Pregătirea pentru grădiniță începe acasă: 7 lucruri esențiale

Data publicării:
Pregătirea pentru grădiniță începe acasă: 7 lucruri esențiale / FOTO: Freepik.com@Diana.grytsku
Pregătirea pentru grădiniță începe acasă: 7 lucruri esențiale / FOTO: [email protected]

Fiecare copil are propriul său moment în care este „pregătit pentru grădiniță”. 



Pentru unii, încrederea vine odată cu un ghiozdan și o cutie de prânz asortate, pentru alții, poate fi o cutie de creioane în formă de rechin alb.

Însă adevărata pregătire pentru grădiniță nu se găsește pe rafturile magazinelor. Mai presus de rechizite, copilul tău are nevoie de abilități și experiențe care să-l ajute să se adapteze la mediul școlar.

SURSA FOTO: Freepik.com@pvproductions

Citește și Inteligența emoțională, „lecția” uitată din școală. Alexandra Șerb avertizează: „Părinții pun bazele, dar ideal ar fi ca profesorii să continue, nu să vadă doar «copilul e problematic»” / VIDEO

Iată șapte aspecte esențiale pe care le poți oferi copilului tău pentru a-l pregăti pentru grădiniță:

 

SURSA FOTO: Freepik.com@EyeEm

Oferă-i o carte

Cititul împreună ajută la dezvoltarea vocabularului, a concentrării și a inteligenței emoționale. În plus, cărțile despre începutul școlii pot ajuta la gestionarea emoțiilor legate de această tranziție.

Oferă-i creioane colorate

Desenul și coloratul întăresc abilitățile motorii fine necesare pentru scris și oferă o modalitate de exprimare a emoțiilor.

Oferă-i muzică

Activitățile muzicale, precum bătutul din palme sau dansul, sprijină dezvoltarea motorie, limbajul și memoria, încurajând totodată interacțiunea socială.

Adreseaza-i întrebări

Întrebările deschise stimulează curiozitatea și gândirea critică, ajutând copilul să-și exprime ideile și să dezvolte raționamentul științific.

Spune-i cuvintele potrivite

SURSA FOTO: Freepik.com@senivpetro

Descrierea acțiunilor zilnice și punerea în cuvinte a observațiilor copilului contribuie la dezvoltarea vocabularului și a încrederii în exprimare.

Oferă-i oportunități de a face alegeri

Permițând copilului să ia decizii simple, cum ar fi alegerea hainelor sau a gustărilor, îl înveți responsabilitatea și încrederea în propriile alegeri, potrivit imom.

Oferă-i timp pentru joacă liberă

Joaca nestructurată stimulează creativitatea, rezolvarea problemelor și adaptabilitatea, esențiale pentru succesul în mediul școlar.

Aceste lucruri oferă o bază solidă pentru a-ți sprijini copilul în tranziția către grădiniță, concentrându-se pe dezvoltarea abilităților esențiale și a încrederii în sine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Parenting





pixel