''Otrava'' din cosmetice: Lilial, substanța periculoasă folosită în parfumuri. Cum să recunoști produsele care o conțin

Data publicării:
Fotografie de la Yan Krukau/ Pexels
Fotografie de la Yan Krukau/ Pexels

Lilial este un ingredient des folosit în diverse produse cosmetice și produse de igienă zilnică. Cu toate acestea, un studiu recent îl corelează cu infertilitatea. Dar chiar așa este? Vă explicăm totul în acest articol.



Ce este Lilial?

Lilial este denumirea comercială a unui ingredient folosit în mai multe varietăți de produse cosmetice. De asemenea, este folosit în detergenți și produse de curățare de uz casnic.

Este un compus chimic organic, cunoscut și sub numele de butilfenil metilpropional, care aparține grupului de aldehidelor aromatice.

Acestea au o aromă florală caracteristică de lăcrămioare sau ciclamen. Acest compus chimic, interzis din 2022, a fost folosit în numeroase produse din întreaga lume de zeci de ani.

Nu este un parfum sintetic activ, ci unul alergenic. În prezent, se află în grupul de substanțe clasificate ca mutagene, cancerigene sau toxice pentru reproducere.

Cum să recunoști produsele care au Lilial?

Citiți doar eticheta produsului pentru a afla dacă acesta conține substanța. Lilial poate apărea în următoarele moduri: Butilfenol metilpropional, P-BMHCA sau 2-(4-terţ-butilbenzil) propionaldehidă.

Dacă regăsiți pe etichetă una din denumirile de mai sus este INTERZISĂ utilizarea produsului, în special la femeile însărcinate, copiii mici sau pielea sensibilă.

2. -imagine fara descriere- (pexels-cottonbro-studio-7449895_34774500.jpg)

Foto: Cottombro Studio/ Pexels

În plus, etichetele precum „pentru piele sensibilă”, „hipoalergenic” sau „testat sub control dermatologic” nu garantează întotdeauna absența alergenilor în produse.

În 2023, în urma unor controale efectuate de ANPC, autoritățile au descoperit că, deși substanța a fost interzisă, mai multe magazine comercializau parfumuri și alte produse cosmetice care aveau în compoziția lor lilial.

Lilial și riscul de infertilitate

În 2020, după publicarea unui studiu de către Comitetul științific al UE pentru siguranța consumatorilor, Lilial a fost considerată o substanță „cancerigenă și toxică” . 

Din acest motiv, interzicerea utilizării acestei substanțe chimice în produsele cosmetice vândute în Uniunea Europeană și Irlanda de Nord a intrat în vigoare la 1 martie 2022.

Raportul de siguranță a precizat că șobolanii care au fost utilizați în studiu au prezentat efecte de toxicitate asupra reproducerii după ce au fost hrăniți cu Lilial. Deși pănă la această dată, nu a fost confirmat oficial efectul infertilitățiii la oameni, UE a interzis substanța din motive de siguranță.

3. -imagine fara descriere- (pexels-mart-production-8450259_74982200.jpg)

Foto: Mart Production/Pexels

Ce se întâmplă dacă am folosit un produs cu Lilial în trecut?

Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare dacă ați folosit în trecut un produs care a inclus Lilial în compoziția sa. S-a ajuns chiar la concluzia că doza utilizată a putut fi excretată în 24 de ore, când era deja sub valorile detectabile.

Există puține șanse ca un ingredient cosmetic, în special unul care nu rămâne pe suprafața pielii sau în păr, să provoace rău. Cu toate acestea, este mai bine să se evite utilizarea acelor produse considerate dăunătoare, chiar dacă testele lor științifice au fost efectuate numai pe animale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Social





DC Media Group Audience
pixel