O mamă declanșează o dezbatere socială: Este corect să atingi părul copiilor fără a cere permisiunea?

Data publicării:
Fotografie de la Alan Mas: Pexels
Fotografie de la Alan Mas: Pexels

Copiii nu se ating! Și nu este vorba doar de palme, împingeri sau alte gesturi agresive și violente. Chiar și o mângâiere, un sărut sau o îmbrățișare dată fără acordul lor poate fi considerată o invazie a spațiului lor. Acesta este mesajul pe care această mamă vrea să-l transmită: evitarea atingerii părului copiilor este o formă de respect față de cei mici.



De câte ori am citit pe chipurile unor oameni, rude sau străini desăvârșiți, impulsul de neoprit de a mângâia, atinge sau săruta copilul nostru fără ca acesta să își fi dat acordul. Ba mai mult, unii fac aceste gesturi de afecțiune chiar și atunci când copilul își manifestă clar și vizibil dezacordul.

Și de câte ori i-am văzut răsfățând acest impuls fără să ne ceară mai întâi permisiunea de la noi, părinții, sau de la copilul însuși?

Nu există nicio îndoială că copiii, în special cei foarte mici, sunt irezistibili, însă acest lucru nu justifică absolut o atitudine intruzivă, mai ales pe partea străinilor.

Blen, mama micuței Kylie, a încercat să transmită tocmai acest lucru  printr-un mesaj postat pe TikTok în care își explică gândurile sale despre această problemă.

„M-am trezit certându-mă cu niște domni […] Putem înțelege odată faptul că nu este normal să atingem copiii altora după bunul plac? Înțeleg frumusețea fiicei mele, dar asta nu justifică ca străinii să o atingă. Nu este o păpușă.”

2. -imagine fara descriere- (pexels-allan-mas-5628758_27009100.jpg)

Sursa foto: Alan Mass/ Pexels

În videoclipul postat pe profilul său de TikTok, Blen spune că a întâlnit pe stradă un cuplu de cincizeci de ani care, atras de frumusețea și particularitatea părului fiicei sale, nu s-a putut abține să nu o atingă. Acest gest impulsiv a enervat atât fetița, cât și pe mama ei.

„Reacția mea în acel moment a fost să-i spun doamnei: „Ți se pare normal asta?” Ei au fost jigniți pentru că, în opinia lor, nu au făcut-o cu intenții rele.”

De fapt mama nu contestă natura gestului, este mai mult decât de înțeles că nu a fost făcut cu răutate. Totuși, acea „mângâiere” a fost percepută de mamă și fiică ca o invazie a spațiului copilei.

Atingerea părului copiilor: Da sau nu

Videoclipul postat de Blen a stârnit o dezbatere importantă: mai multe persoane au comentat în favoarea domnilor, considerând exagerată reacția tinerei mame, însă au fost la fel de multe comentarii în favoarea mamei, comentarii în care unii au reamintit și de gestul inconfortabil pe care îl fac unii atingând burta mamei în timpul sarcinii.

Pentru a înțelege pe deplin motivațiile tinerei mame, ar fi suficient să te pui în pielea copilului: te-ai bucura dacă un străin, trecând pe lângă tine pe stradă, ți-ar atinge părul?

”La vârsta adultă, gestul de a fi atins de un străin poate fi considerat hărțuire. Și de ce nu ar putea fi și hărțuire față de copii? Doar pentru că sunt copii și sunt drăguți?”

3. -imagine fara descriere- (pexels-allan-mas-5623690_78753200.jpg)

Sursa foto: Alan Mass/ Pexels

Blen subliniază încă o dată că toate gesturile făcute fără consimțământ nu sunt altceva decât acțiuni invazive și, ca atare, hărțuire.

”M-am pus în pielea fiicei mele și mă întreb: „O poate deranja? S-ar putea să nu se simtă confortabil? Acestea sunt întrebări pe care și tu ar trebui să ți le pui în loc să nu-ți pese deloc să lași pe cineva să-ți atingă copiii, obișnuindu-i cu conceptul că nu este nevoie să ceri consimțământul”, mai adaugă mama.

În opinia dumneavoastră, este corect să atingeți părul copiilor fără acordul acestora din urmă și al părinților lor sau o considerați o acțiune invazivă așa cum ar fi față de un adult?

@blen.nkylie

Ma che davvero?

♬ suono originale - Blen & Kylie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Divertisment




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel