„Parentingul modern m-a obosit. O să le ofer copiilor mei o vară ca în anii '80: zile simple, nesupravegheate, neprogramate”

Data publicării:
„Parentingul modern m-a obosit. O să le ofer copiilor mei o vară ca în anii '80: zile simple, nesupravegheate, neprogramate” / FOTO: freepik.com @dr.digitex
„Parentingul modern m-a obosit. O să le ofer copiilor mei o vară ca în anii '80: zile simple, nesupravegheate, neprogramate” / FOTO: freepik.com @dr.digitex

O mamă a povestit pe blogul personal cum plănuiește să ofere copiilor săi o vară ca în anii '80.



„Zilele trecute mă plângeam despre un lucru legat de mama mea și de bunica mea. În stilul ei obișnuit, bunica mi-a spus ceva de genul: `Dacă ești atât de copleșită acum, imaginează-ți cum ar fi să crești cinci copii`. Bunica mea are obiceiul de a oferi astfel de `critici` într-un mod iubitor. Această poveste nu este despre bunica mea irascibilă, dar iubitoare, totuși ceea ce a spus mi-a rămas în minte.

OK, nu am cinci copii, am doar trei. Cu toate acestea, reflectând asupra diferențelor dintre maternitatea de acum și cea din trecut, m-am simțit inspirată să împărtășesc.

Când bunica mea era mamă de copii mici, mama îmi povestea cum mergea singură pe jos la 6 sau 7 ani și cum lua autobuzul spre oraș cu prietenii la vârsta de 10 ani. Îmi mai spunea despre cum își îngrijea frații mai mici la 8 ani, în timp ce bunicii mei ieșeau la dans.

Unchiul meu, la 5 ani, a `dispărut` o zi întreagă, doar ca să fie găsit adormit sub masa din sufrageria vecinului.

Nu știu despre tine, dar în maternitatea modernă pur și simplu nu mai facem așa lucrurile. Copilul meu de 10 ani stă singur acasă ocazional, aproximativ o oră, dar îmi trimite constant mesaje. Îi las să se joace singuri în curtea noastră doar puțin, în timp ce îi supraveghez prin camera video. E pur și simplu o altă perioadă”, a scris mămica pe blogul mother.ly.

„Simt că parentingul de astăzi se învârte în jurul unei liste nesfârșite de sarcini”

„Simt că parentingul de astăzi se învârte în jurul unei liste nesfârșite de sarcini: programare, monitorizarea distracției, gestionarea timpului petrecut pe ecran și rezolvarea conflictelor. Suntem responsabili de gustările fără gluten, organizăm agenda și gestionăm toate emoțiile și neînțelegerile. Epuizant, nu-i așa?

Ce pot face pentru a reduce nivelul de epuizare? Și este această abordare modernă cu adevărat benefică pentru copiii mei? A adopta stilul de parenting al bunicii mele din 1962 nu pare a fi soluția, dar cum rămâne cu experiența mea de copil?

Vara mea de copil era plină de momente simple: Bruce Springsteen răsunând dintr-un radio portabil în timp ce tatăl meu tăia iarba. Cu părul ud și cu cămașa de noapte pe mine, mă jucam cu picioarele goale în noroi, cerând mereu încă cinci minute pe leagănul din fața casei sau să cautăm viermi pe marginea grădinii.

Nu-mi amintesc să fi participat la tabere de zi sau la sporturi organizate, cu excepția unui meci săptămânal de t-ball în parc. Cel mai bun prieten al meu nu era cineva întâlnit pentru activități prestabilite; era fiica celei mai bune prietene a mamei mele. Prietenia noastră era comodă pentru mamele noastre. Ne lăsau să rămânem singure acasă, să ne jucăm cu păpușile, dansam pe muzica de pe MTV - în zilele când chiar difuzau videoclipuri. Ne inventam jocuri și ne îmbrăcam ca Madonna (referință de frumusețe și individualitate)”, mai spune mămica.

„Eram liberi”

„Părinții noștri se întâlneau la parter. Ne strecuram în camera fratelui mai mare când ne plictiseam și îi răscoleam prin lucruri. Beam apă chiar și din furtun în timp ce ne uitam la câinii care alergau prin curte. Vindeam limonadă de la standul nostru pentru a cumpăra un pachet de gume.

Eram liberi.

Acest tip de relație a fost potrivit pentru mamele noastre, dar și pentru noi, încă suntem apropiați după aproape 40 de ani. 

Unele dintre cele mai fericite momente ale vieții mele au fost acele zile de vară simple, neprogramate, nesupravegheate.

Este dificil să le ofer copiilor mei acest nivel de libertate acum. Se simte greșit cu știrile negative care ne inundă. Este aproape paralizant să încerci să fii părinte în această cultură a anxietății legate de siguranță.

Dar mă întreb dacă cea mai bună alegere pentru copiii mei ar fi să le ofer o vară ca în anii '80, cu acea libertate și plictiseală, doar că cu o nuanță din 2024”, a conchis mămica.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Divertisment





DC Media Group Audience
pixel