Pe ce aplicații și rețele sociale petrec tinerii mai mult timp?

Data actualizării: | Data publicării:
Pe ce aplicații și rețele sociale petrec tinerii mai mult timp / FOTO: freepik.com
Pe ce aplicații și rețele sociale petrec tinerii mai mult timp / FOTO: freepik.com

Eduardo Cruz, CEO și co-fondator al Qustodio, a transmis faptul că adolescenții continuă să petreacă exagerat de mult timp pe rețelele de socializare. Studiul a fost realizat din informațiile furnizate, în mod anonim, de 400.000 de familii cu copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 18 ani în Spania, Franța, Regatul Unit, Statele Unite și Australia în 2023.

 

 



Eduardo Cruz, CEO și co-fondator al Qustodio, a transmis faptul că adolescenții continuă să petreacă exagerat de mult timp pe rețelele de socializare. Studiul a fost realizat din informațiile furnizate, în mod anonim, de 400.000 de familii cu copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 18 ani în Spania, Franța, Regatul Unit, Statele Unite și Australia în 2023.

În 2023, la nivel global, a reieșit faptul că tinerii petrec în jur de 52 de minute pe zi, iar dintre cele cinci regiuni analizate, Spania este țara în care petrec cel mai mult timp, respectiv 59 de minute pe zi.

Sursa Foto: freepik.com

Tik Tok-ul este cel mai utilizat

TikTok Este în continuare rețeaua socială preferată de adolescenți la nivel global. Restul platformelor cresc ușor în timpul de utilizare. Astfel, Instagram este a doua rețea socială cea mai utilizată de tinerii spanioli, aceștia petrecând în jur de 71 de minute pe zi, cu 27% mai mult decât în 2022. Imediat în statistici urmează Facebook (cu 23 minute pe zi), X (n.r, fost Twiteer) 11 minute pe zi, Pinterest (10 min /zi) și BeReal (9 min /zi).

În domeniul comunicării, WhatsApp a rămas aplicația preferată, cu o utilizare de 37% în rândul copiilor la nivel global. În Spania, de exemplu, utilizarea a crescut la 67%. Utilizarea aplicațiilor pentru copii a arătat tendințe clare în categoriile video, streaming, comunicare, rețele sociale și jocuri video. La nivel global, YouTube a dominat în rândul platformelor video, fiind folosit de 63% dintre copii, urmat de Netflix cu 40%. Disney Plus, a trecut de la 39 la 34 de minute pe zi, pe Amazon Prime tinerii petreceau 40 de minute iar acum 33 de minute pe zi și Movistar Plus, de 29 de minute timpul a scăzut la 26 de minute pe zi.

Sursa Foto: freepik.com@prostooleh

Creșterea alarmantă a timpului petrecut online de către adolescenți, precum și expunerea tot mai mare a copiilor mai mici la internet, este o tendință îngrijorătoare care atrage atenția asupra impactului și riscurilor asociate utilizării excesive a internetului în rândul tinerilor. Potrivit unei anchete realizate de Salvați Copiii, aproape jumătate dintre adolescenții cu vârste de 16-17 ani petrec cel puțin patru ore pe zi navigând pe internet, iar unii chiar depășesc șase ore zilnic.

Datele indică faptul că, în timp ce adolescenții sunt cei care petrec cel mai mult timp online, există și preșcolari și școlari în vârstă de 5-10 ani care utilizează rețelele de socializare. În plus, numărul copiilor care primesc mesaje supărătoare sau conținut nepotrivit pe internet este în creștere, ceea ce amplifică îngrijorările părinților în legătură cu expunerea la riscuri online. Printre principalele îngrijorări ale părinților se numără expunerea copiilor la conținut inadecvat sau la posibilitatea de a fi contactați online de persoane necunoscute în viața reală. Potrivit unei cercetări realizată de Salvaţi Copiii

Mai puțin interes pentru jocurile video

Sursa Foto: freepik.com@syda_productions

Interesul pentru jocurile video a înregistrat o ușoară scădere, Roblox și Minecraft fiind opțiunile cele mai jucate printre cei mai tineri. Totuși, Roblox a ocupat primul loc pe lista aplicațiilor cele mai blocate de părinți din mai multe regiuni. Asta arată îngrijorarea adulților legate de conținutul și interacțiunile din aceste jocuri.

La nivel global, aproape 20% dintre copii au accesat OpenAI în 2023, plasându-l astfel pe locul 18 printre cele mai vizitate site-uri web ale anului.

Potrivit unei cercetări realizată de Salvaţi Copiii, intervalul de vârstă în care utilizarea reţelelor sociale devine semnificativă este de 5-10 ani, spre exemplu 32% dintre părinţii cu copii de această vârstă afirmă că fiul sau fiica lor utilizează TikTok, 21% Instagram, 19% Facebook şi 17% Snapchat.

Aplicațiile educaționale scad tot mai mult

Utilizarea acestui tip de aplicații scade la nivel global cu 14,3%, în timp ce în Spania rămâne aceeași ca anul precedent (6 minute pe zi). Datele din Franța sunt surprinzătoare: mai mult de 36% a scăzut% utilizarea aplicațiilor educaționale. În Spania, cea mai importantă platformă este Smartick (30 minute pe zi), urmată de Kahoot! (11 minute pe zi) și Duolingo (8 minute pe zi).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Monden





DC Media Group Audience
pixel