Părinții, dacă ar putea alege, preferă să aibă fete. Ei cred că sunt mai ușor de crescut și mai puțin problematice decât băieții

Data publicării:
Părinții, dacă ar putea alege, preferă să aibă fete. Ei cred că sunt mai ușor de crescut și mai puțin problematice decât băieții / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection
Părinții, dacă ar putea alege, preferă să aibă fete. Ei cred că sunt mai ușor de crescut și mai puțin problematice decât băieții / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

De-a lungul secolelor, preferința pentru a avea fii în loc de fiice a fost răspândită printre părinți, din cauza prejudecăților și a sistemului social care avantaja băieții. Aceștia primeau mai mulți bani, moștenirea proprietăților și beneficiile sociale la care femeile nu aveau acces. Cu toate acestea, vremurile s-au schimbat, iar acum mulți părinți își doresc să aibă fete.



În prezent, nu întotdeauna poți alege sexul bebelușului tău, dar în unele țări este permis în cadrul procedurilor de fertilizare in vitro (FIV).

Selecția sexului este permisă doar din motive medicale, cum ar fi prevenirea bolilor legate de cromozomii sexuali.

În Statele Unite, unde reglementările sunt mai puțin stricte și selecția sexului este legală, părinții aleg embrioni de sex feminin în aproximativ 70% din cazuri pentru primul lor copil, conform unui studiu citat de Emi Nietfeld într-un reportaj al revistei Slate.

Fiicele completează familia

În rândul cuplurilor care se supun fertilizării in vitro, este dificil de determinat procentul care optează pentru selecția sexului și câte aleg să aibă fete. Totuși, este evident că această tehnică oferă un avantaj în fața concepției naturale, unde posibilitățile de a alege sexul bebelușului sunt practic nule, cu toate că există teorii despre dietă sau momentul relațiilor sexuale care ar putea influența sexul copilului. Este o adevărată loterie.

În ceea ce privește adopția, în ultimii ani, părinții adoptivi au manifestat o preferință pentru fete, notează bebesymas.com. Un studiu din 2010 a relevat că părinții adoptivi din Statele Unite aveau o probabilitate cu 30% mai mare să aleagă să adopte fete decât băieți și chiar erau dispuși să suporte costuri mai mari pentru a aduce acasă o fiică.

Datele demografice arată că, atunci când au deja o fiică, părinții sunt mai puțin predispuși să mai facă copii. Conform lui Nietfeld, majoritatea părinților care optează pentru selecția sexului feminin în cadrul tratamentelor FIV deja au fii, o situație pe care clinicile de fertilitate o numesc „echilibru familial”. Acest aspect sugerează că părinții consideră că prezența unei fiice este ceea ce aduce completarea într-o familie.

Fetele au un viitor promițător

În ultimii 40-50 de ani, societatea a suferit o transformare semnificativă în ceea ce privește rolul femeilor. Cu toate că încă se confruntă cu inegalitatea și sexismul, femeile sunt acum mai bine pregătite și mai predispuse decât bărbații să obțină diplome universitare. În peste 60% din țări există un număr semnificativ mai mare de femei în învățământul superior decât bărbați. Acestea au mai multe șanse să urmeze cariere satisfăcătoare și să aibă un rol mai important în procesul de luare a deciziilor în familie.

Părinții percep fetele ca fiind mai ușor de crescut. Ele sunt asociate cu trăsături precum afecțiunea, empatia și comunicarea. De asemenea, sunt privite ca fiind un sprijin emoțional mai consistent pentru familie și ca niște îngrijitori mai devotați când ajung la vârsta bătrâneții. În special, mamele pot dori ca fiica lor să împărtășească activități sau interese care le sunt dragi și să cultive o relație emoțională mai puternică între mamă și fiică.

Pe măsură ce fetele se implică în activități precum sportul și alte hobby-uri considerate cândva masculine, chiar și tații pot dezvolta o legătură mai strânsă cu ele.

Ce e cu copiii de azi?

Stereotipurile de gen legate de fete s-au schimbat considerabil în ultimii ani, însă schimbările în privința băieților nu au fost la fel de pronunțate. „Este posibil ca bărbații să fie la fel de tradiționaliști ca întotdeauna, dar să aibă mai puțină influență în decizia de a avea un alt copil”, a remarcat Dahl, profesor de economie la Universitatea din California, San Diego, într-un articol din The New York Times.

Multe mame care preferă să aibă fete, chiar și cele care au băieți, argumentează că vor să evite „masculinitatea toxică”. Mulți consideră că având surori, fiii lor pot deveni bărbați mai echilibrați și mai înțelegători.

Atât tații, cât și mamele, au impresia că copiii devin tot mai problematizanți. Statisticile arată că bărbații sunt mai puțin predispuși să-și termine liceul, să obțină o diplomă universitară și să devină părinți. De asemenea, datele evidențiază că este mai probabil ca un băiat să fie diagnosticat cu autism (patru băieți la fiecare fată) sau să fie implicat într-un incident de împușcare în masă, subliniază experții.

În cazul în care un bărbat își propune să aibă succes, să conducă o companie și să câștige mulți bani, el poate fi adesea perceput ca un „capitalist nemilos”, în timp ce o femeie în aceeași poziție este considerată o pionieră într-o industrie în care puține femei reușesc să se impună.

Dilema etică și stereotipurile de gen

Conform lui Jeffrey Steinberg, fondatorul Fertility Institutes, industria selecției sexului înregistrează venituri anuale de 500 de milioane de dolari pentru clinicile private din Statele Unite, cu un potențial de creștere semnificativ.

Familiile cu resurse financiare pot să își secvențeze genomurile embrionilor pentru 2.500 de dolari fiecare și să „proiecteze” un copil personalizat, cu un risc mai mic de îmbolnăvire, înălțime mai mare și chiar trăsături genetice precum culoarea ochilor.

„Imaginează-ți familia perfectă”, spune Laura Kerwin, psiholog format la Harvard. „Dar ce faci dacă copilul rezultat nu vrea să se conformeze stereotipurilor de gen sau nu corespunde așteptărilor tale?” Dezamăgirea nu va fi doar a părinților, ci și a copiilor care ar putea să se revolte.

Atunci când decizi sexul viitorului copil, nu poți prezice doar sexul acestuia, cu atât mai puțin cum va alege să-și exprime identitatea sau cum se va dezvolta ca individ. Prin urmare, alegerea se bazează exclusiv pe stereotipuri de gen.

„Însuși actul selecției sexului este discriminator”, afirmă Arianne Shahvisi, profesor de filozofie la Brighton and Sussex Medical School din Regatul Unit, unde selecția sexului pe bază de preferințe este ilegală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel