Proverbe chinezești pline de înțelepciune, care îți vor ajuta copiii să se dezvolte sănătos

Data publicării:
Fotografie de la Angela Roma/ Pexels
Fotografie de la Angela Roma/ Pexels

În acest articol vei descoperi o colecție de proverbe chinezești care îți pot fi utile pentru educarea copilului în spiritul valorilor esențiale. Să le descoperim împreună și să cugetăm asupra lor. Pot fi lecții adevărate nu numai pentru copii, ci și pentru părinți.

 



Așa cum în cultura occidentală avem proverbe pline de înțelepciune, și cultura orientală se poate lăuda cu cele mai frumoase proverbe și învățături cu scop educațional.

Prin urmare, putem folosi proverbe chinezești pentru a educa copiii despre valori. Aceste fraze te invită să reflectezi și pot deveni un ghid pentru viață.

Dacă vrei să cunoști câteva dintre proverbele chinezești care te pot ajuta să-ți educi copiii despre valori, nu rata acest articol.

Unele dintre aceste fraze sunt vechi de câteva secole și există o mare filozofie în ele. Putem folosi proverbe chinezești pentru a educa copiii despre valori și pentru a-i ajuta să reflecteze. Aceste lecții vor fi, de asemenea, un ghid bun de aplicat de-a lungul vieții.

4. -imagine fara descriere- (pexels-kindel-media-7105594_14267800.jpg)

Sursa foto: Pexels/ Kendel Media

1. „Din cei mai negri nori cade apa cea mai pură”

Chiar dacă întâlnim niște experiențe proaste, putem întotdeauna să învățăm ceva pozitiv din ele.

2. „Dă-i unui om un pește și-l vei hrăni doar o zi. Învață-l să pescuiască va avea de mâncare pentru tot restul vieții”

Această frază ne invită să reflectăm asupra supra-protecției pe care mulți părinți o au asupra copiilor lor. De multe ori facem totul pentru ei și nu-i lăsăm să învețe. Mai degrabă, trebuie să-i învățăm pe copiii noștri să funcționeze singuri și să rezolve singuri problemele. În acest fel vom educa oameni hotărâți și independenți.

3. „Oportunitățile nu apar de la sine, ci le creezi”

Este esențial să ne învățăm copiii să muncească și să se străduiască să obțină ceea ce își doresc. Aceasta înseamnă că nu trebuie să așteptați ca lucrurile bune să vină de la sine, pentru că în acest caz există posibilitatea că ele nu vor veni niciodată.

4. „Sufletele mari au voință, sufletele slabe doar dorință”

Este foarte important să ne dăm posibilitatea de a visa, dar este și mai important să luptăm pentru acele vise. Această frază ne ajută să ne împingem copiii să fie consecvenți atunci când doresc să-și atingă obiectivele.

5. „Maestrul predă meseria, dar perfecțiunea ucenicului depinde de propriile eforturi”

Deși profesorul este foarte important când vine vorba de predare, este și mai important să punem în practică ceea ce ne învață. Munca din greu și cu angajament este cheia îmbunătățirii.

3. -imagine fara descriere- (pexels-angela-roma-7364215_37947400.jpg)

Sursa foto: Pexels/ Angela Roma

6. „Înainte de a fi dragon, trebuie să suferi ca o furnică”

Începem întotdeauna de jos, așa că nu ne putem aștepta să ajungem imediat sus. Prin experiență, practică și învățare, vom fi pregătiți să mergem mai departe. Prin urmare, ne putem îmbunătăți întotdeauna până când devenim ceea ce ne dorim.

7. „Cine face bine altora face și binele lui”

Acest proverb este foarte important pentru ca copiii să știe că este esențial să fie amabili cu ceilalți. Dacă facem bine altora, ne facem bine și nouă înșine.

8. „Nu te lăuda când îți începi călătoria, laudă-te când te întorci”

Începerea călătoriei este întotdeauna un lucru ușor, partea complicată este să ajungi până la sfârșit și să te întorci. Este o frază cu o lecție  importantă pentru copiii noștri, ca să învețe să nu fie prea siguri și plini de ei, mai ales atunci când nu au de ce să fie. A fi umil este una dintre valorile care îi face pe oameni grozavi.

2. -imagine fara descriere- (pexels-angela-roma-7363739_40143200.jpg) 

Sursa foto: Pexels/ Angela Roma

9. „Este în regulă să mergi încet, dar nu te opri”

Fiecare persoană este diferită și fiecare dintre noi are un ritm de învățare. În acest sens, important nu este să fii rapid, ci să finalizezi cu succes această învățare, chiar dacă a durat mai mult.

10. „Când bei apă, amintește-ți sursa”

Cu acest proverb învățăm valoarea recunoștinței. Nu trebuie să uităm niciodată cine suntem sau fiecare dintre oamenii care ne-au ajutat în călătoria noastră. Amintirea și mulțumirea celor care ne-au ajutat în acel moment ne face oameni grozavi.

11. „Dacă cazi de șapte ori, ridică-te de opt”

Această expresie se referă la valoarea efortului și a perseverenței. În acest fel niciun obstacol nu va putea să ne oprească și să ne împiedice să progresăm pe calea noastră. Ori de câte ori întâmpinăm adversitate, trebuie să credem în noi înșine și să mergem înainte.

12. „Săpați fântâna înainte să vă fie sete”

Prudența este o altă valoare pe care trebuie să o învățăm micuților noștri, deoarece este una dintre cele mai prețioase. Ori de câte ori putem, trebuie să ne anticipăm nevoile, să fim prudenți și să ne pregătim pentru ceea ce s-ar putea întâmpla. Prin urmare, atunci când va veni momentul sau va apărea o dificultate, vom fi pregătiți să o facem față și să ieșim cu brio.

Fii o persoană mai bună în viață datorită acestor proverbe chinezești

Aceste proverbe chinezești sunt pline de înțelepciune. Sunt adevărate instrumente care ne vor ajuta pe noi și pe copiii noștri să fim mai buni în viață. Datorită lor, putem preda valori precum recunoștința, smerenia, perseverența, angajamentul și bunătatea, dar nu numai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Divertisment





DC Media Group Audience
pixel