Principalele regrete pe care le au oamenii înainte de a muri, potrivit unui îngrijitor

Data publicării:
Principalele regrete pe care le au oamenii înainte de a muri, potrivit unui îngrijitor / FOTO: freepik.com @Guzov Ruslan
Principalele regrete pe care le au oamenii înainte de a muri, potrivit unui îngrijitor / FOTO: freepik.com @Guzov Ruslan

La sfârșitul vieții, oamenii fac adesea un bilanț al existenței lor, reflectând asupra momentelor de fericire, dar și asupra regretelor și dramelor trăite. 



Siddhartha Mukherjee, medic oncolog, a vorbit despre aceste teme într-un discurs ținut la Universitatea din Pennsylvania, așa cum a raportat CNBC.

El a menționat că mulți pacienți și-ar fi dorit să fie mai expresivi în dragoste, să ierte anumite persoane și să le spună celor dragi cât de mult îi iubesc înainte de a pleca.

Bronnie Ware, o asistentă de îngrijire paliativă, a explorat și ea acest subiect în cartea sa „Cele cinci regrete principale ale muribunzilor”, publicată în 2011.

Ea a împărtășit dorințele și remușcările pe care oamenii le au în ultimele momente de viață.

Iată câteva dintre cele mai comune regrete pe care le-a enumerat:

„Mi-aș fi dorit să am curajul să trăiesc o viață adevărată, nu viața pe care ceilalți o așteptau de la mine.”
„Mi-aș fi dorit să nu fi muncit atât de mult.”
„Mi-aș dori să am curajul să-mi exprim sentimentele.”
„Mi-ar fi plăcut să rămân în legătură cu prietenii mei.”
„Mi-ar fi plăcut să mă las să fiu mai fericit.”

Aceste perspective oferă o oportunitate de a reflecta asupra propriei vieți și de a face schimbări care să ne permită să trăim fără regrete majore.

Ascultând aceste sfaturi și învățând din experiențele altora, putem lucra pentru a ne asigura că, la sfârșitul drumului, privim înapoi cu mai multă mulțumire și mai puține regrete.

Oferă-ți șansa de a duce o viață bogată și împlinită

Primul regret de pe această listă este cel mai des întâlnit în cariera lui Bronnie Ware: „Când oamenii își dau seama că viața lor s-a terminat și privesc înapoi cu claritate, își dau seama câte vise nu au împlinit.”

Majoritatea oamenilor nu își îndeplinesc nici măcar jumătate din visele lor și trebuie să accepte că acest lucru s-a întâmplat din cauza alegerilor pe care le-au făcut sau nu le-au făcut.

Îngrijitoarea încurajează astfel oamenii să își urmeze visele importante de-a lungul vieții, fără teama de a se îndepărta de cei apropiați sau de a pierde anumite aspecte din viață.

În timp ce 78% dintre lucrătorii americani recunosc că își pun vacanțele pe locul doi, conform unui sondaj Harris, îngrijitorii subliniază că munca excesivă este dăunătoare sănătății fizice și mentale și, în general, fericirii.

„Fă-ți timp pentru a-ți hrăni relațiile, pentru a sărbători succesele și pentru a-ți reveni din pierderi. Fă-ți o pauză atunci când ai nevoie. Fii blând cu oamenii din jurul tău atunci când au nevoie”, a spus Bill Gates, fondatorul Microsoft, într-un discurs susținut la Universitatea Northern Arizona în 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Stil de viata





DC Media Group Audience
pixel