Sânzienelor e înconjurată de diverse credințe laice. Una dintre ele este că jocul ielelor îl va lăsa mut sau nebun pe cel care îi este martor în noaptea de dinainte.

Numele sărbătorii provine de la planta cu flori galbene și mirositoare numită sânziene sau șânțuși în unele regiuni, care este înfățișată ca un simbol al soarelui. Legenda spune că în această noapte, plantele medicinale și magice, inclusiv sânzienele, capătă puteri speciale și sunt culese pentru a fi folosite în leacuri și farmece.

Tradiții și obiceiuri

Noaptea de Sânziene este marcată de numeroase tradiții și obiceiuri care au rolul de a atrage norocul, fertilitatea și protecția asupra comunității și a gospodăriilor.

- Focul purificator: Unul dintre cele mai vechi și importante obiceiuri este aprinderea unui mare foc de Sânziene. Tinerii și tinerii căsătoriți săreau peste foc, considerat a avea puteri de purificare și de protecție împotriva bolilor.

- Coronițe de flori:  Fetele și femeile își fac coronite din flori de câmp, în special din sânziene, pe care le poartă în păr. Se spune că aceste coronite au puteri magice și protejează împotriva farmecelor.

- Culegerea plantelor magice: În această noapte se culeg sânziene, dar și alte plante medicinale care sunt folosite pentru vindecarea și protecția familiei.

- Dansuri și cântece tradiționale: Comunitățile se adună în jurul focului și cântă cântece populare dedicate sărbătorii, acompaniate de dansuri tradiționale care simbolizează bucuria și fertilitatea.

- Povești și legende: Noaptea de Sânziene este însoțită de povești și legende transmise din generație în generație, care adaugă o aură de mister și magie sărbătorii.

Sânzienele reprezintă o sărbătoare a verii și a fertilității în cultura românească, în care tradițiile vechi se împletesc cu credințele și obiceiurile populare. Această noapte specială aduce comunitățile împreună pentru a celebra ciclurile naturii, dar și pentru a păstra vie și a transmite mai departe bogata moștenire culturală a poporului român.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Divertisment
Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel