Sângerări nazale la copii, ce trebuie făcut în caz de epistaxis

Data publicării:
Fotografie de la Tima Miroshnichenko: Pexels
Fotografie de la Tima Miroshnichenko: Pexels

Câteva picături de sânge nazal pot speria și îngrijora un părinte. Dar se rezolvă adesea în câteva gesturi. Cum să intervineți? Veți afla în articolul de mai jos.



Sângerări nazale sau, în jargon medical, epistaxis: poate apărea la orice vârstă, dar mai ales în copilărie, în special între doi și zece ani. În marea majoritate a cazurilor este un eveniment absolut benign, care nu lasă consecințe. Numai în cazuri rare poate depinde de afecțiuni mai grave, cum ar fi traumatisme ale nasului sau feței, inserarea unui corp străin în nas sau o tulburare de coagulare.


Cauze

Epistaxisul se datorează, în general, unei fragilități mai mari a mucoasei nazale, unde se află multe capilare mici superficiale care, dacă sunt stresate, se pot rupe.

Poate să apară dacă îți sufli nasul mai energic, sau din cauza obiceiului pe care îl au copiii adesea de a-și băga degetele în nas sau din cauza altor mici evenimente traumatice care pot afecta zona anterioară septului nazal.

Apoi, sunt câțiva factori care pot favoriza sângerările nazale: iarna, de exemplu, statul în medii calde și uscate usucă mucoasele și dilată capilarele, crescând riscul de rupere. La fel vara, când expunerea la soare accentuează vasodilatația. Pentru cei care suferă de rinită alergică, totuși, un anotimp de risc este primăvara, deoarece mucoasele sunt supuse unor stimuli iritanți și este înclinat să strănute sau să-și sufle nasul mai des.

Evident, răcelile cresc și riscul de sângerări nazale.


Sângerări nazale pe timp de noapte

Se poate întâmpla ca copilul să sângereze din nas noaptea. Motivele sunt aceleași cu cele scrise mai sus. Se datorează adesea uscăciunii mucoasei nazale, alergiilor sau răcelilor.


Sângerări nazale, remedii

Ce să faci în caz de sângerare nazală? În primul rând, păstrează calmul și liniștește copilul. Dacă devine agitat, de fapt, nu face altceva decât să crească presiunea în nas, accentuând fluxul de sânge.

Apoi: puneți copilul să se aplece ușor înainte pentru a elibera căile respiratorii (și nu înapoi, deoarece sângele ar putea intra în gât) și imediat după aceea țineți nările apăsate între degetul arătător și degetul mare pentru câteva minute. Presiunea creează un vasospasm care oprește sângerarea.

Potrivit site-ului HealthyChildren al Asociației Americane a Pediatrilor, presiunea ar trebui aplicată timp de aproximativ zece minute: în această perioadă este mai bine să nu verifici dacă sângerarea nasului a încetat, pentru că riști să reîncepi un flux care era în oprire. Dacă după zece minute sângerarea nazală nu s-a oprit, presiunea trebuie repetată încă 10 minute. Dacă persistă după acest timp, contactați medicul pediatru.

Chiar și clătirea nasului cu apă rece sau ținerea unui cub de gheață învelit într-o batistă aproape de nară - sfătuiește specialistul - poate ajuta la oprirea sângerării sau la reducerea riscului ca aceasta să reapară după ce s-a oprit.


Epistaxis, prevenire

Dacă problema sunt mediile uscate, iarna, este indicat să folosiți un umidificator, mai ales în dormitor. Spălăturile nazale cu soluție salină ar putea fi utile și la copiii care sunt deosebit de predispuși la acest fenomen, pentru a menține cavitățile nazale umede și curate.

Ca prevenție, în perioadele critice - evident sub supraveghere medicală -  se pot lua produse pe baza de vitamina C sau K sau aplica un unguent special pentru întărirea pereților capilarelor. De exemplu, sunt cele cu arnică, care are activitate de reepitelizare și restructurare, și afin, care are o acțiune capilar-protectoare.

După sângerare, pentru a preveni repetarea fenomenului, cel mai bine este să-i ceri copilului să nu-și sufle nasul energic. Este mai bine să evitați chiar și eforturile foarte intense.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: copii epistaxisul sangerare nazala





DC Media Group Audience
pixel