Semnificația copacului în desenele copiilor

Data publicării:
Fotografie de la Andrea Piacquadio: Pexels
Fotografie de la Andrea Piacquadio: Pexels

Viața de mamă ne învață că dialogul este cea mai bună armă pentru înțelegerea și interpretarea comportamentelor și stărilor de spirit ale copilului. 



Desenele ajută la identificarea personajelor și a atitudinilor de explorat în continuare. Având în vedere că interpretarea disprețului copiilor nu depinde de nicio mamă sau vreo educatoare fără pregătire specifică, aici dorim să identificăm semnificația arborelui în desenele copiilor doar pentru a oferi părinților ceva de gândit.

Arborele este unul dintre primele „subiecte” ale desenului față de care copilul manifestă interes, înclinație sau atitudine.

Nu întâmplător arborele reprezintă unul dintre primele desene experimentate și repetate de copil: figura arborelui de la vârf până la rădăcini, fără a neglija pământul pe care se sprijină, reprezintă copilul, „Eul”, „însuși”.

SEMNIFICAȚIA ARBORELUI ÎN DESENELE COPIILOR – RELAȚII DE FAMILIE, STIMA DE SINE ȘI CARACTER

Înainte de a trece la indicarea semnificației copacului în desenele pentru copii, se impune o clarificare asupra vârstei tânărului artist: până la vârsta de 6 ani copilul este departe de desenul figurativ, adică nu este foarte capabil să facă abstractizare, desenând din emoțiile sale și percepția lui foarte personală a realității. Acest lucru echivalează cu a spune că până la acea vârstă desenul va reprezenta foarte mult lumea interioară a copilului.

De la 6 la 11 ani, copilul progresează însă spre cucerirea picturii fotografice și obiectiv figurative, adică capabil să identifice realitatea pentru ceea ce este. Prin urmare, cu cât copilul este mai mare, cu atât desenul se va îndepărta mai mult de spectrul emoțional și emoțional al copilului.

Arborele din desenele copiilor, în special, poate face lumină asupra relațiilor de familie, a stimei de sine a copilului și a caracterului său.

RELAȚIILE DE FAMILIE ȘI SEMNIFICAȚIA ARBORELUI ÎN DESENELE COPIILOR

Rădăcinile reprezintă funcțional unealta care ține arborele legat de pământ, mijlocul de hrănire și creștere; psihologic sunt transfigurarea relaţiilor familiale.

În acest sens, rădăcinile foarte adânci și ramificate pot reprezenta securitate în familie, încredere și stabilitate.

Puține rădăcini au semnificații opuse (adică reprezintă disconfort în relațiile de familie și/sau stabilitate redusă); o linie orizontală, deci o linie plată, trasată pentru a contura terenul, ar putea indica chiar lipsa unui punct de referință emoțional solid.

Un alt element de transfigurare a familiei în designul arborelui este cuibul, nu întotdeauna prezent, dar emblematic: cuibul reprezintă mama și prezența ei poate demonstra un puternic atașament față de figura maternă.

Copilul care desenează cuibul pe copac (indiferent de locul în care îl plasează) ar putea exprima și o nevoie vădită de afecțiune: adică ar putea fi un copil care se luptă să-și demonstreze dragostea și sentimentele.

Trunchiul reprezintă în primul rând ego-ul copilului:

- Un trunchi mare reprezintă un copil cu o bună stimă de sine. Dacă este proporțional și decisiv, probabil că vine de la un copil cu independență bună și ambiție și speranțe pozitive.

- Un trunchi firav, mic și zvelt ar putea fotografia sufletul și inima unui copil nesigur, lipsit de stima de sine, timid și închis.

Frunzele dese (sau frunzișul) indică un caracter deschis și un copil dispus să învețe și să exploreze lumea.

În ceea ce privește caracterul, contează și dimensiunea generală a copacului: un copac mare centrat pe foaie identifică un copil care este fericit în lume, care are un caracter puternic și hotărât; un copac mic plasat într-un colț al cearșafului identifică însă un copil solitar și închis.

Cu cât pomul, fructele, fluturii, florile, iarba sunt mai bogate, cu atât copilul este mai pozitiv, plin de viață în spirit și gândire și, în general, deschis către lume și senin în dinamica emoțională.

În special, elementele naturale din jur (iarbă, flori, ciuperci) pot identifica un set pozitiv de relații de familie precum și o sensibilitate puternică capabilă să-l conducă pe copil să îngrijească și să caute detalii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Joaca si DIY
Tagurile articolului: arbore copac copil desen interpretare desene





DC Media Group Audience
pixel