Răul de mișcare la copii: Cum să prevenim acest disconfort și care sunt remediile

Data publicării:
Fotografie de la Ketut Subiyanto/ Pexels
Fotografie de la Ketut Subiyanto/ Pexels

Această tulburare este practic absentă sub 2 ani, în timp ce are cea mai mare incidență între 2 și 12 ani. Dar de ce copiii în special suferă de rău de mașină? Cum să prevenim acest disconfort și care sunt remediile?



Termenul tehnic pentru a descrie această tulburare este „răul de mișcare” care înseamnă acel sentiment de greață și nevoia de a vomita care tinde să apară în situații de mișcare pasivă a corpului. Să vedem în detaliu de ce raul de mișcare este atât de frecvent la copii și care sunt remediile pentru a-l atenua.

Simptomele răului de mișcare la copii

Călătoria tocmai a început, destinația este încă departe. Dar apoi simptomele foarte neplăcute ale răului de mașină încep deja să apară la micii pasageri, pe locurile din spate ale mașinii, mai întâi ușoare și apoi din ce în ce mai accentuate: paloare, căscat și epuizare, transpirații reci. Cineva are o durere de cap, altcineva are o durere de stomac sau o senzație de lipsă de aer. Creșterea stării de greață poate fi însoțită de salivație excesivă, amară și senzația de nod sau durere în gât, până la senzația de vomă și vărsături. O condiție cu adevărat debilitantă. 

Debutul răului de mișcare la copii este un fenomen care apare precoce, dar este important de subliniat că nivelul de suferință legat de tulburare nu este același la toate vârstele.

Răul de mișcare lipsește sub vârsta de 2 ani, în timp ce are cea mai mare incidență între 2 și 12 ani, iar apoi tinde treptat să scadă, până când dispare la vârsta adultă sau, cel puțin, să se atenueze, în cele mai multe cazuri.

Care sunt cauzele bolilor de mașină?

La subiecții predispuși, organismul este incapabil să se adapteze la conflictul dintre stimulii vizuali și ceea ce este perceput de centrul de echilibru, situat în urechea internă.

Într-o mașină, de exemplu, contrastul este între peisaj, care curge lateral în afara ferestrei, și caroseria staționară. Datorită acestor stimuli contradictori, hipersensibilitatea centrului de echilibru stresează excesiv sistemul nervos autonom, provocând apariția simptomelor tipice de rău de mișcare, precum greața și vărsăturile. Adesea, după vărsături, simți o ușurare.

Cum să preveniți răul de mișcare la copii și cum să îl tratați?

O formulă magică prin care să dispară răul de mașină, de fapt, nu există, dar este posibil să previi răul de mașină la copii prin punerea în practică a unor măsuri de precauție:

- Călătoriți când copilul dvs. doarme sau este încă somnoros, pentru a reduce stimularea externă care poate provoca rău de mișcare.

- Faceți copilul să privească drept înainte, în direcția de mișcare a vehiculului.

- Evitați să-l lăsați să citească sau să se joace cu tabletele și smartphone-urile: toate activitățile care pot agrava simptomele. 

- În mașină, adoptă cât mai mult un stil de condus fluid, fără frânări sau accelerații bruște, mai ales la viraje.

- Promovați schimbul de aer: coborâți geamul într-o mașină sau tren, ieșiți pe punte pe o navă sau deschideți orificiile de ventilație ale unui avion.

- Evitați mirosurile puternice, inclusiv odorizantele auto și mediile aglomerate.

Remedii pentru răul de mișcare

- Acordați atenție nutriției. Atât postul prelungit, cât și stomacul plin exacerbează simptomele rău de mișcare. După o masă ușoară, consumată înainte de plecare, va fi o idee bună să oferi mai multe gustări mici la intervale regulate în timpul călătoriei (de preferință alimente ușor digerabile, precum biscuiți sau pâine) însoțite de înghițituri de apă.

- Evitați băuturile carbogazoase și alimentele bogate în grăsimi.

- Printre soluțiile pentru rău de mișcare, atunci când apar primele semne în timpul călătoriei cu mașina, puteți recurge la o oprire (evident în condiții de siguranță) pentru a lăsa copilul să iasă din vehicul și a-i oferi posibilitatea să respire și să facă câțiva pași. Acest lucru este în general suficient pentru a asigura rezolvarea rapidă a simptomelor.

- Dacă, totuși, ești într-un avion, tren sau navă și, prin urmare, nu este posibil să te oprești, o soluție pentru răul de mișcare este să faci copilul să se culce, să-l liniștești și să-l lași să se odihnească până își revine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: calatorie copii rau de miscare





DC Media Group Audience
pixel