Recomandat de psihologi: Inside Out, un film de animație pentru educarea inteligenței emoționale

Data publicării:
Foto: Captură Video Youtube/ Pixar
Foto: Captură Video Youtube/ Pixar

Inside Out este un frumos film de animație care îi ajută pe părinți să-și educe copiii despre inteligența emoțională.



Probabil că îți este greu să-ți educi copilul în inteligență emoțională, dar cu siguranță consideri că este esențial ca el să crească fericit și sănătos. Nu vă faceți griji, pentru că există nenumărate cărți și filme care vă pot ajuta în această sarcină importantă, dar dificilă.

Cu această ocazie, vă vom povesti despre un film de animație cu adevărat util pentru educarea inteligenței emoționale a copilului dumneavoastră și înțelegerea mecanismelor interne care există în fiecare ființă vie. Prin urmare, în acest articol ne vom concentra pe „Inside Out”, care este mai mult decât un desen animat Disney Pixar.

Această lucrare a atras atenția adulților și a copiilor. În plus, este foarte recomandat de psihologi, deoarece  evidențiază importanța emoțiilor noastre pentru o bună sănătate mintală, precum și pentru modelarea personalității noastre și a abilităților de socializare.

La fel, filmul evidențiază nevoia, în fața situațiilor dificile și traumatizante tipice acestei vieți colorate și nu doar roz, de a ne acorda timp să procesăm ceea ce avem de trecut. 

Ce este Inside Out?

Filmul de animație Inside Out se remarcă printre alte producții Disney Pixar prin reprezentarea rolului emoțiilor în acțiunile noastre zilnice. Povestea se concentrează pe Riley, o fetiță de 11 ani, o vârstă la care, conform diverselor studii, emoțiile pozitive scad ca frecvență și intensitate.

Această fetiță trebuie să se mute în alt oraș din cauza slujbei tatălui ei, ceea ce înseamnă să-și părăsească casa, prietenii, activitățile și locurile cunoscute. Dar povestea reală se întâmplă în interiorul lui Riley, iar protagoniștii sunt emoțiile ei.

Astfel, Bucuria, Tristețea, Furia, Frica și Dezgustul, emoțiile de bază ale fiecărei ființe umane, încep să lucreze cu anxietate pentru a o ghida pe fetiță în această tranziție dificilă. Fiecare dintre ei va îndeplini funcții foarte specifice în comportamentul protagonistului preadolescent .

Educați inteligența emoțională și multe altele

Totuși, această provocare de educare a inteligenței emoționale a copiilor demonstrează că ființele umane nu sunt formate doar din emoții, ci și din gânduri și memorie pe termen scurt și lung, vise, subconștient, fantezie, gândire abstractă și personalitate.

Acest film are meritul de a le lămuri copiilor că emoțiile sunt responsabile de organizarea gândirii raționale. Deci ei sunt cei care ne ghidează percepția despre lume, amintirile noastre și chiar judecata noastră morală asupra a ceea ce este bine și a ceea ce este rău.

Până la urmă, mesajul desenului animat nu ar fi altceva decât să înveți să prețuiești pozitiv toate emoțiile. Idealul este deci să respecți și să apreciezi toate emoțiile în mod egal, să menții o personalitate echilibrată.

Importanța tuturor emoțiilor

Bucurie. Ea este cea care se ocupă de menținerea pozitivă a protagonistului. Sărbătorește succesele, aprinde optimismul și alimentează buna dispoziție. De asemenea, este responsabilă pentru repetarea acelor comportamente care au fost bune și/sau plăcute.

Youtube video image

Dezgust. El este cel care este responsabil pentru protejarea lui Riley de orice factor intern sau extern care i-ar putea face rău. Prin urmare, el este cel care verifică ca micuța să nu miroase, să mănânce sau să bea ceva în condiții proaste, să nu treacă prin locuri murdare sau urât mirositoare sau să se îmbrace bine.

Frică. Funcția sa este de supraviețuire simplă și complexă, hotărând care este limita subțire dintre periculos și sigur. E simplu, fără teamă nu supraviețuim. Deci frica – mai ales la copii – este capabilă să acționeze în fața pericolelor reale și imaginare.

Furie. Este responsabil pentru apărarea celor dragi și, bineînțeles, a noastră. Din acest motiv, furia va izbucni atunci când copilul devine iritat dincolo de limitele ei. Mai mult, această emoție acționează ca un apărător al integrității și al coerenței în fața nedreptății.

Tristeţe. Deși este o emoție marginalizată de ceilalți, din moment ce ei cred că nu este utilă deoarece pare doar un obstacol, de fapt este una dintre cele mai importante. Este un pilon fundamental în creșterea personală, deoarece este responsabil de rememorare și de a-și acorda timp pentru a gândi și a medita asupra schimbărilor necesare pentru a marca sfârșitul unei faze. Adică avem nevoie de tristețe pentru a pune la loc miile de bucăți în care am fost sparți și a redeveni întregi ca oameni.

O lecție despre tristețe

Fără a lăsa loc de îndoială, Inside Out oferă copiilor morale importante capabile să educe inteligența emoțională a celor mici. Astfel, lecția din acest film de animație sugerează că nu este bine să te ascunzi sau să fugi de orice emoție.

Copilul nu trebuie să-și ascundă furia, să-și alunge frica, să-i înăbușe bucuria și, cu atât mai puțin, să-și înece tristețea. Cel mai bun lucru este ca tu să trăiești, să experimentezi și să exprimi fiecare dintre aceste emoții, pentru că toate au nevoie de spațiu. Din acest motiv, copilul nu trebuie să reprime plânsul, râsul, furia sau afecțiunea.

În general, stigmatizăm atât furia, cât și tristețea, crezând în mod eronat că a fi trist este rău sau că plânsul este un semn de slăbiciune.

Primul lucru pe care îl facem este să forțăm copilul să fie vesel sau să uite să-și rezolve durerea, împiedicându-l să-și exploateze și să-și construiască tristețea.

Da, copiii au nevoie să exploateze tristețea, această emoție la fel de utilă și valabilă ca oricare alta. Din acest motiv, permiteți copilului să-și exprime durerea pentru a o reflecta, a construi și, de ce nu, a o împărtăși.

Copilul nu trebuie să scape de disconfortul său, ci trebuie să îl asculte și să-l întâmpine pentru a elibera sentimentele negative și a-și lua greutatea de pe el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Divertisment





DC Media Group Audience
pixel