„Să dăm vina pe părinți!” Stilul parental NU are legătură cu multe dintre comportamentele dificile ale copiilor: Se datorează genelor lor, spune știința

Data publicării:
„Să dăm vina pe părinți!” Stilul parental NU are legătură cu multe dintre comportamentele dificile ale copiilor: Se datorează genelor lor, spune știința / FOTO: freepik.com @freepik
„Să dăm vina pe părinți!” Stilul parental NU are legătură cu multe dintre comportamentele dificile ale copiilor: Se datorează genelor lor, spune știința / FOTO: freepik.com @freepik

Există multe comportamente ale copiilor care sunt adesea puse pe seama parentingului „prost făcut”. Cu toate acestea, unele dintre lucrurile care ne scot din minți sunt, de fapt, legate de genetică, conform cercetărilor.



Dacă trăsăturile moștenite de la părinți, cum ar fi memoria slabă sau predispoziția la infertilitate, pot fi atribuite geneticii, nu există niciun motiv ca alte comportamente frecvente ale copiilor să nu fie influențate de aceleași gene - iar știința confirmă acest lucru.

De la obiceiul de a mânca agitat până la rapoartele școlare care sugerează că micuțul tău nu se implică așa cum ai sperat, societatea este adesea rapidă să judece și să învinovățească părinții.

Totuși, stilul tău parental nu are legătură cu multe dintre aceste comportamente - totul este o chestiune de genetică.

Citește și „Empatia prin trei generații”. O nouă cercetare, care a urmărit viața a 184 de oameni timp de 25 de ani, arată că nivelul de compasiune e „moștenit” de la părinți

Genetica este responsabilă pentru mai multe dintre diferențele psihologice dintre noi

Psihologul și geneticianul Robert Plomin este un pionier în studiul eredității, care se referă la modul în care diferențele dintre indivizi pot fi explicate prin ADN-ul moștenit.

Cercetările sale sugerează că genetica este responsabilă pentru mai multe dintre diferențele psihologice dintre noi decât orice alt factor, descoperind că ereditatea joacă un rol important în aspecte precum personalitatea și abilitățile cognitive.

De asemenea, el subliniază că foarte puține dintre comportamentele și trăsăturile noastre de personalitate sunt legate de mediu, plasând majoritatea acestora în sfera genetică.

SURSA FOTO: freepik.com @freepik

„Să dăm vina pe părinți”

Potrivit The Telegraph, percepția publică încă face ca societatea să fie responsabilă pentru trăsăturile considerate dificile, ceea ce duce adesea la un argument uzat: „să dăm vina pe părinți”.

Robert Plomin a realizat un sondaj pentru a compara opiniile publicului privind cine sau ce este responsabil pentru comportamentul uman, având în vedere dezbaterea natură versus genetică, și a comparat aceste rezultate cu propriile sale descoperiri, ajungând la concluzii foarte interesante.

Iată o privire de ansamblu asupra procentajului de responsabilitate atribuit geneticii pentru anumite comportamente ale copiilor noștri (sau absența acestora):

Mâncare agitată - genetică 80% responsabilă
Capacitate de citire - genetică 60% responsabilă
Conștientizare spațială - genetică 70% responsabilă
Rezultate școlare - genetică 60% responsabilă
Culoarea ochilor și alte trăsături evident moștenite - genetică 96% responsabilă

SURSA FOTO: freepik.com @freepik

„NU există nicio trăsătură psihologică care să nu fie influențată genetic”

Plomin afirmă că genetica modernă ne oferă „puterea de a prezice punctele forte și slăbiciunile psihologice de la naștere”, oferind astfel o abilitate de anticipare în ceea ce privește un „scor poligenic”.

Chiar și în ceea ce privește probabilitatea de a dezvolta diverse afecțiuni de sănătate mintală sau de a deveni obez, Plomin recunoaște că „nu există nicio trăsătură psihologică care să nu fie influențată genetic”.

Prin urmare, în contextul dezbaterii clasice natură versus nutriție, aceste constatări par să întărească ideea că natura este responsabilă predominant pentru aproape fiecare decizie și trăsătură pe care o va dezvolta o persoană.

Totuși, nu va fi niciodată 100% responsabilă și merită menționat că nutriția este esențială pentru a ajuta indivizii să depășească orice trăsătură sau comportament care le afectează negativ viața.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel